Иран обеща ответна реакция на санкциите на САЩ

13.01.2018 г. 16:43:29 ч.
/
Иран обеща ответна реакция на санкциите на САЩ
Иран заяви, че САЩ "пресичат червена линия", като налагат санкции на ръководителя на съдебната система, аятолах Садек Амоли-Лариджани, съобщава БиБиСи. Външното министерство на страната обещава да отвърне, но не се споменава под каква форма може да предприеме ответни действия.
Иран също така отхвърл и всякакви промени в ядрената сделка със световните сили. Американският президент Доналд Тръмп, който е критик на споразумението от 2015 г., коментира в петък, че ще даде последна отсрочкапо ядрената сделка с Иран.
Санкциите срещу Техеран остават замразени, но споразумението трябва да бъде преработено, като на иранската страна бъдат поставени значително по-строги изисквания. В същото време САЩ наложиха и нови санкции на 14 физически и юридически лица.
Тръмп обясни, че дава на Европа и САЩ "последен шанс" да изчистят "ужасните недостатъци" в ядреното споразумение. Белият дом поиска страните от ЕС да постигнат съгласие за постоянни ограничения върху обогатяването на уран в Иран. Тръмп също иска да бъде разгледана иранската програма за балистични ракети.
САЩ налагат наказателни мерки по въпроси като тероризма, човешките права и развитието на балистичните ракети.
Американското министерство на финансите съобщава, че аятолах Амоли-Лариджани отговаря за "изтезания или жестокости, нечовешко и унизително отношение и наказания на затворниците в Иран, включително ампутации".
Иран считат, че американските санкции, които не са свързани с ядрена дейност, ефективно отменят финансови ползи, които страната очаква от споразумението от 2015 г. "Враждебното действие на режима на Тръмп (срещу Лариджани) ... пресича всички червени линии на поведение в международната общност и е нарушение на международното право и със сигурност ще бъде отговорено по сериозен начин от Ислямската република", съобщава иранското външно министерство.
Обвиняват Тръмп, че "продължава да предприема враждебни мерки срещу иранския народ и да повтаря заплахите, които много пъти са се провалили".
Позовавайки се на заплахите на Тръмп за ядрената сделка, Иран коментира, че "няма да приеме никакви изменения в настоящото споразумение, било то сега или в бъдеще, и няма да позволи  други въпроси да бъдат свързани с JCPOA (общият лан за действие)".
Снимка:webnews.bg
Източник:News.bg

Коментирайте
Подобни новини
Жертвите на стихиите във Филипините са 127, а в САЩ 43
Жертвите на стихиите във Филипините са 127, а в САЩ 43
Атентат в Иран по време на парад. Има жертви
Атентат в Иран по време на парад. Има жертви
Япония се надява да превърне летящите коли в реалност
Япония се надява да превърне летящите коли в реалност
В град Меделин закриха музея на Пабло Ескобар
В град Меделин закриха музея на Пабло ЕскобарЯндекс.Метрика