Икономика в Добрич и Констанца, опазваща природното и културно богатство

14.12.2017 г. 16:25:33 ч.
/
Икономика в Добрич и Констанца, опазваща природното и културно богатство
На 14 декември Търговско-промишлена палата Добрич проведе събитие за края на проект „Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и културно наследство” № 15.2.1.034, е-МС код: ROBG-8. Водещ партньор e Камара за търговия, индустрия, навигация и земеделие Констанца, а втори партньор е Търговско-промишлена палата Добрич. Проектът е поредният на двете палати в дългогодишното им петнадесетгодишно сътрудничество. Той е един от 11-те, изпълнявани в област Добрич, финансирани по Програма Interreg V-A Румъния - България. Общия бюджет на всички проекти с партньори организации от област Добрич е 179 545 136 лв.
На събитието бяха представени постигнатите резултати и разработените материали - стратегия, ръководства за добри практики и план за действие. Представено бе маркетингово проучване, както и трейлъра на филма за извършената работа по проекта. Присъстваха представители на търговски палати от пограничните региони на България и Румъния, партниращи ортанизации и фирми от България и Румъния, участвали в проекта.
Стратегията, разработена по проекта, предлага информация, методи и предложения за дейности, които да стимулират бизнеса и всички заинтересовани от наследството страни. Целта е да се промени тяхното отношение, за да се гарантира опазването на автентичността, качеството и целостта на културното и природно наследство, в полза на индивида и на настоящите общности, както и на бъдещите поколения.

Планът за действие включва три основни направления: информиране за наследството с акцент върху „местното“; разпространение на иновативни модели и политики и стимулиране на партньорство, работа в мрежа и международно сътрудничество.
Чрез оказване на подкрепа на бизнеса да идентифицира, насърчава и прилага нови начини за използване на културното наследство, покривайки цялата верига от клиенти /турист – фирма – местната общност; проектът в рамките на обща трансгранична стратегия се опитва да проправи пътя за поддържане на хармонията между културното и историческо наследството и икономиката като по този начин ще подобри туризма в граничната зона. Трансграничният подход е подходящ по отношение на културното наследство, тъй като дава отражение на общата история, докато природното наследство отразява уникалните и общите географски региони, предимно концентрирани по поречието на река Дунав.
Информация за проект "Трансгранична икономика в Румъния и България, опазваща природното и  културно наследство":  www.haritagerobg.eu.

Коментирайте
Подобни новини
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Фирмата с модерната мелница за брашно в Генерал Тошево с награда на „Форбс“
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Ето защо проактивните фирми използват еврофинансиране
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Търсят се 27 000 работници за туристическия сезон на Черноморието
Как се бърка бетон?
Как се бърка бетон?



Яндекс.Метрика