Начало >Добруджа >Общество

Галин Господинов: От няколко години има тенденция за повишаване на износа в мебелното производство (ВИДЕО)

24.01.2018 г. 11:49:18 ч.
/
Галин Господинов: От няколко години има тенденция за повишаване на износа в мебелното производство (ВИДЕО)
Има повишаване на експортния потенциал на мебелния бранш през последните 4-5 години. За последната година ръстът е 7-8%, което не е малко. Това заяви в предаването „Бизнес портал” председателят на браншовата камара по дървообработваща и мебелна промишленост Галин Господинов. Повишаването на този износ идва от миграцията на големите вериги за мебели в Европа, от Далечния Изток към Източна Европа и най-вече към България. Причината е, че преди години Китай беше много добър доставчик, тъй като работят на дълги поръчки и дълги времена на планиране. Това обаче се промени заради конкуренцията и сега играчите на пазара на мебели сега се налага да работят на по-кратки срокове на доставка и по-малки серии. Другата причина е, че Китай повишава  стандарта си на живота, съответно повишават заплати и цени и не са толкова атрактивни колкото бяха. От друга страна ние можем да работим на кратки серии и сме в Европа, което означава, че доставките на стоки са в рамките на няколко дни. Фирмите, които възлагат поръчките, могат да осъществяват по-лесно контрол. Това може да се случи в рамките на 1-2 дни, докато за Китай е необходима цяла седмица, коментира Господинов.
Той посочи и друга тенденция – при продажбата на мебели за дома ще се повиши нивото на предлагане. Вече работят системи, които тепърва ще навлизат все повече. Те включват проект с 3D визуализация как ще изглежда дома на клиента, след което той може да разглежда отделните помещения с поставени 3D очила. Така клиентът ще получи най-реална представа как ще изглежда дома му, посочи браншовикът.
По думите му проблемът с дървесната не е от вчера. Прекупвачи изкупуват дървения материал и го пращат в други страни, като става така че за нашите предприятия  има липса на дървесина. Дърводобивниците имат разностранни интереси и не може да се изгладят отношенията и да бъде представена единна позиция пред държавата, смята още Господинов.
Той коментира и проблема с предстоящото постъпване на електроенергията, който според него тревожи бизнеса от доста време. Аз се радвам, че бизнесът е жив и реагира. Реакцията е навременна и смятам, че ще доведе до някакъв вид споразумение, каза Господинов.  Ако в момента населението казва, че това е  проблем е на бизнеса, това увеличение ще дойде на гърба на всички граждани, защото ще се повишат цените на стоките, заяви бизнесменът. Той посочи като стратегически ход на управляващите през последните години това, че за да има социален мир, не бутат цените на гражданите, преместват всичко на бизнеса, но индиректно проблемът отива върху потребителите, защото през стоките пак се плаща това увеличение. Голяма част имат фирмите работят със своите партньори с фиксирани цени, които не подлежат на корекция през годината, независимо от обстоятелстват и следователно ние не можем на инкасиране това повишение на тока, в цените на нашата продукция. Това създава голям дискомфорт в предприятия. Това води до невъзможност за пошиване на възнагражденията и евентуално
Няколко процента са поносими и могат да бъдат контролирани, но увеличение от 30 до 60% е катастрофално, каза още Галин Господинов. 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика