Главен инспектор Ивайло Иванов: Добрич е спокоен град за живеене

22.12.2016 г. 10:12:14 ч.
/
Главен инспектор Ивайло Иванов: Добрич е спокоен град за живеене
Главен инспектор Ивайло Иванов  е началник на Първо РПУ в Добрич и е временно назначен на тази длъжност. На 49 години. Работи в системата на МВР от 1993 г.
 
- Инспектор Иванов, можем ли да кажем, че Добрич е спокоен за живеене град?
Ние – полицаите, винаги сме пристрастни  в тази посока и винаги ще кажем, че осигуряваме  необходимото спокойствие на гражданите. Общо взето, смятам, че на фона на ресурса, който се отделя от държавния бюджет, даваме необходимото спокойствие на гражданите. Нямаме големи и тежки престъпления и затова моят личен отговор е, че живеем в един по-спокоен град.
- Има доста случаи на „обран човек в асансьор”, „обрана жена в тъмните часове на деня”, „обран автомобил”…
Това са престъпления по Наказателния кодекс. Работим по всички тях. Някои  сме разкрили, като част от грабежите, които зачестиха през последните седмици. Правилно отчитате, че има увеличение на този вид престъпления. Аз го свързвам с предстоящите празници и раздвижването на гражданите по търговските обекти и публичните места. В тази връзка бих дал на гражданите някои препоръки.
Всички граждани, които възнамеряват да отсъстват от града през празничните дни, трябва да направят необходимото, за да обезопасят дома си  по подходящ начин. Ако ще отсъстват  дълго, нека не коментират този факт в социалните мрежи и е добре да уведомят свои съседи, които да наблюдават дома им.
Ако някой гражданин види, че около дома му има някакъв сигнализатор, добре би било да съобщи на органите. Защото се прилагат различни прийоми като хартийки, косми и други около входа на жилището.
- Кои са най-често срещаните престъпления? Тези от битов характер или други?
Най-често срещаните престъпления са от битов характер, защото се посяга на жилища, МПС и друга собственост на гражданите. Не липсват и такива, спрямо фирмено имущество.
- Ако трябва да направим сравнение между миналата и тази година, какво ще говорят цифрите?
До момента се движим с почти същия брой престъпления. Отклонението е почти незначително и не оказва значение върху общата бройка.
- Има ли информация за гастролиращи групи, които работят на територията на Добрич?
Една от препоръките, които бих искал да направя във връзка с предстоящите празници ,е свързана точно с това. Жителите на града трябва да имат  заострено внимание към чанти и портфейли,  особено в предпразничната еуфория. Да не оставят чантите си  в пробни, по щандове, да не ги носят  на видно място, където има голямо струпване на хора. Ако групите са гастролиращи, по-трудно получаваме информация за тях. Местни джебчии нямаме. Те действат по кланове и джебчийството  се предава по наследство.
- Има ли опасност в Добрич да се случи нещо подобно на това, което сполетя  коледния базар в Берлин?
Ние предприемаме превантивни мерки, които няма как  да спомена. Не разполагам с информация за такива предстоящи събития, които могат да се случат. Искам да подчертая, че структурата, която ръководя, не се занимава с това.
- Как ще бъде обезпечен редът в новогодишната нощ?
Създали сме необходимата организация. Всички предстоящи събития са обезпечени от страна на сигурност.
- Как може да бъде ограничена дейността на телефонните измамници?
Този вид измами са обсъждани много.Техните извършители  са много изобретателни. Ползват редица несъвършенства в законодателството като възможността за закупуване на анонимни сим карти. Въпреки че, според закона, притежателите на предплатени карти се регистрират, има много такива, на чието име се водят голям брой телефонни карти. И при разпит те заявяват, че не знаят на кого са дали определена карта. Друго несъвършенство е тромавата процедура за  снабдяване с електронна разпечатка от телефонен разговор. Минава доста дълго време, докато се сдобием с телефонния номер, от който е извършено обаждането.
- Тогава единствената препоръка трябва да е към младите хора, към дъщери и синове…
Да, нека  посъветват своите близки. В последно време телефонните измамници са много изобретателни.  Представят се от наше име, заблуждават пострадалите, че тече полицейска операция по задържане на измамници. Освен това, ползват и „мулета” - лица, които превозват и пренасят пратката до истинския извършител.
Обикновено тези „мулета” биват намирани  по обяви за работа. При наемането им  се обяснява, че тяхната работа е свързана с пренос на пратки. В много случаи мулето не знае и не можем да търсим умисъл за извършеното престъпление. Има и още две - три нива, докато се стигне до истинския извършител. Този, който получава пратката, я предава на друг, той на втори и т.н. И в много случаи това се случва дори в други региони.
- Имате ли достатъчно кадри?
Имаме сериозен кадрови проблем, но той не е от вчера и касае цялото министерство. През последните години има голямо текучество във връзка с пенсионирането на много колеги. Конкурсите за назначаване на нови служители са доста дълга процедура, а  за изграждането на един полицай е необходимо също време.
- Каква година си пожелавате?
Дано следващата година  да бъде сравнително спокойна. Да нямаме сериозни инциденти и да е по-добра от предходната.
 

Коментирайте
Подобни новини
Драгомил Георгиев: Всеки един от нас в своя живот е едно изречение
Драгомил Георгиев: Всеки един от нас в своя живот е едно изречение
Драгни Драгнев: Животът е в душата
Драгни Драгнев: Животът е в душата
Росен-Андрей Охеда: Мога да кажа, че съм обиколил всички най-красиви места на планетата
Росен-Андрей Охеда: Мога да кажа, че съм обиколил всички най-красиви места на планетата
Д-р Ивайло Петев: Сякаш ние - лекарите, станахме по-човечни, а пациентите - по-разбрани
Д-р Ивайло Петев: Сякаш ние - лекарите, станахме по-човечни, а пациентите - по-разбраниЯндекс.Метрика