Начало >Добруджа >Общество

Форумът „Взаимодействие между бизнес и образование“ ще се проведе днес в община Добрич

22.05.2019 г. 08:43:13 ч.
/
Форумът „Взаимодействие между бизнес и образование“ ще се проведе днес в община Добрич
Дискусионен форум „Взаимодействие между бизнес и образование“ ще се проведе днес в заседателната зала на община Добрич. Събитието се организира от Стопанска камара – Добрич с подкрепа и съдействие на Община Добрич. За участие са поканени представители на фирми от региона, ръководители на професионални гимназии и други образователни институции на територията на Област Добрич.
Форумът ще бъде открит от зам.-министъра на образованието и науката Деница Сачева, кмета на Община Добрич Йордан Йорданов и председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев.
Събитието цели да предложи платформа за информационен обмен между държавните институции (МОН и местна власт), регионалния бизнес и образователните институции в региона (професионални и общообразователни гимназии), като представи настоящите базови проблеми и решения от гледна точка на трите страни в процеса.
Форумът ще предложи идеи за подобряване на комуникацията между трите звена и адаптация на образованието към нуждите на пазара на труда.
Официалното откриване ще се състои от 10.00 ч.
 
Програма:  
10.30 ч.: Панел 1 – базовият проблем с кадрите (продължителност 20 минути)
Националната картина: Общи проблеми на пазара на труда, свързани с уменията и компетенциите на работната сила (Къде са дефицитите на професионалното образование?). Лектор: Томчо Томов – директор на Националния център за оценка на компетенциите при БСК.
Регионалната картина: Представяне на резултатите от анкетно проучване сред добричкия бизнес относно работната сила. Лектор: Николай Радев – председател на Стопанска камара – Добрич
10.50 ч.: Панел 2 – примери от практиката (продължителност 60 минути)
Представяне на възможностите за дуално обучение по проект „Домино“. Лектор: Петя Евтимова – ръководител на проекта
Опитът на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост в областта на дуалното обучение. Лектори: Галин Господинов – председател на БКДМП, и инж. Марияна  Дражева – директор на Професионална гимназия по механотехника и електротехника – гр. Добрич
Опитът на „Албена“ АД в областта на дуалното обучение. Лектори: Красимир Станев – изп. директор на Албена АД, и Нели Апостолова – директор на Професионална гимназия по туризъм – гр. Добрич
Опитът на ПГКПИ – гр. Бургас. Лектор: Димитрина Тодорова – директор на гимназията
Гледната точка на обучаемите. Лектор: Ученик от професионална гимназия, включен в системата за дуално обучение
11.50 ч.: Дискусия (продължителност 40 минути)

Коментирайте
Подобни новини
Водните аварии днес
Водните аварии днес
16 септември - Звънецът бие!
16 септември - Звънецът бие!
Вестник ГЛАС: 65 години Професионален ансамбъл – гордостта на Добруджа
Вестник ГЛАС: 65 години Професионален ансамбъл – гордостта на Добруджа
Прогноза за времето в понеделник, 16 септември
Прогноза за времето в понеделник, 16 септемвриЯндекс.Метрика