Иран обеща ответна реакция на санкциите на САЩ

13.01.2018 г. 16:43:29 ч.
/
Иран обеща ответна реакция на санкциите на САЩ
Иран заяви, че САЩ "пресичат червена линия", като налагат санкции на ръководителя на съдебната система, аятолах Садек Амоли-Лариджани, съобщава БиБиСи. Външното министерство на страната обещава да отвърне, но не се споменава под каква форма може да предприеме ответни действия.
Иран също така отхвърл и всякакви промени в ядрената сделка със световните сили. Американският президент Доналд Тръмп, който е критик на споразумението от 2015 г., коментира в петък, че ще даде последна отсрочкапо ядрената сделка с Иран.
Санкциите срещу Техеран остават замразени, но споразумението трябва да бъде преработено, като на иранската страна бъдат поставени значително по-строги изисквания. В същото време САЩ наложиха и нови санкции на 14 физически и юридически лица.
Тръмп обясни, че дава на Европа и САЩ "последен шанс" да изчистят "ужасните недостатъци" в ядреното споразумение. Белият дом поиска страните от ЕС да постигнат съгласие за постоянни ограничения върху обогатяването на уран в Иран. Тръмп също иска да бъде разгледана иранската програма за балистични ракети.
САЩ налагат наказателни мерки по въпроси като тероризма, човешките права и развитието на балистичните ракети.
Американското министерство на финансите съобщава, че аятолах Амоли-Лариджани отговаря за "изтезания или жестокости, нечовешко и унизително отношение и наказания на затворниците в Иран, включително ампутации".
Иран считат, че американските санкции, които не са свързани с ядрена дейност, ефективно отменят финансови ползи, които страната очаква от споразумението от 2015 г. "Враждебното действие на режима на Тръмп (срещу Лариджани) ... пресича всички червени линии на поведение в международната общност и е нарушение на международното право и със сигурност ще бъде отговорено по сериозен начин от Ислямската република", съобщава иранското външно министерство.
Обвиняват Тръмп, че "продължава да предприема враждебни мерки срещу иранския народ и да повтаря заплахите, които много пъти са се провалили".
Позовавайки се на заплахите на Тръмп за ядрената сделка, Иран коментира, че "няма да приеме никакви изменения в настоящото споразумение, било то сега или в бъдеще, и няма да позволи  други въпроси да бъдат свързани с JCPOA (общият лан за действие)".
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Съд отхвърли жалбата за клевета на порнозвезда срещу Тръмп
Съд отхвърли жалбата за клевета на порнозвезда срещу Тръмп
Решават съдбата на Мей на вот на недоверие
Решават съдбата на Мей на вот на недоверие
350 издирват килърът Шериф Шекат – окървавил коледен Страсбург
350 издирват килърът Шериф Шекат – окървавил коледен Страсбург
Арестуваха US промоутър, завлякъл българи със $750 000
Арестуваха US промоутър, завлякъл българи със $750 000Яндекс.Метрика