Трети ден половината от територията на Варна е без вода

14.12.2018 г. 13:50:48 ч.
/
Трети ден половината от територията на Варна е без вода
Трети ден домакинства, болници, учебни заведения, хотели и ресторанти в гъстонаселената централна част на Варна са без вода. Според местното ВиК дружество причината е "реконструкцията на градския бул."Васил Левски" и изграждането на връзки на магистрален водопровод". Така от ранните часове в сряда, но и до този момент без вода е близо едн трета от Варна – голяма част от централното кметство "Одесос", кварталите "Аспарухово", "Галата", с.Звездица, цялата индустриална зона на т.нар. остров под Аспарухов мост и три крайградски жилищни района - "Лазур", "Зеленика" и "Боровец".
В районите оставени трети ден без течаща вода се намират Транспортна болница и Болницата за лечение на онкологични заболявания, която обслужва пациенти от цяла Североизточна България. В централната част на Варна се намират три от най-големите хотели в града - "Черно море", "Одесос", "Грандхотел Лондон" и др. В същия район са и най-посещаваните заведения за хранене в града. Собственици на ресторанти, с които "Дневник" разговаря твърдят, че заведенията им са празни, тъй като са били принудени два дни да предлагат на клиентите си обслужване с чинии и прибори за еднократна употреба. Без вода са оставени детски градини, ясли и няколко от най-големите училища в града и дори Делфинариума в Морската градина.
Първоначалната прогноза, обявена на сайта на ВиК – Варна бе, че подаванто на вода трябва да бъде възстановено до края на деня в сряда. След това срокът бе продължен до ранните утринни часове днес, но и това не се случи. Според последната информация, подаването на вода трябва да бъде напълно възстановено до ранния следобед днес.
Каква е реалната причина близо една трета от Варна да е оставена трето денонощие без вода така и не стана ясно. Според директора на ВиК – Варна Валентин Вълканов новата връзка на магистралния водопровод била сложна, а работата по изграждането й била извършвана от дружеството "Хидрострой".
Опит за решаване на проблема беше разполагането на водоноски в различни части на засегнатите райони. Граждани обаче твърдят, че водата в тях е била с ниско качество, а при това и крайно недостатъчна.
За реконструкцията на бул. "Васил Левски" общинската администрация поръча преработка на стар проект, като за тази цел на дружеството "Трафик холдинг" бяха платени 830 хил. лв. (без ДДС). Договорът за преработка на проекта бе подписан на 11 октомври м.г., а само два дни по-късно – на 13 октомври, правителството отпусна за реализацията му 80.5 млн. лв. въпреки че към тази дата проектът няма как да е бил вече готов.
Това стана причина още в началото на строителните работи по бул. "Васил Левски" граждански и професионални сдружения да изразят тревогата си, че реконструкцията ще се извършва на практика без технически проект, което крие непредвидими рискове както за хода на строителните работи, така и за качеството и функционалността им в бъдеще.
Тридневното прекъсване в подаването на вода към близо една трета от територията на Варна потвърди основателността на тези опасения и то не за първи път. През март т.г. трасето на бул. "Васил Левски" внезапно мина през трибуните на градския стадион "Спартак". При това само няколко месеца, след като от бюджета на спортното министерство бяха отпуснати 1 млн. лв. за ремонта му.
Снимка:img.bg.sof.cmestatic.com
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.
НСИ: 6,5 млн. души е населението на страната, 1% е раждаемостта за 2023 г.
Задържаха над 3000 кутии цигари, скрити в издълбани самуни хляб
Задържаха над 3000 кутии цигари, скрити в издълбани самуни хляб
Премиерът Главчев: Осигуряваме максимална прозрачност при подготовката на изборите
Премиерът Главчев: Осигуряваме максимална прозрачност при подготовката на изборите
НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка
НОИ уточнява, че хората с увреждания нямат право на великденска добавка



Яндекс.Метрика