Начало >Добруджа >Общество

Йордан Йорданов: Нов личен документ ще улесни достъпа на българите в чужбина до работа и образование у нас

13.06.2019 г. 14:36:10 ч.
/
Йордан Йорданов: Нов личен документ ще улесни достъпа на българите в чужбина до работа и образование у нас
Народните представители от ВМРО днес внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Закона за българските лични документи, с който ще бъдат подпомогнати сънародниците ни в чужбина. Войводите предлагат нов личен документ – карта на лице от български произход. С нея тези от тях, които нямат българско гражданство, ще могат по-лесно да участват на трудовия пазар. Картата ще позволи на сънародниците ни и да пътуват безвизово.
 
„Тази инициатива е продължение на всичко, което ВМРО прави през годините за българите зад граница. Идеята ни е подпомогнем нашите сънародници – както традиционните исторически общности в Македония, Украйна, Молдова, Сърбия и Албания, така и новата българска емиграция в Западна Европа и Северна Америка. Картата ще се получава много по-лесно и бързо от българско гражданство, което е дълга и мъчителна процедура, която отнема години. С картата българите от чужбина ще могат да живеят, учат и работят на територията на страната ни“, обясни народният представител Йордан Йорданов (най-вляво на снимката) в интервю за медийна група „Добруджа“. Той е областен председател на ВМРО - Добрич и член на Националния изпълнителен комитет на ВМРО – най-висшия орган на партията.
 
Тази практика е успешно реализирана в други държави от Европейския съюз – Полша и Гърция, отбеляза Йордан Йорданов.
 
Освен на българите в чужбина, ще бъдем полезни и на работодателите в България, които изпитват голям недостиг на работна ръка, а също и на средното и висшето образование в страната, смята народният представител от Добрич.
 
„Тези хора ще се интегрират лесно в обществото. Те са част от нашата кръв, от нашата езикова общност, от нашата религиозна принадлежност, от нашата цивилизация. Няма никаква база за сравнение с онези пълчища, които идват от Северна Африка и Близкия Изток“, заяви Йордан Йорданов.

"Успях вече да проведа неофициални разговори с народни представители от другите парламентарни групи. Чисто човешки те ни подкрепят. Надявам се така да бъде и в пленарна зала, а не да бъдат подчинени на партийни интереси и да бъдат против само заради самата опозиционност", отбеляза той.

Предвижда се картата на лице от български произход да се издава от МВР, а срокът на валидност ще бъде 10 години.
 
Между 1 и 3 милиона са нашите сънародници, които живеят извън пределите на страната.

Коментирайте
Подобни новини
Вестник ГЛАС: 65 години Професионален ансамбъл – гордостта на Добруджа
Вестник ГЛАС: 65 години Професионален ансамбъл – гордостта на Добруджа
Прогноза за времето в понеделник, 16 септември
Прогноза за времето в понеделник, 16 септември
Славейковци събраха 17 чувала „хорска безотговорност” около училището
Славейковци събраха 17 чувала „хорска безотговорност” около училището
С молебен и мотошествие в Добрич почетоха паметта на загиналите мотористи (ВИДЕО)
С молебен и мотошествие в Добрич почетоха паметта на загиналите мотористи (ВИДЕО)Яндекс.Метрика