Начало >Добруджа >Общество

Йордан Апостолов: Раздават се пари от транспортните фирми, това се знае и от служители на ДАИ (ВИДЕО)

21.09.2021 г. 13:19:01 ч.
/
 Йордан Апостолов: Раздават се пари от транспортните фирми, това се знае  и от служители на ДАИ (ВИДЕО)
След тежката катастрофа  в Айтос на 13 септември, при която загинаха трима души, като една от причините се сочи претовареният камион със зърно. Бившият депутат  и предприемач Йордан Апостолов сигнализира за ежедневни случаи на територията на България. 80 хиляди превозни средства са минали през цялата страна на път за пристанищата. АПИ и ДАИ са тези, които трябва да контролират тези превози. Само една пета  от хората назначени в контролиращата агенция, са по пътищата при изключително раздутият щат на ДАИ, посочва Апостолов. Екипите по пътищата са от 5 до 8 пъти по-малко от колкото са необходими. Те получават и задания за деня  и нямат право да проверят превозните средства, които не са им дадени по задание. „Това е абсурдно“, смята бившият народен представител.

„Имаме отказ на превозвачите да изпълнят това, което държавата е определила със закон – че не могат да се движат по републиканската пътна мрежа транспортни средства с маса, с брутно тегло, повече от 40 тона. Когато транспортното средство се натовари и брутната му маса стане 60 тона, всички системи на този автомобил започват да отказват“, казва предприемачът.
Никой няма да излезе да каже, че ДАИ е престъпна организация , така както аз го казвам, потвърждава Йордан Апостолов, като споделя за заплахи и срещу него самия и протести пред зърнобазата му. Той обаче не смята за необходимо да информира органите на реда и не се страхува от подобни закани.

„Раздават се пари от транспортните фирми, това се знае от всички, самите служители на ДАИ знаят кого трябва да спират и кого не. Когато спрат неправилния им нареждат да го освободят“, допълва Апостолов.
Веригата е ясна производителят сключва договор за износ на зърно от собствената си база.Той сключва договор с търговец за продажба на зърното. Търговецът в над 90% от случаите организира извозването и транспорта  до пристанище. Търговецът е този, който прави и графиците. Производителят товари толкова , колкото му нареди собственика на превозваческата фирма. „Отговорността е  и на земеделския производител“, счита Апостолов.Той знае, колко трябва да заложи по закон. Има разлика между полезен и брутен товар, пояснява производителят на зърно. Камионът, който уби хора в Айтос е бил претоварен с 41 тона полезен товар, но брутното тегло  стига 60 тона.
 
Репортаж на Севдалина Сарандева и Стефан Калев

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)
Малки лазарки донесоха посланието за пролетта и младостта в Етнографската къща (СНИМКИ)



Яндекс.Метрика