Начало >Добруджа >Регионални

Доброволци от Индия, Китай, САЩ, Русия и България помагат на археолозите в Оногур (ВИДЕО)

16.07.2019 г. 16:02:47 ч.
/
Доброволци от Индия, Китай, САЩ, Русия и България помагат на археолозите в Оногур (ВИДЕО)
7 доброволци от Индия, Китай, САЩ, Русия и България помагат в продължение на две седмици на разкопките на крепостта "Палматис" край Оногур. Те са тук във връзка с доброволчески проект "Планиране и изпълнение на теренна консервация на раннохристиянска базилика в крепостта "Палматис", област Добрич". Съръководител на обекта е археологът Боян Тотев, от РИМ в Добрич. Самият обект е епископска базилика в древния град Палматия, строен по времето на император Константин Велики или от някой от неговите наследници. Самата базилика се е появила в един по-късен период, вероятно в 5 в. по времето на император Юстиниян.
Разкопките са приключили, тъй като в този обект се работи от 5 години. В следващите 2 години той трябва да бъде напълно консервиран и съхранен за поколенията, пояснява специалистът, а доброволческият проект се полза, за да се постигне това. Дейностите, които предстои да бъдат извършени са свързани с почистване на терена и реставрация на олтарната част на базиликата, но за целта ще бъде ползвана специализирана помощ.
Крепостта "Палматис" е с не по-малко значение от крепостта "Залдапа" и базиликите там, казва Боян Тотев, още повече, че те нямат епископска църква, каквато има тук, допълва той. Идеята е обектът да стане по-интересен за посещение. Той се намира на пътя Варна-Силистра, в близост е и откритият наскоро ГКПП Северняк, а това дава добри възможности за привличане на туристи. В околността има и други интересни обекти, а мястото е много живописно и красиво. Така че при правилна реставрация, консервация и социализация е възможно да се превърне в атрактивна дестинация.
Две млади момичета, вече архитекти - Вера Димитрова и Белица Паунова са начело на доброволците. Те са от Варна, занимават се усилено с културно наследство и неговото опазване и съхраняване. Тяхна грижа са и седмината  доброволци. Те е трябвало да бъдат повече, но са пристигнали 7, само момичета.
Благодарение на добрата комуникация с РИМ в Добрич са се случили нещата, а освен това обектът в Оногур е място, което все още е доста непознато за хората. В региона има много история, разказват двете момичета и силно желаят повече хора да се докоснат до богатото ни историческо наследство.
Самите доброволци са наети чрез организацията "Доброволци за европейско наследство", чието седалище е в Германия. Те са от различни държави - има момиче от Китай, което учи в Германия, има американка, индийка, рускиня, българки. Програмата им освен работа включва посещения на интересни забележителности в областта, като нос Калиакра, например. Освен това има и обучителни модули, водени от треньори по компетенции, които ще им помогнат да обогатят уменията си, тъй като те самите са архитекти и консерватори по образование. Задачата им е да почистят обекта от треви и да консервират зидовете, така че да могат да издържат във времето. Работният ден е с продължителност между 6 и 8 ч. Всички са настанени в къща за гости, изхранването е грижа на община Тервел и РИМ в Добрич,  а местното население се отнася към тях много дружелюбно.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Преслав Димитров
  
Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Част от Дамбата в Балчик вече е обновена, активната работа продължава (ВИДЕО)
Част от Дамбата в Балчик вече е обновена, активната работа продължава (ВИДЕО)
Рибарски съвет за Никулден – карагьоз на скара и ароматна рибена чорба (ВИДЕО)
Рибарски съвет за Никулден – карагьоз на скара и ароматна рибена чорба (ВИДЕО)
Започва „Благотворителна Коледа“ 2019 в община Генерал Тошево
Започва „Благотворителна Коледа“ 2019 в община Генерал Тошево
Обновяват възлови улици и пътища в община Балчик по европроект (ВИДЕО)
Обновяват възлови улици и пътища в община Балчик по европроект (ВИДЕО)Яндекс.Метрика