Начало >Добруджа >Общество

Художествена галерия – Добрич – паметник на културата и образец на неокласицизма

18.04.2024 г. 12:10:44 ч.
/
Художествена галерия – Добрич – паметник на културата и образец на неокласицизма
На 18 април отбелязваме Международния ден за опазване на паметниците на културата. 
Сред сградите в Добрич, които са обявени за недвижимо културно наследство е тази на художествената галерия.
Сградата е паметник на културата от 2000 г. Обявена е за недвижимо културно наследство с местно значение, обясни в студиото на радио „Добруджа“ директорът на галерията Недко Недков. Той уточни, че според българския закон за културното наследство има недвижимо и движимо културно наследство. Сградите са недвижимо, а всичко останало, което ние съхраняваме в галерията или в музеите, се води движимо културно наследство.

Самата сграда на галерията е строена в през 30-те години на 20-и век, когато Добрич е бил под румънска власт, като предназначена за Съдебна палата (Трибунал).
Това е била най-голямата сграда, строена по това време и една от малкото запазени от този период, поясни Недков. Тя е дело на румънски архитекти с италианско образование, но има и българско участие в лицето на Владимир Ханджиев. Италианското влияние е осезаемо, тъй като сградата е в стил неокласицизъм, който в началото на 20-и век е бил много развит в Европа. За този стил са характерни колони, арки, високи тавани и строга симетрия - неща, с които галерията се отличава от всички сгради наоколо, посочи Недков. Фактът, че сградата е паметник на културата означава, че каквито дейности да се правят по нея, не трябва да се променя характерът на сградата – външен вид и материали. Затова и дейностите се наричат реставрация, а не ремонт, посочи директорът на институцията.

Той припомни, че по време на социалистическа България, сградата е превърната в Партиен дом, а в част от нея се е помещавала Милицията. Точно там до 80-те години, в подземния етаж на сградата, е имало килии, които съществуват и до днес. През 2004 г. чрез проект е направена реставрация на тези килии и са превърнати в пространство за съвременно изкуство. Заради проблемите с влагата обаче в тях е все по-трудно  да се експонират творби, коментира още Недков.

Той съобщи, че в Нощта на музеите (18 май) ще бъдат организирани турове в хранилищата на галерията. Това се случва изключително рядко, защото външни лица там по принцип не се допускат. Това ще бъде възможност за всички, които искат да видят начина, по който обектите се съхраняват, поясни Недко Недков.

Коментирайте
Подобни новини
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента
4 регистрирани листи в РИК-Добрич до момента
Свободен базар ще се проведе за втори път в Добрич днес
Свободен базар ще се проведе за втори път в Добрич днес
1 май - Ден на труда
1 май - Ден на труда
Велика сряда е – денят на покаянието, прошката и предателството
Велика сряда е – денят на покаянието, прошката и предателството



Яндекс.Метрика