Йордан Йорданов: България е застрашена от религиозен радикализъм, трябва да се вземат превантивни мерки

08.11.2017 г. 13:31:45 ч.
/
Йордан Йорданов: България е застрашена от религиозен радикализъм, трябва да се вземат превантивни мерки
- Г-н Йорданов, не сме се срещали очи в очи, откакто сте депутат. Много ли е натоварена програмата Ви?
Точно така. Въпреки че  абсолютно всяка седмица спазвам едно от предизборните си обещания - да се връщам в Добруджа. Използвам времето да се срещам с нашите съграждани и с хората в областта всеки понеделник. Още през първата и втората парламентарни сесии направих приемни във всички общински центрове. Започнах вече срещи и в по-малките населени места. Особено там, където сме имали предизборни срещи и сме обещали да се виждаме регулярно с тях. В приемните хората поставят лични проблеми за разрешение. В повечето случаи те дори не касаят нещо, което  народен представител може да свърши. Не са дори от прерогативите на държавната власт, а по скоро на местната. Гледаме все пак, доколкото можем, да помагаме, да съдействаме, защото хората са в правото си.
- Не се чувствахте много уютно в началото на  мандата в Народното събрание. Имахте критики дори към колегите си. Сега, когато се наричате „идиоти“ и „еничари“, как се чувствате?
Аз страня от такъв род комуникации и, може би, точно  заради това  гледам да се  връщам по родните места, да заредя батериите с положителна енергия. Изморителна е работата, но все пак не бива да даваме ухо на тези негативни изказвания, на негативните реакции, защото се случват и хубави неща и в Народното събрание, и в политическия живот.
- Д-р Хасан Адемов от ДПС каза в интервю за Медийна група “Добруджа“, че са абсолютно против Вие  от „Обединени патриоти“ да сте в управлението. Инициират вече разговори  с БСП и „Воля” за вот на недоверие. Как гледате на тези действия?
Напълно нормално. Опозицията затова е опозиция, за да търси как по всякакъв начин да събори управлението. Аз мога да бъда само щастлив от това, което сa казали Хасан Адемов и представителите на ДПС. Защото те,  които са олицетворение  на модела  „Кой” и на кръговете във властта, когато искат отстраняване на патриотите от властта - това говори, че сме на прав път.
- А стабилна ли е коалицията? На заседанието си Политическият съвет на коалицията даде такива гаранции...
Дори и да има разногласия по някои позиции, нещата се стиковат и вървим напред. Още повече, че ни очаква председателство на Европейския съвет. Не очаквам сътресения в тази посока.
- Доволен ли сте от възможностите за законодателна дейност? Вие се включихте активно, в Закона за вероизповеданията сте съвносител...
Мисля, че това е основното, дори много по-важно от присъствието  ежедневно в медиите. Това е, за което сме избрани и призвани - законодателната дейност. В няколко работни групи участвах активно в разработката на няколко закона, някои от които вече са гласувани. Други са внесени и предстои да бъдат гласувани, а на трети предстои това да се случи. Така че съм напълно доволен. Законът за вероизповеданията ще бъде, може би,  олицетворение на  всички онези промени, които чака голяма част от българското общество вече 15 години. Последно през 2002 г. е приет настоящият закон. Виждаме за тези 15 години какво се случи в света и то не говорим в Далечния изток, а съвсем близо. България  е застрашена също от  религиозен радикализъм, затова би трябвало да се вземат превантивни мерки. Именно промените в този законопроект, който е изработен вече, са в тази насока. Напълно е в силите на държавата да финансира религиозно обучение в училищата. Ако смятаме, че приоритет трябва да бъде националната сигурност, това обучение трябва да се случи. Вместо  да влизат други държави,  както е с турския Дианет, вместо да влизат чужди емисари или хора, получили съмнително образование на Арабския полуостров и да проповядват религиозен радикализъм, по-добре държавата да ги контролира и това да става във висши и средни  духовни училища, където и учебните програми, и учебните планове,  и преподавателският състав ще бъдат по един или друг начин контролирани от държавата.
- В Закона за гражданска регистрация какви промени настъпиха?
Това беше един сравнително малък проблем, но касаещ българските общности зад граница. Където, да речем, българите, родени в Македония и Албания, придобивайки българско гражданство  или кандидатствайки за такова, получаваха само име и фамилия, без презиме. Бащиното име не беше вписано, тъй като по актовете за раждане в съответните държави, където са родени, те не получават такова. За да ги изравним, заради онова чувство на дискомфорт пред останалите граждани, ние предприехме промени. При заявление от тяхна страна, те вече ще бъдат вписвани с три имена.
- Какви промени предлагате във връзка със Закона за спорта?
Изчаквам предложения от различни федерации и спортни клубове, включително дори от клубовете в град Добрич, ако имат предложения. Между първо и второ четене, всякакви предложения, които  имат и ми ги предоставят, ще бъдат внесени за разглеждане. На първо четене законът е приет в спортната комисия. Предстои четене и в зала, но е приета само философията му. Духът на този закон, корекциите ще се правят между първо и второ четене.
- Вие бяхте помощник – директор. Могат ли само сутрин да учат децата в училище?
С новия закон, който влезе преди една година – Законът за училищно и предучилищно образование, това е постановено. През 2020 година всички ученици, които са на едносменен режим, да учат само сутрин. Но аз не съм убеден, че след три години това ще може да се случи в големите градове и големите училища. Няма толкова голяма материално - техническа база.
- А, може би, се предвижда, че до 2020 г. толкова българи ще напуснат страната, че ще останат за една смяна….
Дано да не е толкова апокалиптична картината, но в същото време не виждам масово строителство на училища в големите градове. Като замисъл е добра идея. Защото, ако всички тези деца учат до обяд, то следобяд ще могат спокойно да се отдадат на извънкласни занимания и да бъде по - пълноценно оползотворено времето им.
- Вашият лидер Красимир Каракачанов поиска прокуратурата да се заеме с Лютви Местан и заявлението му за признаване на турско малцинство в България. Кого обслужва това искане?
Със сигурност не обслужва българския национален интерес и напълно подкрепям действията и изказванията на г-н Каракачанов. Защото това е институцията, която трябва да се произнесе в този случай. Това е тема, която не би трябвало да коментираме, защото България е  еднонационална държава  и няма смисъл наново да се подпалват искри. Ако си спомняте, това е и във връзка с новата формация ДОСТ и скандала, който възникна в Добрич, когато използваха хранителни продукти в предизборната кампания и се доразви. Може би, се опитва, по един или друг начин, да се върне на „бял кон“ сред избирателите, защото там противопоставянето е между ДОСТ и ДПС. Това вероятно е свързано и с отношението на Ердоган към политиката вътре и намесата му във вътрешните работи на България чрез ДОСТ.
- Доволен ли сте от кадрите от ВМРО, които овластихте – общински съветници, областен управител?
Кадрите е много общо казано, защото общинските съветници, които имаме, са избрани пряко от хората. Единственият кадър е областният управител, който е с назначение от Министерския съвет по предложение на министър - председателя. Поддържаме ежедневни контакти и си съдействаме по всички въпроси. Напълно съм доволен.
- Темата на темите пак е Бюджет 2018. Какъв е, според Вас?
Това е бюджет на икономическото и финансово развитие на България. Виждаме, че за първи път и БВП надхвърли 100 милиарда, вече е 105 милиарда. Същевременно и разходите, които се предвиждат за следващата година,  са над 39 милиарда. Хубавото в този бюджет е, че онези наши предизборни  обещания, това, за което се борихме, те залегнаха като приоритети  и на управлението, и влязоха в бюджета. Най-голямото увеличение на бюджета е в онези сектори, за които настоявахме - образование, отбрана, сигурност, здравеопазване и социална дейност. В социалния сектор това прословуто увеличение на пенсиите, вярно с по-малки стъпки, но близо 25% увеличение на минималната пенсия. Предстои увеличаване с близо 4% от средата на годината… Това пак е нещо, като имате предвид, че сме само с 27 народни представители, а не толкова, колкото и ние искахме в началото. За сектора здравеопазване и Здравната каса, макар и да е необходима по-висока доза на реформи, за да не потъват средствата, увеличението  е над 400 милиона. За МВР - 55 милиона, които ще отидат основно за една отколешна наша мечта - във всяко село полицай, макар и да не се реализира точно под тази форма. Но ще отидат за подвижни полицейски участъци, които да обслужват и населението в по -малките населени места. Над 100 милиона лева за Министерството на отбраната  и то не за висшия офицерски състав, а точно за войниците, за сержантите, за младшите офицери. Черешката на тортата, аз като представител на образованието съм щастлив, че  над 20% е увеличението в тази сфера. Средствата ще отидат основно за заплати на учителите, действие и е само първа стъпка от няколко поредни. Системата на делегираните бюджети остава, че парите следват ученика, но и се доразвива. Допълнителни условия ще има за уязвими групи ученици, географската отдалеченост на училището. Замислили са и много важната стъпка резултатът, който показва училището, успехът да се проследяват като динамика, защото не може само като моментна снимка да се каже колко е добро дадено училище.
- Кога Вие - народните представители от Добрички район, действате единно. Кога лобирате заедно? Имало ли е такъв случай?
Разбира се, че е имало. Включително и днес се наложи да звънна на депутати от БСП и от ГЕРБ с молба да съдействаме за една научна институция, която се сформира в Добрич. Става въпрос за Добруджански научен институт. Може да се каже, че е възстановен, такъв е имало до средата на 20 век. Ще помогнем с каквото можем – да популяризира историята и културата на Добруджа – Южна в България и Северна в Румъния. Румънската държава не спи и се свикват конференции, които да пишат по темата. Симпозиуми организират и популяризират какво се е случвало,  и се навършват 100 години от присъединяването. И ние трябва да се противопоставим по някакъв начин. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика