ДПС ще предложи машинно преброяване на бюлетините на изборите

12.07.2019 г. 16:35:59 ч.
/
ДПС ще предложи машинно преброяване на бюлетините на изборите
ДПС продължава да настоява машинното гласуване да не бъде отменяно за местните избори и иска хартиените бюлетини да се броят с машини. Целта е да се пресекат опитите за манипулации на вота, да се гарантира честност, както и да се повиши общественото доверие в изборния процес. Това се посочва в декларация на Централния съвет на движението, приета на заседание в София днес.
Тази сутрин БСП и ДПС провалиха кворума в парламента, където на първо четене трябваше да се гласува предложението на управляващите за отмяна на машинното гласуване на местни и парламентарни избори. Според сега действащите изборни правила по предложение на ДПС на местния вот тази есен възможност за машинно гласуване трябва да има в 6 хиляди секции.
В отговор на въпрос защо депутатите от движението не са се регистрирали в началото на заседанието тази сутрин лидерът на партията Мустафа Карадайъ каза, че решението е опит да се пресекат тези от последните години, които били неверни и несъстоятелни. Той не уточни какви тези визира, но в последните дни ГЕРБ твърди, че ДПС подкрепя отмяната на машинното гласуване. От седмици БСП обяснява, че има коалиция между двете партии.
По думите на Карадайъ ДПС ще предложи както машинно преброяване на хартиените бюлетини, както и държавата да купи машините за гласуване, "Информационно обслужване" АД да изработи софтуера, както и да има държавен орган, който да отговаря за одита и сертификацията на машините.
Във вторник ще има извънредно заседание на Народното събрание заради машинното гласуване, преди което ДПС ще реши дали да се регистрира за кворум. Според Карадайъ в БСП няма координация в тази посока.
В декларацията си ДПС отново обяви, че сегашното управление, което нарече популистко-националистическо, е пълен провал, а отговорността за това е на ГЕРБ. Според движението с управлението на страната трябва да се заемат евроатлантически и отговорни партии, като такива формации трябва да участват и в местното самоуправление.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Не се налагат специални мерки по границата, уверява Каракачанов
Не се налагат специални мерки по границата, уверява Каракачанов
Нямало възможност за увеличаване на заплатите на медицинските сестри
Нямало възможност за увеличаване на заплатите на медицинските сестри
Борисов ще бъде на посещение в Хашемитско кралство Йордания
Борисов ще бъде на посещение в Хашемитско кралство Йордания
Слабо земетресение в Благоевградско
Слабо земетресение в БлагоевградскоЯндекс.Метрика