Начало >Добруджа >Регионални

Фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" се провежда днес

30.06.2018 г. 08:31:59 ч.
/
Фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" се провежда днес
50-то издание на  фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа",  се провежда днес. Поради лоши метеорологични условия конкурсната програма ще се проведе  в следните читалища:
1.НЧ с. Стожер- първа естрада
2.НЧ с. Стефаново-втора естрада
3. НЧ с. Дончево- трета естрада
4. НЧ с. Бранище- четвърта естрада
5. НЧ с. Победа- пета естрада
Половин век вече фолклорният събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" е ежегоден празник на уникалните, вечно живи и неизчерпаеми в многообразието си фолклорни традиции на Добруджа. Той възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села през пролетните дни на 1968 година в местността „Славната канара” край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор – надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му. От 1997 година с решение на Добрички общински съвет, всяка последна събота на месец юни се провежда празникът на община Добричка,  ден в който красивата горска местност край с. Дебрене се оглася от фолклорната магия. Празникът на община Добричка има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции, да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество. В този празник е вплетен фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” и заема достойно място в културния, обществен и исторически календар на общината вече цели 50 години.
От 2006 година е включен в Националния културен календар на България. Във фолклорната проява се представят певчески групи, танцови състави, групи за обичаи,  индивидуални изпълнители на автентичен фолклор и индивидуални изпълнители инструменталисти. На всеки пет години този събор влиза в ролята на кръг за класиране за националния фолклорен събор в Копривщица. За първи път на фолклорния събор ще се даде възможност за участие и на изпълнители на обработен фолклор. Тази година на събора ще се представят и няколко състава и детски групи от Украйна.
В рамките на фестивала, като отделен модул,за първа година ще бъде организиран конкурс „Най-красива народна носия“, в който под формата на ревю ще се представят автентични народни носии. Участниците трябва да представят кратко описание на носиите, от коя област са, начина на изработването им и други интересни факти за тях.
Изпълненията на участниците ще се оценяват от жури, включващо специалисти фолклористи-композитори ,хореографи, етнографи и др.

 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (СНИМКИ)
 Община Тервел с одобрен проект в „Красива България“ за ремонт на детската ясла
Община Тервел с одобрен проект в „Красива България“ за ремонт на детската ясла
"Фестивал на занаятите в Двореца"  започва от днес в Балчик
"Фестивал на занаятите в Двореца" започва от днес в Балчик



Яндекс.Метрика