Начало >Добруджа >Регионални

Идва ли краят на “ходенето по мъките” за жителите на Хаджи Димитър? (ВИДЕО)

06.11.2018 г. 16:25:05 ч.
/
Идва ли краят на “ходенето по мъките” за жителите на Хаджи Димитър? (ВИДЕО)
Светла Стоянова и Петер Фабриц са двама от жителите на село Хаджи Димитър, община Каварна, които отделят голяма част от времето си, за да се борят за правото си на по-добър живот, пък макар и на село. Преди известно време ви разказахме за техните искания, отправени в присъствието на нашия екип към кметското ръководство на община Каварна. Вчера, 5 ноември, в 16.20 ч. те отново имаха уговорена среща в приемния ден на кмета. Влезе само Светла Стоянова, тъй като „само тя се е записала за срещата”.
„Ходене по мъките” нарича Стоянова тази тяхна одисея. Жителите на Хаджи Димитър все още очакват писмени отговори на отправените от тях въпроси и молби.
В края на септември от името на всички жители на село Хаджи Димитър, Стоянова и Фабриц се обръщат към омбудсмана Мая Манолова. Тя, от своя страна, е изпратила запитване по техния случай до община Каварна, пристигнало на 31 октомври, а в петък, 2 ноември, общински служител е посетил с. Хаджи Димитър, за да се запознае с обстановката на място. Именно той е натоварен да подготви отговорите на въпросите, които хората в селото чакат вече 10 месеца.
Припомняме, че исканията на жителите на с. Хаджи Димитър са свързани с поставяне на т.н „легнали полицаи” в двата края, за да се намали скоростта по главния път, който минава през селото. Направени замервания са установили, че напрежението, чиито нормални стойности са 220 волта, там са били 168. Това води до множество повреди на електроуреди, жалват се жителите на селото. Освен това веднъж месечно Енерго Про прави профилактика и от 9.00  до 16.00 часа селото няма ток, а резултатът – развалена храна във фризерите. Що касае водоподаването, са направени някакви подобрения, признава Светла Стоянова и през последните 15 дни водоподаването е редовно. Нищо, че в селото си има перманентно 5-7 аварии и водата си тече, но хората са доволни, че имат вода у дома. Относно искането спирката в селото да бъде демонтирана и там да се позиционира едно малко пазарче, то част от тази работа е свършена от Светла и Петер с помощта на техни приятели. Сега предложението е това място да бъде дадено под наем на предприемач, който да направи там кафетария и да постави няколко сергии за търговците на зарзават. И за инструментите не е решен въпросът. Тези, които са предоставено от кооперацията вече са негодни, но пък  от ветрогенераторите им разрешават понякога да ползват тяхната техника. Компютър, принтер и интернет връзка за кабинета на кмета– това на този етап е  отложено далеч, далеч  в необозримото бъдеще. Нужен е още ремонт на сградата на кметството, както и на магазина, който е на РПК, но сградата е на общината и би следвало да се разберат наемателят и наемодателят, за да придобие тя по-приветлив вид.
 
Репортаж на Дана Михайлова и Петър Петров

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи  50 годишен юбилей
С празнична програма детска градина „Радост“ в с.Стефан Караджа ще отбележи 50 годишен юбилей
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (ВИДЕО)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Десетки жители на Смолница и съседните села почетоха д-р Ивелин Тончев (СНИМКИ)
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април
Определят съставите на секционните избирателни комисии в Община Добричка на 30 април



Яндекс.Метрика