Начало >Добруджа >Общество

Фондация „Св. Николай Чудотворец“ става на 20 години

19.09.2017 г. 09:28:44 ч.
/
Фондация „Св. Николай Чудотворец“ става на 20 години
Фондация „Св. Николай Чудотворец“ навършва днес 20 години от своето създаване, а Българска асоциация а хора с интелектуални затруднения (БАЛИЗ) - 25 години.
По този повод е организирано събитие, което ще се проведе в парк „Св. Георги“, пред ресторант „Мечока Бен“. Поканени са представители на  Община Добрич, Областна администрация Добрич, РДСП, ДСП, социални работници и потребители  на социални услуги.
Още с първия си проект, финансиран от Фондацията на белгийската графиня Д’ Ултрамон-  Д’ Урсел, Фондация „Св. Николай Чудотворец“  печели 25 000 $.
В следващите години разпределя два тира  и 1 камион помощи от Франция и Белгия, които разпределя с помощта на тогавашната Агенция за помощите и Община Добрич.
През 1999г. чрез лобиране и застъпничество от страна на Фондацията е създадена първата група за деца с увреждания в Детска ясла №4 „Щастливо детство“.
Не без помощта на застъпнически дейности,  през 2002година започва работа Ресурсен център за деца с увреждания, който след година през 2003г, се преобразува в  първия Дневен център за деца с увреждания.
През 2002- 2004г. Фондацията финансира: закупуването на играчки, постелки, компютърни конфигурации за Детска ясла №4; оборудването на кухненски бокс за Ресурсния център; оборудването на фитнес зала в Дневния център.
От създаването си  до сега Фондацията е работила над повече от 30 проекта, с които е финансирала застъпнически дейности, обучения за специалисти  в социалната сфера, родители на деца с увреждания, самозастъпнически групи.
От 2004г. Фондацията става член на БАЛИЗ- Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения, национално представена организация, като Мария Методиева е член на Управителния и съвет 11 години.
Фондацията разработва първия в България пилотен модел за заместваща грижа, като представя резултатите в Агенцията за социално подпомагане.
Фондацията създава самозастъпническа група, която е ярка част от Националната платформа на самозастъпниците в България.
Фондацията сваля първите запрещения в България, което е прецедент в съдебната система на България и в цяла Източна Европа. Заради тези успехи, в края на 2006г.Централата на ООН в Женева реши да ознаменува Международния ден за правата на хората с увреждания 3-ти декември,  именно с представители на Фондацията- Милена Стоянова-първото момиче със свалено запрещение и Мария Методиева- председател на Фондацията (на снимката).
Най- новата инициатива на Фондацията е да създаде първото социално предприятие в Добрич. Стартът е с фондонабиране, като неговата цел е да се съберат средства за изграждане на оранжерия на ул. „Суха река“ до Лидл. Фондацията ще използва и всички възможности за проектно финансиране на обучения за младежите с интелектуални затруднения, както и на бъдещите подкрепящи в оранжерията.
Друга инициатива на Фондацията е да създаде първото жилище за жени с интелектуални затруднения, които да започнат своя самостоятелен живот. С решение на Общински съвет, за срок от пет години, на Фондацията бе предоставено общинско жилище. Стартирана бе национална кампания през сайта на TimeHeroes за набиране на доброволчески труд, средства и материали за ремонтиране и оборудване на първия дом за първите пет момичета със свалени запрещения в България.
От 2004г. Фондацията е член на БАЛИЗ. БАЛИЗ е национална мрежа от родителски организации, която работи за достойния и независим живот на лицата с интелектуални затруднения и техните семейства. 

Коментирайте
Подобни новини
Времето на 2 май
Времето на 2 май
Награди от два конкурса за малки художници от Клуб "Цветно" при Младежки център - Добрич
Награди от два конкурса за малки художници от Клуб "Цветно" при Младежки център - Добрич
Аварии в няколко села в областта отстраняват днес от ВиК-Добрич
Аварии в няколко села в областта отстраняват днес от ВиК-Добрич
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента



Яндекс.Метрика