Генчо Димитров: „Старт” вече звучи респектиращо в цял свят

18.09.2015 г. 15:55:25 ч.
/
Генчо Димитров: „Старт” вече звучи респектиращо в цял свят
“Старт” Добрич е акционерно дружество, занимаващо се с производство на акумулатори и висококачествени батерии. Бързо след създването си „Старт” заема водеща позиция на нашия пазар, а от 2006 година става притежание на групата МонБат.
След поредицата от интервюта с мениджърите и ръководителите на различните отдели в предприятието, разговаряме и с директора на «Старт» Генчо Димитров.

Г-н Димитров, от поредица интервюта с Ваши служители, ръководители на отдели, стана ясно че „СТАРТ” АД е едно работещо предприятие, една от водещите фирми в региона, в която имате грижата за работниците като социална политика. Наясно сте с екологичните изисквания, спазвате ги. Какво е най-характерното, което искате да знаят за Вашата фирма?
Имаме усвоени четири съвсем нови изделия. Нови са и за „СТАРТ” АД, нови са и за цялото производство в България. Тези изделия се ползват в съоръжения, които са за свободното време. Лидери в това производство са американците за сега все още. Това, което ние направихме към момента е експериментално. Пуснато е в голф игрищата, вградено е в техни колички. Към момента се държи много добре. Работи точно като американския еквивалент. До следващата пролет се надявам да започнем да произвеждаме с много по-голямо темпо тези изделия. И във връзка с него да открием още работни места. Ние вече имаме 4-5 нови. Към момента тук работят 130 човека. С опция, ако всичко това, което сме планирали, се случи. Ние трябва да закупим много голямо съоръжение, което е в порядъка на 1 милион лева. До края на другата година трябва да закупим и още едно, което е 800 000 евро. С тези инвестиции трябва да увеличим и персонала, трябва да наемем още 20 човека. Почваме да ремонтираме и частта за персонала. Да има къде хората да си оставят чистите дрехи, къде да почиват. Планирали сме да направим и зала за свободно време. Понеже имаме много удобно място. Направили сме го с подходяща дограма и врати. Там мисля да е тази зала. Все пак са млади хора и имат нужда от спорт, независимо, че работата им е с физическо натоварване.
На каква възраст е персоналът?
Средната възраст на работниците в цеха е 29-30 години. Имаме, разбира се, и по-възрастни. Критерий за мен не е възрастта, а кой и как си върши работата. Имаме и хора на доста солидната възраст от 60 години, които, ако ги видите, са в перфектна кондиция, работят отлично, много добре поддържан външен вид и работно облекло. Да му е приятно на човек да ги гледа. Имаме и млади момчета на 24-25 години. Назначил съм човек, който да се грижи за тях. Как са облечени, дали са им чисти или мръсни работните дрехи, дали са минали през банята. Може да е смешно, но наистина съм назначил човек, който да следи за тези неща. Всяка сутрин като започне смяната минава да ги огледа. Ако не са сменили работните дрехи ги задължава да спрат работа и да отидат да се преоблекат. Проверява дали са минали през банята, когато свършат работа.
Финансово стабилна ли е фирмата?
Към момента, при все оплакванията от бизнеса за трудности и сложности, ние сме в едно много добро състояние. От миналата година имаме увеличение с 20-25% на всичко, което произвеждаме като финанси, като обороти. Слава Богу нямаме затруднения, нямаме разходи, които да ни създават такива проблеми. За нас основния критерий е качеството, след това качество отиваме към хората. Убедихме се, че качеството, което успяхме да постигнем, дава една финансова стабилност. Дава ни едно спокойствие за каквото и да било. Никоя фирма не може да прави инвестиция, ако няма финансова стабилност, спокойствие, че може да ги направи нещата и тези неща да се възвърнат. Ние в този смисъл го правим това цялото усилие, защото смятаме, че има пазар за нашата продукция. Имаме възможност да се развиваме в тази посока. Имаме и капацитета да го направим.
На кой пазар е конкурентоспособна Вашата продукция?
Ние продаваме в цяла Европа, в Азия, в Африка, продаваме в Китай. Навсякъде в момента продукцията на „СТАРТ”АД е много търсена. Вече е търсена дори и в България. Големите батерии се търсят вече и у нас, докато до преди две години имаше едно отхвърляне. Вече се търсят нашите продукти и се коментират със съответния респект. Това е показателно за нашето производство. През 2014 година сме произвели 350 000 батерии. Скоро правихме анализ на това, което сме направили – от миналата година до сега имаме само 30 батерии рекламация, което е много добър резултат. Това са 30 батерии от крайни клиенти. Вътре ние си изчистваме нещата и си ги оправяме. Но от това, което сме изкарали на пазара – 350 000 само 30 върнати. Запазим ли това качество, нещата ще вървят добре.
Споменахте американците, имате ли други партньорски взаимоотношения?
Доста от взаимоотношенията ни са с тях. Те са две фирми. С едната фирма направихме нов цех. Инвестицията беше 4 млн. долара. В момента работим по друг проект с нова фирма. Проектът е за закупуване на едно съоръжение, което ние наричаме „мелница”. То действително си е мелница, но с нея добиваме оловото. Това е също доста голяма инвестиция. Струва около 1 млн. долара. Надяваме се до април, в най-лошия случай – май месец, да успеем да приключим работата по този проект, защото след това стартираме друг – с германска фирма, с която работим от много дълго време и сме много доволни. Тази фирма ни предоставя отлични съоръжения с много добри качества, с много добър краен контрол на продукцията. След като вземем едното съоръжение, след това трябва да се сдобием и със съответните модули, от които в крайна сметка получаваме готовата стока.
Бизнесът обикновено има претенции и проблеми с държавното управление. Вие, имате ли такива?
Откровено казано ние се оправяме в движение, за сега нямаме никакви пререкания. Въпросът е да не ни пречи държавата. Ролята й е да регулира отношенията.
Аз винаги съм се чудил на тези безкрайни хленчове на бизнеса в България. Това как ги събаря, онова как ги събаря. Общо-взето два отбора като играят и като се оплакват, че съдията ги е порязал, обикновено пак проблемът е в играта. Играеш ли силно, няма как да те отстрани съдията. Ние си вършим нашата работа. Е, има и някои административни недоразумения, завели сме дела, но едва след като не можем да ги решим нещата чрез комуникация. Водим още няколко дела за спор за държавни места, в спор за регулация. Но, Слава Богу, имаме добро взаимоотношение с общината и областна управа. Когато има проблем, отиваме първо там, а като не можем да се разберем – отиваме в съда. Такъв е цивилизования начин за решаване на спорове и проблеми. Да ходим да се оплакваме не върви. И няма кой да ни помогне. Пак казвам, нямаме затруднени взаимоотношения с държавата. Институциите ни проверяват редовно. Изпълняваме си задълженията по отношение на социалната дейност, по отношение на плащанията, които имаме. Спазваме екологичните изисквания, даже се борим да ги подобряваме. Инвестираме постоянно в тях.
Здравето на работниците за нас е на първо място. То е наравно с качеството на продукцията. Защото не може да имаш качествена продукция, ако нямаш качествени работници. И по тази начин и работниците да могат да се идентифицират с фирмата, в която работят. Когато усещат, че някой ги обгрижва, когато чувстват, че някой е заинтересован от техните проблеми, и те се стремят да дават по-добри резултати.
Обществена тайна е, че е проблем работната ръка в България. Квалификацията на работната ръка. При нас един работник да се изгради му трябват минимум 5-6 месеца. На някои им трябва и повече време за адаптация. Тук са професии  и работни длъжности, които няма от къде да се научат. Няма такова училище. Ние си обучаваме персонала тук на място. За нас е много стресиращо, когато един човек се е понаучил, погрижили сме се за него, имаме някакъв диалог и в един момент напуска. Когато попитаме защо напуска, казва, че си е намерил по-високоплатена работа. Но пък в Добрич няма никъде другаде такива заплати. Даже сега пак ще вдигнем заплатите с един добър отчислителен процент. Минимумът е 10%. На различните позиции различно се вдигат заплатите, но няма да е по-малко от 10%. Ние не гледаме като процент, а гледаме дадено работно място да вземе например 900 лв. чисти пари. Като извънреден труд и всичко допълнително се заплаща отделно и в нормите на закона. Когато е празник, когато е делник, когато е извън работно време – не се опитваме да хитруваме в тая посока.
Можем да заключим, че сте една фирма, здраво стъпила на правилата, на европейските и световни правила.
Убедени сме, че по друг начин няма как да работим. Не може ние да не спазваме правилата, а да изискваме другите да ги спазват. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика