Фили Ладжман: Където и да са по света, българите се интересуват от това, което се случва в родината

06.06.2017 г. 09:47:19 ч.
/
Фили Ладжман: Където и да са по света, българите се интересуват от това, което се случва в родината
Фили Ладжман - журналист в радио SBS в Мелбърн, пред Медийна група „Добруджа”
Фили Ладжман е родена в София. Завършила е журналистика, има и техническо образование. В Австралия е от 1990 година,  работи в радио SBS от 1993-а.
Преди да емигрира, е работила в Българска национална телевизия.
С Фили разговаряме в един майски следобед в студиото, откъдето се излъчва българската програма на радиото в Мелбърн. Сградата на националното радио е сред забележителностите на австралийския град.
 

 
За мен е удоволствие, че мога да работя като журналист в национална радиостанция. А най-голямото удоволствие е, че работя на български език. Ако можех сега да променя нещо в живота си, в никакъв случай няма да е професията и работата си.
Моята работа, освен удоволствие за мен, е в полза и интерес на всички българи, живеещи в Австралия.
 
Програмата
Независимо, че програмата ни се излъчва от Мелбърн, може да се слуша по всяко време във всички останали градове. Медиите, със своето бурно развитие, превърнаха света в едно глобално малко село. На практика все повече и повече се вижда, че имаме слушатели, които ни слушат редовно и от други места по света. Имаме често онлайн коментари относно програмата ни от българи, живеещи в Канада, в Бразилия, в Белгия, дори в България. Светът вече не е разделен на държави и граници. В днешния дигитален свят всеки е свободен да слуша каквото иска и когато иска. И мисля, че това е прекрасно. Защото по този начин разбираме къде сме ние и къде е светът. И най-вече – можем да разберем какво наистина се случва, а не какво ни казват.
Българите, където и да са по света, се интересуват от това, което се случва в родината. Следим внимателно какво се случва в българската политика и сме добре осведомени, и активни. Голяма част от българите в чужбина имат становище, имат позиция за случващото се в България. Затова е важно да им се предоставя информация за това, което се случва в родината.
Прекрасно знаем, че информация днес човек може да получи отвсякъде. Въпросът е, че нашата медия предоставя тази информация от малко по-различен ракурс. Опитваме се да дадем информацията през погледа на българите в чужбина и по-специално в Австралия.
Последно бяхме заинтригувани от парламентарните избори в България. Затова и в момента имаме най-много коментари, и мнения около това – какво правителство ще се сформира в България. Хората тук, даже и на десетки хиляди километри от родината, са изключително на гребена на вълната. И искат да знаят нещата, които не се казват официално.
Мен лично винаги ме е вълнувала политиката. Като се стремя да получавам информацията предимно от неформални източници, чрез коментари и публикации за българската политика. Търся информация, която се различава от тривиалните, филтрирани новини.
Цензура и контрол на медиите
 Цензура в България има без съмнение. Но, когато говорим за официозните медии. Вижда се, че има натиск, има напрежение. Чувства се, че журналистите в тези медии са по някакъв начин под контрол. Кой и как ги контролира не бих могла да коментирам, но определено се чувства.
Но ще Ви кажа и нещо друго – нямайте илюзия, че само в България медиите се контролират. Навсякъде по света медиите са контролирани и има опити да се цензурират.
Контролът в радио SBS е много по-деликатен и дискретен. Но той се изразява не в това да ограничават и да диктуват на журналистите какво, и как да кажат, а чрез една доста по-полирана „машина”, чрез филтриране на информацията, която достига до Австралия. Но в съвременния свят това не е бариера. Ако човек иска да достигне до нестандартни източници на информация, никой не може да го спре.
 
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика