Ердоган подкрепи Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах

03.04.2016 г. 08:42:17 ч.
/
Ердоган подкрепи Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е изразил подкрепата и солидарността на страната си с Азербайджан по повод най-острата ескалация на конфликта в Нагорни Карабах от 1994 г насам. 

Това е станало по време на телефонен разговор с колегата му Илхам Алиев, в който Ердоган заявил, че "турският народ винаги е рамо до рамо с азербайджанския", съобщи пресслужбата на президента в Баку.

Анадолската информационна агенция отбелязва, че президентът е изразил съболезнования за загиналите и пожелания за бързо оздравяване на ранените. Според руската агенция "Интерфакс" разговорът се е състоял по инициатива на турската страна.

Министерството на външните работи на Турция осъди Армения за артилерийския обстрел на азербайджанска територия и я обвини в агресивно поведение.

През деня министрите на отбраната на двете страни – Закир Гасанов и Исмет Ялмъз, обсъдиха по телефона кризата. "Турция още веднъж подчерта, че Азербайджан заема правилна позиция и изрази подкрепата си", съобщава пресслужбата на отбранителното ведомство в Баку.

Властите в Нагорни Карабах спекулират, че Турция може да е свързана с изострянето на ситуацията в Нагорни Карабах. "Ние винаги сме заявявал, че подобно поведение на Азербайджан не може да е само негова инициатива", заяви Давид Бабаян, говорител на лидера на непризнатата република. "Най-вероятно те имат подкрепата на определени сили и в частност на Турция", добави той.

Анкара и Баку имат военно сътрудничество още от 1992 г. насам, когато се споразумяха за обучение на кадри предимно такива на граничната охрана. Но през 2010 г. те създадоха официално стратегическо партньорство, включващо и обещания за взаимна военна помощ в случай на голям конфликт. След това Турция увеличи военните си доставки за Азербайджан и двете страни започнаха съвместно производство на артилерийски установки.

Следващата голяма промяна настъпи две години по-късно – от 2012 г. за пръв път Грузия се включи в азербайджанско-турските военни учения. През лятото на 2014 г. министрите на отбраната на трите държави се споразумяха два пъти годишно да провеждат тристранни срещи и по-често да провеждат маневри и учения.

Днес Армения и Азербайджан взаимно се обвиняват в провокиране на сблъсъците по цялата линия на разделение между страните в Нагорни Карабах. Но на терен няма независими наблюдатели и е невъзможно да се получи информация извън официалните версии на Ереван и Баку. Това също може да е допринесло за ескалация на насилието, тъй като всяка от страните има мотив да опита да промени ситуацията в своя полза преди да се установи кой е започнал пръв.

Не е изключено и да има вътрешнополитически фактори, тъй като прави впечатление, че кръвопролитието избухна, докато президентите са във Вашингтон (Серж Саргсян се прибра малко по-късно днес).
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
30 години от смъртта на легендарния Аертон Сена
30 години от смъртта на легендарния Аертон Сена
20 години от най-голямото разширяване на ЕС
20 години от най-голямото разширяване на ЕС
Няколко души са ранени, а един е задържан след инцидент в Лондон
Няколко души са ранени, а един е задържан след инцидент в Лондон
Крал Чарлз III с първи публичен ангажимент след като стана ясно, че се бори с рак
Крал Чарлз III с първи публичен ангажимент след като стана ясно, че се бори с рак



Яндекс.Метрика