Начало >Добруджа >Регионални

Фермата за охлюви в Българево дава вкусна и полезна продукция за българския пазар (ВИДЕО)

18.07.2019 г. 11:23:12 ч.
/
Фермата за охлюви в Българево дава вкусна и полезна продукция за българския пазар (ВИДЕО)
В село Българево община Каварна,на 60 км от Добрич , на крачка от морето и от центъра на пъпешовата столица  се отглеждат охлюви. Фермата „Еко –Телус „  е собственост на семейството на 42 –годишният варненец Пенчо Петков. Младият мъж е създал уникална система за отглеждане, разпостранение и консумация на охлюви. Той има основание да се гордее с бизнеса си не само защото на два пъти  се е изправял след фалит , и защото е създал едно уютно място където туристи от различни държави да се наслаждават на домакинство и вкусни ястия не от какво да е, а от полезните тревопасни-охлюви. Идеята за отглеждане на охлюви се поражда през 2008 година, а реализацията и започва  година по-късно. През 2010 година фермата дава и първата продукция. От 2015 година бизнесът се развива успешно и последователно, като редом до фермата е открит ресторант. Такова място като ресторанта се открива след много труд признава пред МГ“Добруджа“  младият мениджър и изграждането му започва през 2014 година. Още на следващата година ресторантът вече е кулинарна туристическа атракция за региона.
През април 2010 година в Българево пристигат първите бебета-охлювчета.  Разполагат ги на зелени площи от 3 дка и 300 кв.м в наследствен имот, разширен в последствие до 11 000 кв.метра.Последвал четиримесечен  угоителен период. През септември първото събиране и сортиране на продукцията. Бизнесът като всяко едно животновъдство е изключително трудоемък, признава Петков. Той отделя много време за подготовката си и за работата по отглеждане на животинките. Пенчо Петков говори за охлювите като за любими същества, знае много и продължава да се учи. При живата стока рисковете са големи, допълва мъжът който се е обучавал за мениджър и предприемач.  Максимално 3 600 000 охлюви могат  да се отглеждат във фермата, посочва предприемачът. На този етап той избягва натоварването до максимума и разполага с около един милион животинки. Натоварването се отразява и на качеството пояснява Пенчо Петков. Съобразяването е свързано и с непосредствената близост на ресторанта. През 2011 година продукцията  достига най-голям мащаб  15 тона. До преди четири години охлювената реколта е била  подготвяна предимно за експорт. Търгуват с Франция и Белгия предимно. От 2015 година започнахме да налагаме охлюва като храна за българската трапеза, подсказва мениджърът. Той се гордее ,че заедно със съпругата му са пионери в тази дейност. Постепенно пазарите в България започват да се отварят и Петков спира износа на продукцията си. Щастлив съм ,че успявам да продавам тук в България, посочва собственикът на охлювената ферма. Добавената стойност на производството-ресторантът е нещо което също е пример и гордост за семейството на Пенчо Петков. “Ескарго“ е името на ресторанта който привлича чуждестранната клиентела от българското Черноморие. Организирано идват групи от „Златни пясъци“ и „Албена“. „Клиентите се превръщат и в наши приятели“, казва стопанинът. Начинът на обработка на охлюва  води и до успеха с вкуса и ястията. Асортиментът на ресторанта не е голям, но е добре изпитан и смело предлаган на посетителите.  За вкуса на месото много важна е и храната на рогатото животинче. Гостите виждат всичко.От яйчицата на охлюва, до малките бебета и африканските охлюви гиганти.Ако имате късмет може да наблюдавате  дори любовната игра и размножението на индивидите. Към уютната обстановка в ресторанта отношение има най-вече съпругата на г-н Петков.Менюто е разработено от двамата съпрузи. Непременно пастет от охлюви добре познат на полския, френския и белгийски пазари. Охлюви по бургунски, по провансалски, охлюви с ориз или руло с плънка от охлюви.
 И за двамата работата е нещо което ги сплотява и дава големи възможности. Можете да ги видите както като сервитьори, така като готвачи и като успели родители, горди с трите си деца.От тях от двете момичета и момченцето се очаква да продължат започнатото от родителите им. Гостите на фермата и ресторанта ще видят, че грижа и внимание са заложени и за най-малките гости.Широка и безопасна детска площадка е на разположение на малките посетители.

Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Фестивал „Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията“ ще се проведе в неделя в село Ловчанци
Дезинсекционни обработки срещу кърлежи ще има в община Каварна на 29 април
Дезинсекционни обработки срещу кърлежи ще има в община Каварна на 29 април
Отборът на СУ „Йордан Йовков“ спечели Общинското състезание „Млад огнеборец” в Тервел
Отборът на СУ „Йордан Йовков“ спечели Общинското състезание „Млад огнеборец” в Тервел
Областна дирекция на МВР проведе работна среща с обществеността в Генерал Тошево
Областна дирекция на МВР проведе работна среща с обществеността в Генерал Тошево



Яндекс.Метрика