Начало >Добруджа >Общество

Драгомил Георгиев: Нека да видим, къде в ЕС ще има матури, тогава да ги провеждаме и ние

07.05.2020 г. 15:08:08 ч.
/
Драгомил Георгиев: Нека да видим, къде в ЕС ще има матури, тогава да  ги провеждаме и ние
Преподавателят по български език и литература в ЕГ “Гео Милев“ Драгомил Георгиев е оптимист за знанията на българските  ученици. Той е категоричен в оценката си, че изобщо не може да става дума за падане на нивото на зрелостните изпити.  По думите му има ученици, които работят много сериозно и по нищо не отстъпват на предишни поколения. В същото време преподавателят недоумява, защо отпадна външно оценяване за 4-и и 10-и клас. Има разнобой, определено смята учителят. "Защо за едни да отпадат изпитите, а за други не? С какво седми клас е по-важен от десети, по коя логика се изключват?",  пита Георгиев. Не е съгласен и с отпадането на автори както за зрелостниците, така и  за седмокласниците.

Припомняме,  в  матурата по БЕЛ няма да се включват въпроси от лириката на Никола Вапцаров, както и темите, свързани с "Железния светилник" на Димитър Талев и "Тютюн" на Димитър Димов. По отношение на изпитването след 7-и клас, отпадат темите, свързани с "Бай Ганьо пътува" на Алеко Константинов, "Неразделни" на Пенчо Славейков, "Заточеници" на Пейо Яворов, "По жътва" на Елин Пелин и "По жицата" на Йордан Йовков. „Няма логика за отпадането на тези автори, те  се преподават. Обезсмисля се труда на преподавателите и определено се ощетяват учениците“, казва литераторът.

Според Драгомил Георгиев много важно е какво е мнението на ЕС по отношение на дванадесетокласниците. По думите му, ако във всички страни членки на ЕС се провеждат матури, да се проведат и у нас. Ако има отлагане за другите страни, защо то да не важи и за България. “Нека да има добре отработена и работеща система“, допълва Георгиев.
Три пъти повече работим сега с дистанционното обучение, признава преподавателят. Работим за преработване на уроците, проверяваме, изпитваме. Учили сме тези автори.

Държавните зрелостни изпити за 12 клас ще се проведат на 1 и 3 юни, а националното външно оценяване (НВО) за 7 клас - на 15 юни по български език и литература и на 17 юни по математика, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в Министерския съвет днес.

На 2 и 4 юни ще се проведат и ДЗИ по желание, те ще започнат в 8 и 14 часа. На 2 юни сутринта - по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед - по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта - по биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед - по английски език.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 2 май
Времето на 2 май
Награди от два конкурса за малки художници от Клуб "Цветно" при Младежки център - Добрич
Награди от два конкурса за малки художници от Клуб "Цветно" при Младежки център - Добрич
Аварии в няколко села в областта отстраняват днес от ВиК-Добрич
Аварии в няколко села в областта отстраняват днес от ВиК-Добрич
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента



Яндекс.Метрика