Начало >Добруджа >Общество

Добруджански земеделци споделиха проблеми пред представители на МЗХГ (ВИДЕО)

15.02.2018 г. 13:15:38 ч.
/
Добруджански земеделци споделиха проблеми пред представители на МЗХГ (ВИДЕО)
Има ли вариант за подпомагане на родните зърнопроизводители, които сеят качествени български семена. Такъв въпрос постави пред представителите на министерството управителят на фирма „Агро мастер” Васил Василев. Секторът на семепроизводство в България много години беше загърбен и благодарение на това, че управляващите не му обръщаха внимание, всяка година вносните семената растат. Може би 90% от семената влизат от чужбина, най-често от  Румъния. През последните години достигнаха такива нива, че в някои култури на зърнопроизводството минават 50% от общите производствени разходи. В България нищо не се прави  за това, а в същото време този сектор е с много висока добавена стойност. В близък план ако не се обърне внимание на този сектор, е сме напълно зависими от чужди селекции, заяви Василев. 
Проф. Михаил Христов попита има ли варианти за стимулиране на нови частни селекционни звена. Според него разкриването на такива ще са от полза за земеделието. 
Председателят на Добруджански фермерски съюз Тодор Моралийски поиска да узнае възможностите са подпомагане на подобни организации, които са в помощ на малките и средни производители. В отговор експертът в министерството Весела Цветкова обясни, че Министерството може да направи като подпомагане само това, което разрешава европейското законодателство. Към момента подпомагане се дава на организации на производители само на плодове и зеленчуци, официално признати от Министерството. Има мярка в Програмата за развитие на селските райони, която предстои да бъде отворена тази година. Тя е за подпомагане на новосъздадени организации за всички сектори от земеделието, каза Цветкова. Тя посочи, че е важно малките производители да се сдружават, за да могат да могат да договарят и да продават своята продукция. Тя даде пример с Холандия, където до 95% от производителите са в организации, защото сами не могат да съществуват.
В област Пловдив две групи производители, които вече са признати като организации, благодарение на финансиране са построили складове, други помещения и са закупили техника. Още 10 такива групи производители предстои да станат организации, посочи Цветкова. 
На  срещата днес представителите на Министерството на земеделието,представиха указания за прием на заявления за подпомагане по схемите за директни плащания - Кампания 2018г., общата селскостопанска политика за следващия програмен период след 2020г., измененията в Закона за собствеността, ползването на земеделски земи, схеми и мерки за подпомагане по Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/.
Пълен запис на срещата може да видите тук!

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика