Начало >Добруджа >Общество

Две жалби в РИК, едната без уважение другата с предупреждение

15.03.2017 г. 12:15:20 ч.
/
 Две жалби в РИК, едната без уважение другата с предупреждение
Една жалба и един сигнал са получени до момента в РИК-Добрич във връзка с кампанията за Избори-2017, съобщи говорителят на комисията Светослав Узунов. Първата жалба е от ДПС за нарушение от страна на кмета на с.Зърнево
Гюляй Бекир, която е  кандидат за депутат  от листата на ДОСТ. От  ДПС уведомяват РИК че , кметът  на с. Зърнево, все още продължава да изпълнява длъжността кмет на с. Зърнево и води предизборна агитация в кметството. Настоява да се извърши проверка съгласно правомощията на РИК-08 Добрич  и да бъде взето решение.  Извършена е проверка от определената по жалбата група от членове на РИК –  Ивайло Кръстев и Светослав Узунов, при която е установено, че твърденията са невярни и  РИК излиза с решение от 6 март за  неоснователност на жалбата и оставяне без уважение.
 Вторият сигнал от е от  Настимир Ананиев– кандидат за народен представител от коалиция РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – ГЛАС НАРОДЕН в 8 МИР – Добрич
 Сигналът е свързан с предизборна проява на политическа партия „Движение за права и свободи“ (ДПС) в град Добрич, проведена на 07.03.2017 г., в която, видно от фейсбук страницата „ДПС Песцентър“, се вижда участието на малолетни лица в мероприятие в помещение, което е брандирано с предизборни материали на съответната политическа сила. Подобна дейност е пряко нарушение на чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето, съгласно чиято разпоредба всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Също така нарушава и изборния кодекс в частта му за добрите нрави – чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс (ИК). В сигнала се излага информация, че на  мероприятието се е извършвала агитация на турски език и децата са рецитирали стихотворения на турски, което е нарушение по смисъла на чл. 181, ал. 2 от ИК. Във връзка с гореизложеното се настоява Централната избирателна комисия да предприемете действия по установяване нарушение на забраната за водене на предизборна агитация на език, различен от българския, предвидена в чл. 181, ал. 2 от ИК, извършено от политическа партия „Движение за права и свободи“ и да бъде съставен акт за установеното нарушение на партия ДПС и на лицето, което е извършило агитацията. Също така се настоява да се сезира Държавна агенция за закрила на детето за нарушение на чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето. 
При разглеждане на фейсбук страницата „ДПС Пресцентър“, Районна избирателна комисия - Добрич  действително  установи, че на 08.03.2017 г. в 18:06 часа са публикувани  25 снимки от албум „Посещение на централния лъч в Добрич“ по повод откриване на предизборна кампания. При разглеждане на публикуваните снимки действително се установи участие на поне две малолетни деца, които вземат участие в проведеното мероприятие. Използването на участие на дете и кадри с участието на дете в предизборна кампания  противоречи на чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето, съгласно който всяко дете има право на закрила срещу въвличане в политически, религиозни и синдикални дейности. Има противоречие и с изискванията на чл. 183, ал. 4 от ИК, защото може да се приеме, че предизборни агитационни материали, в които са въвлечени деца, накърняват добрите нрави, което е изрично забранено в чл. 183, ал. 4 от ИК. Косвена забрана за използване на непълнолетни и малолетни лица в дейността на партиите се съдържа и в чл. 20, ал. 4 от Закона за политическите партии.
Изхождайки от посочените обстоятелства, на основание чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс във връзка с чл. 11, ал. 4 от Закона за закрила на детето и чл. 20, ал. 4 от Закона за политическите партии Районна избирателна комисия Добрич:

РЕШИ:
ПОСТАНОВЯВА – ЗАДЪЛЖАВА ПП „ДПС“ да заличи публикуваните на фейсбук страница „ДПС Пресцентър“ снимки с участието на непълнолетни и малолетни лица.
УКАЗВА на ПП „ДПС“ да се въздържа от подобни действия
НАПОМНЯ на ПП „ДПС“, че съгласно действащото българско законодателство предизборната агитация се провежда единствено и само на български език.    
Решението подлежи на обжалване пред Централната избирателна комисия в срок до 3 дни от обявяването му, на основание чл. 88, ал. 1 от ИК.
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика