Ирина Жекова: Когато артистът е искрен на сцената, публиката винаги реагира

03.05.2017 г. 14:54:48 ч.
/
Ирина Жекова: Когато артистът е искрен на сцената, публиката винаги реагира
Оперната прима Ирина Жекова записва в Добрич класически арии заедно с пианиста Пламен Желев. Записите в зала „Добрич” започнаха с „Травиата” на Верди. Жекова изпълнява ролята на Виолета Валери в известната опера. Ирина Жекова – сопран,  е родена във Варна. Завършва НУИ „Добри Христов” в родния си град, има магистърска степен по специалността „Класическо пеене” в НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Рим през 2009 и 2010 година, а в периода 2014/2015 г. специализира в престижната Академия „Санта Чечилия” в Рим при световната оперна прима Рената Ското, както и при Клаудио Дездери, Анна Ванди и Чезаре Скартон. През 2010 година Ирина Жекова дебютира на сцената на Националната опера и балет – София, в ролята на Воглинде от операта „Рейнско злато” на Р. Вагнер.
В репертоара й са включени ролите на Джилда („Риголето”), Оскар („Бал с маски”), Адина от „Любовен еликсир” и Норина от „Дон Паскуале” на Г. Доницети, Микаела и Фраскита от „Кармен” на Ж. Бизе, Мюзета от „Бохеми” на Дж. Пучини, сопрановите сола от „Кармина Бурана” и „Катули Кармина” на К.Орф, Церлина („Дон Жуан”), представени на сцените на Националната опера и балет – София, и Държавна опера – Варна. 
До момента Жекова има над 20 солови оперни роли, участва в повече от 150 представления и концерти в страната, и чужбина.


- Госпожо Жекова, намираме Ви в разгара на творческия процес. Да започнем с това – какво Ви води в Добрич и защо с Пламен Желев?
Пламен ме покани да участвам в негов проект. Бях много щастлива и изненадана от неговата идея да избере точно мен. След съвместната ни работа, спонтанно реших да го попитам дали той би искал да запише с мен „Травиата”, която аз изпълнявам. И така - ето ни тук.
- Разбрахме, че това се явява вид репетиция, защото съвсем скоро Ви предстои да се изявите в тази опера на софийска сцена…
Да, на 12 май аз ще играя  Виолета Валери в ”Травиата” в националната опера в София.
- Какво е усещането да записвате точно в тази зала?
Залата е прекрасна. Инструментът, с който работим, също. Пианистът е чудесен. Това е най-важното. За да се направи изкуство и музика – това, което ние правим, е много важен екипът. Затова съм щастлива, че имам удоволствието да работя с Пламен Желев, който е един изключителен пианист. И когато чух как той музицира, го помолих да пробваме да направим нещо заедно.
- Знаем, че преди време сте била в Добрич като участник в конкурс. Какво си спомняте от тогава?
Да, „Надежди, таланти, майстори”. Какво си спомням ?  Аз бях в началото на обучението си, беше много интересно за мен. Това е един изключителен конкурс, от който аз имам награда. И сега, когато дойдох, си спомних, че съм пяла тук. Беше вълнуващо за мен.
 - Имате интересна биография. Пяла сте на много места,  учила сте в Италия…
В момента работя в Държавна опера – Варна, и в Националната опера в София. Учила съм в музикалното училище във Варна, в Националната академия в София. И след това имах шанса да отида в Рим – в къщата на Борис Христов, където учих с изключителни педагози. Ходила съм четири пъти там, преди да започна да работя и сега в процеса на работа – в  Академия „Санта Чечилия” в Рим, където контактувах  с изключителни професионалисти. Те ме научиха на тънкостите на италианската музика и как, и какво да търся  в изкуството. Защото е много важно, когато човек излезе на сцената, какво послание има – дали има такова, и как да достигне до хората.
- Къде най-лесно достигат посланията – при коя публиката?
Когато артистът е искрен на сцената и наистина изживява това, което и персонажът в самата опера, публиката реагира винаги.
- Какво ще се случи със записите?
Идеята ми беше да запишем цял диск, но това е началото. Исках да видя как ще започне и не случайно избрах „Травиата”, защото аз много я обичам. Това е изключително красива музика, трудна и отговорна. Планираме да запишем „Бохеми” от Пучини и Гершуин. Ще видим как ще се получат и след това ще решим какво друго да включим. Така че ни предстои дълъг творчески процес.
 
 


 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика