Начало >Добруджа >Регионални

Хор „Черноморски звуци”в Балчик отбелязва 105 години от своето създаване

26.11.2019 г. 11:02:35 ч.
/
Хор „Черноморски звуци”в  Балчик отбелязва 105 години от своето създаване
Смесен хор „Черноморски звуци” в Балчик навършва 105 години от своето създаване. По този повод формацията ще подари на жителите на Белия град концерт на тема „На чаша вино с коледни песни“.  Концертът ще се проведе на 7 декември от 11,30 часа в културен център Мелницата. Вече 21-ви сезон диригент на хора е д-р Валентина Георгиева. „Ръководеното на хор е голяма отговорност.  Съхранението на тези хорове, създадени преди много години, с много ентусиазъм, изисква  усилия”, казва тя за радио „Добруджа”. 37 души  са хористите във формацията. „Тези 37 човека достойно се справят с това да съхранят създаденото преди 105 години. Това са хора, които, когато влязат в залата, знаят защо са там”, категорична е Валентина Димитрова. „Те обичат музиката, обичат песните и с удоволствие се включват в хоровите ни изяви.  Не е лесно  да привлечеш хора в това изкуство. Всеки, който пее, трябва да носи тази естетика в себе си, да има някаква вокална култура”, допълва тя. Проблем е, че обучените вече деца, които напускат Балчик, за да отидат да учат във Варна или Добрич, не се връщат в него, споделя още диригентът.
Във връзка с годишнината от създаването на хора, както и 110 години от построяването на Мелницата в Балчик, предстои издаването на диск, който ще носи името „Традиция” и ще събере песни, изпълнявани от хор „Черноморски звуци”. Снимка на Мелницата ще краси  заглавната корица, защото в последните години, тя е една от основните сцени за изява на  хористите.  
Мнението на Валентина Димитрова е, че бъдещето на хоровете е в камерните формации. „В страните от Европа има няколко професионални състава, които печелят от пеене, докато останалите  не гонят ниво, не ходят по конкурси, а се забавляват и пеят за удоволствие. Така в състава ще има само хора, които са дошли само за да пеят”, казва тя.  По думите й хоровото изкуство трябва да бъде държавна политика. „Държавата трябва да има ангажимент към всички, които завършват хорово дирижиране, така, че да останат и да работят в България. Това се прави с дългогодишна стратегия и воля,” е мнението на хоровия диригент.
 
 
Снимка:www.balchikchoir.com

Коментирайте
Подобни новини
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Дичо и „Уикеда” ще са хедлайнери на „Българево ROCKS“ на 2 август (ВИДЕО)
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Поздрав от Илхан Мюстеджеб - кмет на Община Крушари
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Две села в община Каварна празнуваха днес (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (ВИДЕО+СНИМКИ)



Яндекс.Метрика