Елена Карабельова: Живеем в общество и наградата е за всички, които са около мен

24.10.2017 г. 12:02:40 ч.
/
Елена Карабельова:  Живеем в общество и наградата е за всички, които са около мен
Годишните награди в областта на културата и науката ще връчи Община Добрич в Деня на народните будители – 1 ноември.
След направените предложения тази година, комисията по оценяване и присъждане на наградите "Добрич" определи две индивидуални награди: за Елена Карабельова -  вокален педагог на Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Общински младежки център – Добрич, и за млад творец - присъдена на Александър Петров - ученик в 9 клас на Езикова гимназия „Гео Милев“. 
Елена Карабельова е вокален педагог на Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Общински младежки център – Добрич, от творчески сезон 2012/2013 година до момента.
Студио „Сарандев“ има забележимо присъствие в културния живот на Добрич.
През миналата година Студио „Сарандев” участва в 15 национални и международни конкурса и фестивала. Спечелени са две награди Гран при, 21 първи, 22 втори и 6 трети награди. Възпитаниците и участват успешно с новата песен „Коледно вълшебство сътвори“ в проекта „Напиши песен за Коледа“.

 
- Г-жо Карабельова, какво е за Вас будителската награда?
За мен е чест, че тази година наградата ще ми бъде връчена. Може би, това е някакво обществено признание за моята работа и за труда, който полагам. Естествено, че ме радва тази награда, благодарна съм. Мога да изкажа благодарност и на много хора, от които зависи моята работа. Човек не живее сам, живее в общество и са много важни хората, с които си партнира. Искам първо да благодаря на екипа на младежки център, защото сме наистина един чудесен екип. Добре си партнираме, чувствам винаги тяхната подкрепа и мога да разчитам на тях, надявам се и те на мен. Много искам да благодаря на моето семейство. Те винаги са до мен, винаги ме подкрепят, търпят ме, защото аз съм вечно ангажирана. Сигурно съм не добра майка, защото се прибирам вечер късно. Но се обичаме, а любовта е водещото във всички сфери, в които работя. Благодаря и на чудесните деца, с които работя, защото са уникални. И всъщност тази награда не е само за моя труд, а и за техния. Ние работим в екип и всичко, което постигаме, го постигаме заедно с общи усилия. Общи усилия и ентусиазъм.
- Колко години труд, колко години усилия стоят зад тази награда?
Много години занимание с музика. Започнала съм от четвърти клас да се занимавам с музика.След това завърших в Пловдив Музикалната академия. След това работих много дълго време като учител по пиано  и ръководих детска музикална група „Сладурковци“, имам много опит, натрупан с тях. Повече от десет години съм ръководила тази група. Студио „Сарандев“ ръководя от пет години. Благодаря на директора на Младежки център Мими Иванова, че ми възложи тази работа, защото тогава наистина беше важно какъв човек ще изберат. Божана Байчева беше издигнала школата на едно  много добро ниво и трябваше да се избере човек, който ще работи усърдно, за да задържи нивото. В началото мога да призная, ми беше много трудно. Не е лесно да усетиш тънкостите в тази работа, не е същото като да ръководиш вокална група. Проблемите са други. Има много неща, които един вокален педагог трябва да научи. Аз продължавам да се уча непрекъснато.
- Тази награда е предшествана от много други, донесени от децата. Колко са?
Всички знаят, че тази награда се дава за период от една година и мога да кажа, че тази година беше много богата на постижения и награди. Ходим по конкурси и имаме тази година само 21 първи , 22 втори и 6 трети.Много важен е този период, защото имаме и телевизионни изяви. Димитрина Германова участва в конкурса, обявен от Слави Трифонов за партньорка на г-н Андреев и я гледахме на ТВ екрана доста продължителен период от време -два месеца почти плътно, и имаше много сериозна подготовка. Имахме и друг опит. Като следите X Factor, сигурно сте видели Стефани Маринова, но за жалост вече приключи участието и. Годината беше интересна и заради една инициатива на Младежки център – „Напиши песен за Коледа“. Направихме една хубава песен, която се хареса и се популяризира.Децата бяха много щастливи.Двоумим се дали да направим конкурс и за тази Коледа. Доста сериозни ангажименти ни предстоят есента и съм съсредоточена в тях. Предстои ни един конкурс в Берлин и натам насочваме усилия и енергия.
- Доколко това е въпрос на амбиция или на потребност някаква да учите децата, да предавате опит… Какво е усещането?
Много често хората си мислят, че искаме да сме популярни, хиперактивни и лакоми за награди и за изяви, но всъщност не е така.Това не ни е водещото като цел. Правя го най-вече затова, че децата много израстват, когато се качват на сцена, дават всичко от себе си и  всеки конкурс е едно голямо стъпало за тях. Затова го правя, това е водещото - искам децата да напредват. Радва ме най-много да ги чуя, че пеят добре. На репетиция също е така - като чуя нещо красиво и душата ми се радва. И това ме прави най-щастлива - не наградите. Децата и това, че пеят добре.
- В мотива за наградата има признание и за поп-рок студио “Сарандев“. Имате и фундамента  Европейски младежки поп-рок конкурс. Помага ли за развитието Ви неговото възстановяване?
Помага ни, естествено. Нашата школа има добро реноме в страната. Всички, които се занимават с поп пеене, познават нашата школа. Хубаво е, че  имаме добро име сред другите колеги и е редно една такава голяма школа с дългогодишни традиции да има и такъв конкурс, който се организира от Община Добрич и Младежки център. Трябва и да сме активни, защото идеята ни е да развиваме това поприще. Да вървим напред и да въвличаме младите хора. За нас е чест да участваме в този конкурс, защото нивото му е много високо. Мога да го кажа, защото ходим на много конкурси  и мисля, че е от голямо значение конкурсът да съществува.
- Това е специална, будителска награда. Кои хора могат да се нарекат будители?
Аз много съм мислила за будителите. Може би, някои си казват, че живеем някак си повърхностно, защото се занимаваме с музика, по цял ден пеем. Тази тема за будителите мен специално много ме вълнува. Мисля, че това са хора на духа предимно. Хора, за които материалните неща не са от чак толкова голямо значение. Хора, които могат да отдадат живота си за другите  и трябва да бъдат пример. Да събуждат това пламъче, което е във всеки човек - нещо като Прометей. Това са хората на духа. Те са, които водят обществото напред. Не са другите, които искат да имат само вещи около себе си и им се радват. Ако душата ти се радва от вещите, които притежаваш значи … Човек е духовно същество, аз съм много вярващ човек  и на първо място исках да благодаря на Господ. Но сега ще го направя. Той винаги ми помага и го усещам до себе си. Така че това са хората на духа.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика