Начало >Добруджа >Общество

Добричлия е отличник на випуска на Аграрен университет – Пловдив, дипломира са само с шестици

16.12.2019 г. 16:38:47 ч.
/
Добричлия е отличник на випуска на Аграрен университет – Пловдив, дипломира са само с шестици
Атанас Атанасов от Добрич получи наградата за първенец на Випуск 2019 при бакалаврите на Аграрен университет – Пловдив на церемония, на която бяха връчени дипломите на 590 абсолвенти. Той завърши специалност „Растителна защита“, като се дипломира с успех „Отличен 6.00“ от курса на следване и 6.00 на държавните изпити.

„За мен тази награда е огромен успех и гордост – за мен и за моето семейство. Вложих много усилия и трудът ми бе възнаграден. Най-важно е обаче с какви знания излиза човек от университета и доколко ще бъде подготвен за практиката. За мен е по-важно да съм силен в практиката и там да покажа защо съм заслужил тази награда“, заяви Атанас Атанасов в интервю за радио „Добруджа“.

14 години се е занимавал с народни танци в ансамбъл „Добруджа“ и е много благодарен на главния художествен ръководител Стоян Господинова, че го е научил на дисциплина и постоянство – качества, които са му много полезни в живота и които са му помогнали в университета.
 
За разлика от сега, в Езикова гимназия „Гео Милев“ Атанас не е бил сред отличниците, като сам казва, че тогава „си е пропилял времето“. В 12 клас решава да се запише на уроци по биология и да кандидатства в Аграрен университет – Пловдив. Приет е още на предварителните изпити през февруари.
 
В първия семестър се сблъсква с тежки дисциплини като физика, химия и висша математика. За своя изненада на сесията изкарва само шестици и една петица. Оказва се обаче, че заради нея няма да може да получава стипендия. Това го мотивира в следващите 3 сесии да бъде пълен отличник. В 3 и 4 курс шестиците отново следват една след друга, но наред с тях получава и шест петици. Така общо за четирите години следване има общо 7 изпита, взети с „Много добър“. И решава да се яви повторно на всеки от тях през изминалото лято. С много старание и здраво четене успява да повиши оценките си. Така завършва семестриално с 6.00. Същият е резултатът и на държавните изпити, като дипломната му работа е на тема „Възможности за контрол при заплевеляване на рапица“.
 
В момента кара магистратура редовно обучение по „Мениджмънт в растителната защита“ – нова специалност, въведена преди година в университета, която е с икономическа насоченост. Атанас Атанасов ще се дипломира в края на следващата година, след което смята да остане да се реализира в Пловдив. От една страна вече има създадени контакти в региона и е получил множество предложения за интервю за работа, а от друга му харесва, че там земеделието се развива в много направления – зеленчукопроизводство, овощарство, лозарство и други, докато в Добруджа се залага предимно само на зърнено-житни култури. Атанас не изключва обаче възможността след няколко години да се завърне в родния град, при добро предложение за трудова реализация.
 
Той посъветва гимназистите от Добрич, които се колебаят какво да следват, да изберат Аграрен университет – Пловдив, защото обучението и базата са на много високо ниво, а земеделието в България и Добруджа се развиват.
Снимка:Аграрен университет – Пловдив

Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика