Еврокомисията откри пътя за санкции срещу Италия заради бюджета

21.11.2018 г. 16:47:18 ч.
/
Еврокомисията откри пътя за санкции срещу Италия заради бюджета
Европейската комисия днес отново отхвърли проектобюджета за 2019 г. на управляващата популистка коалиция в Италия, който излиза в много голяма степен извън рамките на европейските норми. Брюксел заяви, че бюджетът, който предвижда увеличение на дефицита до 2.4% от БВП от 1.8% тази година, е "особено сериозен случай на неспазване" на европейските препоръки. Затова Европейската комисия направи първата стъпка към процедура за прекомерен дефицит на основание на факта, че огромният дълг на Италия няма да бъде намален, както изискват правилата на ЕС, предаде "Ройтерс".
В предложението на италианското правителство виждаме риск страната да затъне сляпо в нестабилност, посочи зам.-председателят на еврокомисията, отговарящ за еврото, социалния диалог, за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари Валдис Домбровскис, цитиран от "Франс прес" и БТА. По думите му напълно оправдано е откриване на процедура за прекомерен дефицит, основана на италианския дълг от над 130 процента от БВП.
Подобна процедура може да доведе до финансови санкции срещу Италия. Това е процес, който поставя под контрол и определя крайни срокове и цели за страните членки, нарушили фискалните правила на еврозоната. Повечето страни членки са били подлагани на подобна процедура в някакъв момент, особено по време на финансови кризи, но на никоя от тях не е налагана глоба, която може да достигне до 0.2 процента от БВП. Откриването на процедурата трябва да бъде одобрено от членовете на Еврогрупата до 3 декември.
В края на октомври еврокомисията взе безпрецедентно решение, като отхвърли проектобюджета на Италия заради предвиденото в него увеличение на структурния дефицит с 0.8% от БВП.
Миналата седмица италианското правителство реши да не променя бюджетните си цели въпреки риска от европейски санкции. Тогава финансовият министър Джовани Триа изпрати на еврокомисаря по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси и на Валдис Домбровскис дългоочаквания отговор на тяхното писмо, съдържащо искане италианското правителство да преработи проектобюджета си, който нарушава предишните ангажименти на страната по бюджетните правила на ЕС.
Страната е с най-висока (след Гърция) стойност на дълга - над 130% от БВП. Рим твърди, че планираните разходи за социални помощи, по-ранно пенсиониране и инвестиции ще подкрепят растежа и по този начин ще намалят дълга. Макар Джовани Триа няколко пъти да представи ревизирана версия на проектобюджета, промените не отговориха на нито едно от основните опасения на еврокомисията.
Комисията, която проверява дали проектобюджетите на държавите членки не нарушават определените от ЕС лимити за дефицит и дълг, преди да бъдат гласувани от националните парламенти, отхвърли аргумента на Рим, че увеличаването на бюджета може да стимулира икономическия растеж и приходите и да намали дълга като дял от брутния вътрешен продукт. Тя е подкрепена от правителствата на страните в еврозоната, които се опасяват, че плановете на Рим може да предизвикат нова дългова криза, която да ги засегне.
В отговор на решението вицепремиерът Матео Салвини каза: "Уверени сме в цифрите в бюджета ни. Ще говорим за това след година." По думите му глоба срещу Италия би била оскърбителна.
Снимка:frognews.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции
Президентът на Еквадор обяви извънредно положение в пет крайбрежни провинции
Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график
Засилено движение от граничните пунктове в Гърция, фериботите работят по график
Двудневен проливен дъжд причини наводнения в Анкара
Двудневен проливен дъжд причини наводнения в Анкара
Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка
Извършиха революционно изпитване на ваксина срещу рак на мозъка



Яндекс.Метрика