Начало >Добруджа >Общество

Инж.Калчев:Намалихме задълженията, ще увеличим заплатите /ВИДЕО/

15.03.2017 г. 10:36:01 ч.
/
Инж.Калчев:Намалихме задълженията, ще увеличим заплатите /ВИДЕО/
С голямо задоволство искам да кажа, че за изтеклите две години имахме необходимото спокойствие за да свърша тези задачи и да постигнем тези резултати, откровен е пред МГ Добруджа  управителят на ВИК АД  инж. Петър Калчев. Естествено имаше непрекъснати слухове, че ще ме уволняват. Нещо, което не може да се каже за последния месец. Доволен съм, че ме оставиха на спокойствие, че имах закрила през тези две години управление, да реализирам това, с което се бях заловил. Какво ще стане оттук нататък ще видим и не мога да обещая,  че ще имам такова спокойствие. Надявам се да го имаме, но нищо не зависи от мен в тази посока.
 По отношение на заплащането във водното дружество инж.Калчев все още не е осъществил намеренията си:Имах желание още през 2016 г. да направя средната заплата 1000 лева, но знаете, че ние имахме две преструктурирания – от ЕООД ни направиха ООД, след това станахме Акционерно дружество (АД). Имаме съвет на директорите и едно от първите решения на този съвет беше свързано със съкращения и намаление на заплатите.  И при нас преживяхме един такъв период, въпреки че моята позиция беше друга, но аз бях сам. Моето кредо е друго – не да намаляваме хората, защото имаме недостиг на специалисти, а да ги накараме да работят. Проблемът при нас е, че няма достатъчно хора, няма достатъчно квалифицирани специалисти и не се работи. Там е резервът и това правя вече две години с огромна воля и дори малко повече инат – да ги накарам да работят и те започнаха да свикват, дори и със скърцане. Имаше вече и наказания и вече са разбрали, че трябва да се работи. Не съм се отказал – дори смятам, че доходите на работниците трябва да са по-високи, за да може давайки по-високи заплати да направим и подбор на по-качествени хора, а не да взимаме хора, които не могат да си намерят работа никъде. Срещу малки заплати, толкова ще е и качеството, което ще получим. В тази инвестиционна програма ефектът от 30% снижение на загубите на вода за 5 години, една част ще бъде за реинвестиране в Програмата, а другата да отиде за повишаване качеството на кадрите. Имахме огромни задължения. Ние бяхме осъдени от почти половиния свят да плащаме. Предприятието беше пред ликвидация и съвсем откровено се разсъждаваше в Министерството на тази тема. Почти всички големи задължения са разплатени. Останали са ни задълженията към Басейнова дирекция за такси за водоползване, те не са обслужване повече от 15 години. На края на петте години и тях трябва да сме изчистили. Проблемите със задълженията за електроенергия са разрешени. Към ВиК Бургас старото задължение от 3 млн. лева го решихме, като станаха акционери – получиха акции. Сега получихме още 7 млн., за да се издължим за електроенергия. Следва в следващите 5 години да изплатим и това. Към момента задълженията са около 20 млн. лева, но основните са три – към Басейнова дирекция – малко над 7 млн. лева, към ВиК-Бургас – 7 млн. лева и 2 млн. към Енерго про.
 
 
 Стратегически партньор на община Добрич се явява ВиК –Добрич  за изпълнение на Водния цикъл.Нашата задача е да осъществим контрол и това да стане професионално. Нашата работа има за цел да получим максимално добро качество на продукта, т.е. реконструираната мрежа, защото в почти всички градове, където се правиха, с малки изключения, се оказа, че качеството ениско, материалите не са добри, а изпълнението не може да се контролира. В един момент започват да работят над 20 подизпълнители. При такава ситуация е много трудно да се контролира кой какво е направил и какви материали е вложил. В същото време ние трябва непрекъснато да осигуряваме непрекъснатост на услугите, които предлагаме. Това е голямото предизвикателство пред нас. В същото време трябва да изпълняваме и инвестиционната  програма . Колкото по-качество е изпълнен водния цикъл, толкова по-добър ще бъде ефектът за нас и съответно за клиентите.
 
 
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Община Добрич: Кампанията "Пица за смет" приключи повече от успешно (СНИМКИ)
Прогноза за понеделник - 29 април
Прогноза за понеделник - 29 април
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Добричлии спазват традицията да отнесат в домовете си върбови клонки
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи
Вестник „ГЛАС“: Земята, която ни храни, състояние и перспективи



Яндекс.Метрика