Галин Канев: Увеличението на учителските заплати е поредното изтърсване на делегираните бюджети

16.11.2015 г. 12:41:00 ч.
/
Галин Канев: Увеличението на учителските заплати е поредното изтърсване на делегираните бюджети
През миналата седмица Министерството на образованието и науката публикува проекта за изменение на Наредба 1 от 2010 г., с която се определят минималните основни заплати в училищата, детските градини и обслужващите звена.
Той предвижда най-голямо да е увеличението на старшите учители и старшите възпитатели - със 75 лева. Със 70 лева се увеличават възнагражденията на всички останали длъжности.
Увеличението влиза в сила със задна дата от 1 октомври 2015 г.
Наредбата разписва размерите на минималните основни заплати по длъжности. Индивидуалните месечни възнаграждения се определят от директора на училището или детската градина.
В тази връзка потърсихме директора на Природо-математическа гимназия „Иван Вазов”.

 
Г-н Канев, поканихме Ви по хубав повод – увеличават се заплатите на учителите. Това добри заплати ли са?
Добра заплата няма никъде по света. Няма някой, който да си харесва заплатата, ако има такъв, то той явно не си я заслужава или нещо от тоя род. Че не са достатъчни, това е ясно. Въпросът е до каква степен всичко, което се говори – че заплатите са увеличени с по 70 лв на човек, че, едва ли не, стигат заплати, приравнени към европейските и други подобни такива твърдения. За мен те са абсолютно нереални. Аз си спомням предното увеличение на заплатите, което беше доста интересно. В смисъл – увеличението, което се рекламираше по медиите, беше казано, че ще бъде 8%. Наистина вдигнаха бюджетите с приблизително 8%. Но никой не попита дали в тези 8% влизат и данъците. Защото всеки казва, че ми се е вдигнала приблизително не с 20 лв, а с 15 лева, някой гушна ей тези 5 лева. Отиди му обяснявай, че тези 5 лева не ги е взел някой, а те са отишли за данъци. И не че данъчната политика е грешна, грешното е, че се казва, че се увеличава, но човек остава с убеждението, че това е реалното увеличение. А реалното е след като се приспаднат съответните данъци. Имам неприятното усещане, че подобна идилия ще се случи за пореден път.
Как се вписва една такава промяна в делегиран бюджет, който вече е пуснат за годината?
Точно това казвам! Изтърсване за пореден път на бюджетите. Аз мога да кажа за още много такива изтупвания на бюджета. Един такъв пример, който може да се даде, е третия час по физическа култура и спорт. Той не се заплаща и не е иман предвид във формирането на делегираните бюджети. А за едно средно голямо училище това прави приблизително 10-11 хиляди лева за още една катедра годишно. Това не са малко пари за едно училище. Още подобни примери могат да се намерят много. За съжаление, е така.
Очаквате ли сега да Ви спуснат средства за това завишение?
Нека да се направи това, нека да го прочетем като решение на Министерски съвет и какво са решили синдикатите и след това да бъде формирано това увеличение на заплатите. После аз имам още въпроси, като един от тях е: „Дали това е увеличение за календарната година или е увеличение от тук занапред?” Защото, да речем, че сега ще преведе държавата субсидия, която ще бъде увеличаване на издръжката на едно училище до края на календарната година. Ами от там нататък какво ще правим?! Пак ли ще бъде това изтърсване? Или ще се увеличи издръжката на един ученик, т.е. издръжката на съответното училище? На мен поне това не ми е ясно.
Допитваха ли се до вас – директори, учители, за разпределението на часовете и намалението на някои, увеличението на други?
За такова разпределение на часовете се говори от около двадесетина години. Честно казано, до сега такова нещо не е имало. Всички знаем, ако мога да се изразя грубо, но има лобита в Министерството, които по един или друг начин успяват да лобират за часове по определени предмети да се увеличават. Аз ще дам един пример, който е съвсем елементарен, той е за часовете по физическа култура и спорт. Във всички паралелки се увеличава броя часове с един. При 40 паралелки училище това са 40 часа. Това прави повече от две катедри. Ако годишната заплата на един учител е примерно 10 000 лв, то става 20 000 лева – няма ги. Така че такива неща винаги има. Увеличават се часовете по даден предмет за сметка на това се намаляват по друг предмет. Но в момента всичко това е в рамките на договорки. Все още е точно определено. Не е уточнен и самият учебен план. В това съм 100% сигурен. Това, за което се говори твърде много, че едва ли не щели да паднат часове по математика, по български език и литература, по чужд език – това не е вярно. Доколкото си спомням, последният проект е за целия курс на обучение от 1-ви до 12-и клас броят часове по физическа култура и спорт щял да падне с приблизително 70 или 60. Което на практика е два часа седмично и то за една календарна година, което е нищо. Най-вероятно ще махнат ей този т.нар. трети час по физическо и то не във всички класове. Но това е в Закона за спорта, а не е в Закона за народна просвета. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика