Начало >Добруджа >Общество

Йордан Апостолов: С актуализиция на бюджета могат да се предвидят средства за безвъзмездна помощ на земеделските стопани

09.09.2020 г. 17:09:27 ч.
/
Йордан Апостолов: С актуализиция на бюджета могат да се предвидят средства за безвъзмездна помощ на земеделските стопани
Парламентарната  комисия "Земеделие и храни" изслуша днес земеделци от Североизточна България  и други  части на страната сред,  които и добруджанци заради исканията им за обяване на форсмажиорна година  и безвъзмездни помощи. Дошлите на изслушването  бяха обединени зад исканията и констатациите за  катастрофалната година  и изключително ниските добиви, каза след заседанието зам. председателят на ПК“Земеделие и храни „ Йордан Апостолов. Сред аргументите си стопаните са споделили и  тревогата, че няма да има с какво да започнат есенната сеитба.

До момента няма нито един декар засаден с рапица, което не се е случвало до сега, посочва Апостолов.
Добивите от пшеница на места са под 50 кг от дка , а от рапица под 30 кг. изтъкнали производителите.
След 2 часа дебати, депутатите са постигнали съгласие да изчакат представяне на план за подпомагане от МЗХ, след което в НС ще бъде внесено искане за актуализация на бюджета и предвиждане на средства за безвъзмездна финансова помощ. За обсъждане на проблема, в пленарна зала са необходими 48 подписа, които от утре ще започнат да се събират, съобщи  още  Йордан Апостолов.
Припомням представители на три добруджански общини  алармираха за  тревожното състояние на бранша и заедно със земеделски производители от още три области поставиха пет конкретни искания: Кредитите, които отпуска  за есенната кампания ДФЗ да бъдат трансформирани в безвъзмездна финансова помощ в размер на 100 000 лв на стопанство. Това да се отнася за производители  с реколта  под 200 кг  пшеница и ечемик.
Намаляване с 50% на дължимите вноски по арендни наеми договори сключени с държавата.
Производителите искат още целева линия за кредитиране от ДФЗ да признава и произведените собствени семена. Посочва се и настояване за намиране на трайно решение с проблема  за високите ренти в Добруджа, които пречат за стабилизирането на бранша. Не на последно място включване на земеделците в мерките 60 на 40 за есенно зимния период.
 
Снимка:dobrudjabg.com

Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика