Евродепутати: Мястото на България и Румъния е в Шенген

14.12.2017 г. 16:05:08 ч.
/
Евродепутати: Мястото на България и Румъния е в Шенген
Евродепутати от различни страни и политически групи заявиха категоричната си подкрепа за членството на България и Румъния в Шенген по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург. Те призоваха Съвета да следва собствените си правила и поети ангажименти,? и да прекрати  несправедливото блокиране на двете страни?, което продължава вече повече от 6 години, съобщава Блиц.
Дебатът беше предложен от Групата на социалистите в ЕП по инициатива на Сергей Станишев, а в него взеха участие още българските евродепутати Асим Адемов, Емил Радев, Филиз Хюсменова и Ангел Джамбазки. Лиляна Павлова, м?инистър за българското председателство на Съвета на ЕС, също присъстваше в пленарната зала. В началото на дебата е?вропейският комисар по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос категорично потвърди позицията на ЕК? в подкрепа на членството на България и Румъния в Шенген. „Без значение колко усърдно работим, в крайна сметка за успеха на трите европейски институции ще се съди по няколко основни теми, и Шенген със сигурност е една от тях. Обединен Шенген означава по-силен Шенген.“, подчерта той. Силни послания в подкрепа на България и Румъния отправиха редица ключови фигури от основните политически фракции в ЕП. Сред тях бяха лидерът на г?рупата на социалистите в ?ЕП Джани Питела, зам.-председателят на Групата на ЕНП Естебан Гонсалес Понс, председателят на Съвета на Председателите на комисии на ЕП Сесилия Викстрьом (АЛДЕ) и председателят на комисията по Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Клод Мораес (С&Д). Сергей Станишев, ръководител на Делегацията на българските социалисти, заяви: „Българските колеги от всички групи имаха важна роля за организацията и провеждането на този дебат. Успяхме да мобилизираме голяма политическа подкрепа. Недопускането на България и Румъния нагледно показва липсата на солидарност и незачитането на установените европейски правила. Разширяването и укрепването на Шенгенската зона не е само български или румънски национален интерес.
Финализирането на процеса е ключово за целия ЕС – заради принципите, икономическите ползи и намаляващото доверие в европейските институции. Оплакваме се от анти-европейски сили и популисти, които критикуват ЕС, но тъкмо Шенген е един от поводите, защото показва несправедливо отношение към милиони европейски граждани. Време е страните-членки да си свършат работата и да сложат край на тази несправедливост.“ Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) заяви: „В момент на нарастващ политически популизъм, традиционните партии, особено когато са управляващи, следва да проявят разум и да не се поддават на популистки похвати.
Държавите-членки, които възпират членството на България в Шенген единствено по вътрешно политически причини, не следва да потъпкват европейските правила и закони в името на печеленето на гласове. Не е и проява на солидарност, както и правно не е издържано, правилата, приложими за тях, да бъдат променяни за нас.  Асим Адемов (ЕНП-ГЕРБ) заяви: „Не е справедливо да не се признават усилията и резултатите на двете страни. Не е справедливо да не се признава фактът?, че при сполетялата ни бежанска криза, България е с най-добри резултати. Отдавна България е доказала, че генерира сигурност и стабилност в един много проблемен и сложен регион.“
Филиз Хюсменова, заместник-председател на Групата на АЛДЕ и ръководител на българската д?елегация в групата на либералите, заяви: "Недопускането ни в Шенген е нарушение на европейското право. Аргументите против това са само политически. Парадокс е да се търсят съмишленици за бъдещето, а да се прилага друг стандарт към България, която е лоялен партньор, с много добра бюджетна дисциплина, с непоколебима посока към силна интеграция."
Ангел Джамбазки (ЕКР-ВМРО) заяви: „Причината България и Румъния да не са част от Шенгенското пространство е изцяло политическа. Прилагат се двойни стандарти, нарушават се европейските правила, а двете страни са изпълнили всички технически критерии. Ставаме заложници на вътрешно-политически проблеми на няколко държави-членки. Мястото на България, Румъния и Хърватска е в Шенген, защото ние пазим външните граници на Европа.“
Източник:Blitz.bg

Коментирайте
Подобни новини
Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници
Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници
Гневни реакции от Холивуд след отмяната на присъдата на Харви Уайнстийн
Гневни реакции от Холивуд след отмяната на присъдата на Харви Уайнстийн
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Днес се навършват 38 години от аварията в „Чернобил“
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца
Русия обяви, че ще върне на семействата им 48 депортирани украински деца



Яндекс.Метрика