Докато "Ислямска държава" губи територии, чуждите бойци се връщат в Европа

29.04.2017 г. 11:15:23 ч.
/
Докато "Ислямска държава" губи територии, чуждите бойци се връщат в Европа
Голям брой чужди бойци и поддръжници изоставят "Ислямска държава" и се опитват да влязат в Турция, тъй като групировката все повече губи позиции в последните месеци, пише британският вестник "Гардиън".
Десетки чужденци, между тях поне двама британци и един американец, са избягали, като много от тях са били заловени от граничните власти в Турция, след като са прекарали над две години в райони, контролирани от екстремистите, твърдят източници, пожелали да запазят анонимност, за изданието.
Източници в "Ислямска държава" потвърждават, че редиците на групата рязко са се свили, броени седмици преди офанзивата на международната коалиция към Ракка и Табка в североизточната част на страната, обитавани от множество чуждестранни бойци последните четири години.
Официални представители на Европа и Турция казват, че все повече членове на групировката са се свързали с посолствата си в опит да се завърнат в родните си страни. По-отдадени бойци обаче смятат да използват бежанския поток, за да влязат в Турция и така да стигнат до Европа, за да отмъстят за ударите по "халифата" и с това увеличават притесненията на службите, че на Стария континент може да има нови атаки. Западните разузнавателни агенции смятат, че между тях са и изтъкнати членове на крилото за дейности в чужбина на "Ислямска държава". Много от тях са родом от Великобритания, Франция и Белгия или дори Австралия. Смята се, че най-малко 250 чужденци, силно идеологизирали се още преди или по време на престоя си в земите на групировката, са успели да влязат в Европа между края на 2014 и средата на 2016 г. Почти всички са минали през Турция.
Според турската полиция арести, направени по-рано тази година, са прерязали главни маршрути на бойците, някои от тях през Гърция или България. От няколко разузнавателни служби в региона обаче смятат, че някои от тези маршрути все още се използват въпреки опиите да бъдат затворени.
"Европа трябва да държи гарда високо," казва Шираз Махер, заместник-директор на Международния център за изследване на радикализацията към Кралския колеж във Великобритания. "Заплахата ще става все по-остра през идните месеци и години, докато нараства натискът върху "Ислямска държава."
Според Масрур Барзани, министър на сигурността за регионалното правителство в Иракски Кюрдистан, битката срещу "Ислямска държава" ще се превърне в "разузнавателна война".
Въпреки че военна победа срещу групировката ще я направи непривлекателна за чуждестранните бойци, "не бива да се подценява заплахата от тези бойци, когато се завърнат в домовете си".
 
Снимка:i.telegraph.co.uk
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Гневни реакции от Холивуд след отмяната на присъдата на Харви Уайнстийн
Гневни реакции от Холивуд след отмяната на присъдата на Харви Уайнстийн
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен
Макрон: Икономическият модел на ЕС вече не е жизнеспособен



Яндекс.Метрика