Йордан Йорданов: Предстои ни бурна година с много работа

20.11.2015 г. 10:02:04 ч.
/
Йордан Йорданов: Предстои ни бурна година с много работа
- Г-н Йорданов, думите останаха в предизборната кампания, сега ми се ще да наблегнем на делата. Действия, започнали още в изборната нощ на 1 ноември, та до сега. Какво Ви се случи през тези 20 дни?
Първото е, че изборите минаха, вече са зад нас и трябва да гледаме напред. Запретнахме ръкави и започнахме работа.
Едно от първите неща, за които трябваше да взема спешно решение, бе излишъкът от ремонта на Градския парк. Става въпрос за около 340 хиляди лева, дали да го прехвърлим в друг вид дейност и ние избрахме да го пренасочим за междублокови пространства. И в момента даже се реализират тези дейности, четири на брой – три в квартал „Дружба” и едно на „Балик”. Така или иначе и в Интегрирания план за градско развитие са заложени тези дейности и ще продължат и занапред.
- Още в първия ден тръгнахте на срещи с хората, с които се срещнахте и по време на предизборната кампания. Казаха ли Ви тези хора нещо ново? Вие, обещахте ли им нещо ново?
Това беше основното обещание, което аз и моят екип давахме преди изборите – да продължим да сме сред хората. Спазваме го и до днес. Когато излизам на разходка, постоянно ме спират хора, разговаряме, записвам си техните проблеми. В близките дни ми предстои още една сериозна среща с хората от пазара, за да изготвим някакъв план и график, по които да действаме, за да можем да реализираме първоначалните си намерения. Един от належащите ангажименти, който се надявам да се осъществи преди зимата, е да поставим отоплителни тела. А след зимата ще започнем да работим и по Европейските програми, за да можем да реновираме и облагородим пазара, да заприлича на европейски пазар.
- Разбрахме, че сте минал през всеки един кабинет в общината и сте разговарял с всеки един от служителите в администрацията. Така ли си представяхте общината отвътре?
Държа да отбележа, че все още нямаме ясна и пълна картина какво се случва вътре в общината. Казах преди време, че ще направим ревизия и държа на тези думи. В момента водим разговори с консултанти, одиторски фирми, но ревизия ще бъде направена със сигурност. Това ще отнеме малко време, но едва след ревизията ще имаме ясна картина.
Колкото до обиколките в кабинетите, които правя, те продължават. Искам да се видя и да се запозная с всички служители, да им дам кредит на доверие и да ги успокоя, че няма да има т.нар. „политическа метла”.
- Какво усетихте като отношение – близост или дистанция?
До момента всички бяха усмихнати, което е признак за близост. Надявам се така да бъде и занапред.
- Екипът Ви беше сформиран продължително, както се казва „на час по лъжичка” ни подавахте информация…
Това не е случайно и причината е, че специалистите, които търсех, са заети професионално и имат поети ангажименти към други юридически или физически лица. Съвсем нормално е един професионалист първо да приключи ангажиментите, които е поел, и тогава да поеме по новото си направление. 
Кметският екип и кабинетът вече са в пълен състав и ще бъдат официално оповестени на специална пресконференция.
- Ще предложите ли промяна на структурата на общинска администрация?
Трябва да има промяна на някои от дирекциите в общината. Давам пример с „Икономическо развитие и Европейските фондове”. Мисля, че е нормално да бъдат разделени в отделни дирекции. Други дирекции също ще претърпят промени, но те няма да са толкова съществени.
- От предизборните дебати останахме с впечатление, че Интегрирания план за градско развитие 2014-2020 не подлежи на промяна. Има ли вариант нещо да бъде променено в този интегриран план за развитие на Добрич?
В последните дни имах срещи точно за интегрирания план и се оказа, че промени могат да се правят. Трябва да бъдат предложени и гласувани в общинския съвет. Но, ако се наложат такива промени, те ще се направят на база общо решение. Целта на програмата „Региони в растеж” е въпросното облагородяване на крайните квартали и периферията на градовете, защото и аз продължавам да твърдя, че периферията на града е също толкова важна, колкото и централната част, ако не и по-важна, защото именно там живеят хората.
Повечето пари са заложени за междублоковите пространства, за тротоарната мрежа, за пътища, но да не забравяме и водния цикъл, за който бързаме в момента.
Следващия месец ще получим покана от управляващия орган за подаване на документите по проекта за водния цикъл. Така че ни предстои една бурна година, в която тези неща трябва по най-бързия начин да бъдат реализирани.
- Хората обичат личните неща, любопитните. Има ли такива, които идват и Ви дават съвети и се надпреварват да сипят мъдрости?
Аз не съм отпратил никого. Бих изслушал всеки един, без значение дали имам приемен ден, или не. Дори на улицата, когато изляза, изслушвам много хора. Разбира се, че има. Има предложения, има различни идеи, има голяма приемственост от моя страна, специално за тези неща. Аз съм млад и обичам предизвикателствата. Има наистина много идеи, въпросът е кои могат да бъдат реализирани, кои не. Нека бъдем реалисти в крайна сметка. Това е много важно.
- Направихте ли си график, за да имате време и за семейството си? Две малки деца и млада жена се нуждаят от мъжа вкъщи.
Аз се радвам, че семейството ми до момента ме разбира, или поне така искам да вярвам и си мисля, но и са го показали. Дават ми време да вникна в същността на работата, да има достатъчно време да обърна внимание на моите съграждани. Вярно е – липсвам от вкъщи. Късно се прибирам, рано излизам. Да Ви кажа честно, през последните дни не съм и виждал децата си. Виждам ги само когато спят. Но се надявам, че с времето ще мога с екипа да стиковам работата и да мога да им отделям по някой друг час.
- Не се страхувате от срещи с хората?
Когато казах, че ще бъдем сред хората, в момента се опитвам да менажирам времето, което имам, за да можем да направим изнесен приемен ден  - по квартали, по различни места, там, където хората реално имат нужда. Където всъщност да си зададат въпросите и да видят какви решения можем да им предложим в краткосрочен и в дългосрочен план.
- Започнахме с това, че изборите са свършили, но те не са приключили за Административен съд Добрич. Изборът на кмет е все още оспорван, до 24 ноември.
Аз вярвам в нашата съдебна система и в това, което върши. Щом Административният съд е решил, че трябва да има математическа експертиза, но доколкото знам там разликата е тридесет гласа. Но както и да ги разпределят, не би трябвало да има изненади. Пак казвам – аз вярвам в съдебната система. Вярвам, че ще си свършат работата. На 24 ноември ще приключи и това дело.
 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика