Начало >Добруджа >Общество

Именитата цигуларка Божидара Кузманова ще солира днес в концерт на БКО –Добрич (ВИДЕО)

25.03.2024 г. 16:48:20 ч.
/
Именитата цигуларка Божидара Кузманова ще солира днес в концерт на  БКО –Добрич (ВИДЕО)
Божидара Кузманова ще бъде солист на БКО-Добрич, който тази вечер ще поднесе на добричката публика концерт с изключителни произведения за цигулка на композиторите Бах, Хайдн и Вебер.
Благодаря на нашата именита солистка, Божидара Кузманова, която пристигна от Виена, специално за този концерт. За нашия оркестър и публика ще бъде чест да се запознаем с нейното майсторство, каза на пресконференция по повод концерта диригентът на БКО-Добрич Арто Чифчиян.
Божидара Кузманова гостува за първи път в Добрич. Тя сподели своята приятна изненада от топлото посрещане и добро отношение, както и от нивото на оркестъра. Именитата солистка е известна и стова, че свири на различни стари и много скъпи инструменти, като „Страдивари” и „Гуарнери дел Джезу“. Всяка цигулка има своята история. Преди години в Базел, Швейцария свирих на оригинален „Гуарниери Сантон” от 1744 г. Въпреки целият ми опит, който имам с много добри инструменти, този влезе в сърцето ми, защото притежаваше всички добри качества на един „Страдивари” и един „Гуарниери”, което е почти невъзможно, споделя още тя. Лютиер от Виена направи точно негово копие  и така се роди моята цигулка. Тя е на 6 години и не звучи като инструмент на 350 г., но пък е с много красив звук, каза още известната цигуларка.

Кратка биографична справка:
Божидара Кузманова започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст в София. По-късно завършва обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. Гюнтер Пихлер. Печели много национални и международни конкурси за цигулари в Европа и САЩ, сред които конкурсът „Бела Барток” (1996), Конкурса за цигулари „Добрин Петков” (1996), конкурсите „Хавърхил Симфония” - Великобритания (2000), „Хъдсън Стринг“ - САЩ (2000), Голямата награда „Алоис Котман“ на град Франкфурт (2001), Почетна награда от Университета за музика и сценични изкуства – Виена (2005) и мн. др.
Божидара Кузманова е свирила като солист с много различни оркестри, сред които Бранденбургските симфоници, Симфоничен оркестър на радио Прага, Симфоничен оркестър на Монтевидео, Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Филхармония „Бохуслав Мартину“, Бахови солисти – Виена, Котман Стринг Плейърз – Франкфурт, Нов симфоничен оркестър на Базел и др. Редовно изнася концерти и преподава в различни майсторски класове в Европа, Северна Африка, САЩ, Азия и Австралия. В дискографията й има повече от 15 компактдиска, записани за различни компании в САЩ, България и Австрия. 

 Програмата на концерта включва:
Йохан Себастиан Бах / 1685 – 1750 / - Пасакалия
Йохан Себастиан Бах - Концерт за цигулка и струнен оркестър № 2, Ми мажор
Франц Йозеф Хайдн / 1732 – 1809 / - Концерт за цигулка и струнен оркестър №1, До мажор
Антон Веберн / 1883 – 1945 / - Адажио

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика