Еврото навършва 20 години днес

01.01.2019 г. 10:08:20 ч.
/
Еврото навършва 20 години днес
Еврото навършва 20 години днес. На 1 януари 1999 година 11 страни от ЕС въведоха нова парична единица и обща парична политика под ръководството на Европейската централна банка, отбелязва Европейската комисия.
Днес еврото вече е валута на 340 милиона европейски граждани в 19 държави. То води до осезаеми ползи за европейските домакинства, дружества и правителства - стабилни цени, по-ниски разходи за парични преводи, защита на спестяванията, по-прозрачни и конкурентни пазари, повече търговия, пише ЕК. Около 60 страни по света обвързват своите валути с еврото. Очаква се и други държави от ЕС да се присъединят към еврозоната, когато изпълнят необходимите изисквания.
Еврото се превърна в израз на единството, суверенитета и стабилността. То осигури благоденствие и закрила на нашите граждани и трябва да направим необходимото това да продължи в бъдеще, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че създаването на еврото преди 20 години наред с освобождаването на Централна и Източна Европа и обединението на Германия е било повратна точка в европейската история. Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги добави, че еврото е логично и необходимо следствие от единния пазар. То улеснява пътуването, търговията и паричните преводи. Две десетилетия след създаването на еврото вече има поколение, което не познава друга национална валута. През това време ЕЦБ успя да изпълни основната си задача - да поддържа цените стабилни. Допринасяме за добруването на гражданите на еврозоната, като разработваме сигурни банкноти, насърчаваме сигурни системи за плащане, следим банките, за да осигурим тяхната устойчивост, и наблюдаваме финансовата стабилност в еврозоната, каза Драги.
През 70-те и 80-те години на 20-и век отделните европейски държави са изложени на световната парична нестабилност, което води до необходимост от общи решения. Създаването на единен пазар води до по-лесна работа и търговия, ако европейците използват единна валута. След десетилетия разговори как да се постигне икономически и паричен съюз през 1988 г. Европейската комисия под председателството на Жак Делор обсъжда постепенни мерки за въвеждане на единна валута в ЕС. Валутата е създадена чрез споразумение на политическите ръководители, подписано през 1992 г. в Маастрихт. Подписването на договора от Маастрихт е повратна точка по пътя към еврото. През 1994 г. във Франкфурт Европейският паричен институт (ЕПИ) започва подготовката, за да може ЕЦБ да поеме отговорността за паричната политика в еврозоната. На 1 юни 1998 г. ЕЦБ започва своята работа.
На 1 януари 1999 г. е въведено еврото, което става официална валута на 11 държави от ЕС, а отговорността за паричната политика се предоставя на ЕЦБ и на Евросистемата. В продължение на три години еврото присъства само в банковите извлечения редом с националните валути. На 1 януари 2002 г. в 12 държави започват да се използват банкнотите и монетите евро. Така тези държави извършват най-голямата смяна на валута в историята.
Първите държави от еврозоната са Австрия, Белгия, Финландия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Испания и Португалия. Гърция се присъединява през 2001 година. Оттогава още седем държави са въвели еврото - Кипър, Естония, Латвия, Литва, Малта, Словакия и Словения.
Десет години след като финансовата криза от 2009 г. разтърси света, структурата на Икономическия и паричен съюз на ЕС бе значително подсилена. Обществената подкрепа за еврото винаги е била голяма в ЕС, особено в страните, които вече го използват. Според мнозинство от 74 на сто от участвалите в неотдавнашно проучване в еврозоната еврото е нещо добро за ЕС. Според мнозинство от 64 на сто еврото е добро нещо и за тяхната страна. Общо 36 на сто от европейците посочват еврото като един от основните символи на ЕС, на второ място след свободата. /БТА
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични
Обществен съвет настоява документите за частната детска болница да станат публични
Въвеждат нови изисквания за цената на хляба
Въвеждат нови изисквания за цената на хляба
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“



Яндекс.Метрика