Ердоган поиска процесът за "планираното политическо убийство" на Хашоги да е в Истанбул

23.10.2018 г. 13:47:58 ч.
/
Ердоган поиска процесът за "планираното политическо убийство" на Хашоги да е в Истанбул
Убийството на саудитския журналист Джамал Хашокжи, предумишлено и внимателно планирано, изисква извършителите да бъдат изправени пред съд в Истанбул.
Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща на управляващата Партия на справедливостта и развитието в обръщение, излъчвано на живо по няколко телевизии. В неделя той бе обещал да разкрие "голата истина" по случая.
С думите си президентът отхвърли версиите на Саудитска Арабия, че става дума за престъпление, което не е било внимателно обмислено предварително. Рияд първо обяви, че изчезналият в консулството в Истанбул на 2 октомври Хашокжи е починал при юмручен бой, а после - че е бил убит от "престъпни елементи", действали по своя инициатива, без знанието на саудитските власти.
Според Ердоган начинът, по който саудитските власти обвиняват представители на разузнавателните служби, не е задоволителен. Той добави, че макар да не се съмнява в искреността на крал Салман, е нужно разследването да се ръководи от хора, над които не тегне съмнение за връзки с инцидента.
Въпроси
"Разследването показва, че Хашокжи е жертва на жестоко убийство. Прикриването на такова убийство ще е сянка върху съвестта на цялото човечество." Той определи като "сериозна стъпка признанието на убийството" от Саудитска Арабия, но добави, че Турция иска всички "от най-високото ниво надолу" да бъдат подведени под отговорност.
"Скъпи приятели, разбира се, трябва да се зададат въпроси и да се дадат отговори - този инцидент се случи в Истанбул и сме в позиция на отговорност", продължи Ердоган и изреди няколко въпроса. "Защо 15-имата души, всички със своите квалификации, са се събрали в Истанбул в деня на убийството? По чии заповеди действат? Защо сградата на консулството не беше отворена веднага, а дни след това? След като убийството бе толкова ясно, защо се правеха толкова много последователни несвързани изказвания? Ако тялото бе дадено на "местен агент", питам - кой е този местен агент?"
Отговорността на Турция
"Сега е ясно, че информацията за това посещение (на Хашокжи в консулството - бел. ред.) е била известна на екипа, планирал екзекуцията му." Ден преди убийството в 16:30 ч. двама души са пристигнали в Истанбул, отишли на огледи до Белградската гора и до Ялова, на 90 км южно от Истанбул. На следващия ден в 1:45 още трима са пристигнали в града, като част от общо 13 - включително военни. И това са 15-имата души, участвали в деянието, според медийни публикации, продължи Ердоган.
Според него внимателно трябва да се обсъди дали деянието им не нарушава Виенската конвенция. "Саудитското консулство е суверенна територия, но не бива да се забравя, че се намира в границите на Турция.
Също така международното право и Виенската конвенция не може да позволят разследването да се прикрие зад "имунитета". Ще разследваме това деяние внимателно." Освен това Хашокжи е "уважаван журналист, което означава, че имаме отговорност да разберем" какво се е случило, продължи Ердоган.

 
Снимка:www.dnevnik.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции
Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции
Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график
Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график
Двудневен проливен дъжд причини наводнения в Анкара
Двудневен проливен дъжд причини наводнения в Анкара
Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка
Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка



Яндекс.Метрика