Иван Мандев: С „Албена” ще отбележим 90-годишнината на ДТ ”Йордан Йовков” през 2018-а

11.12.2017 г. 10:55:12 ч.
/
Иван Мандев: С „Албена” ще отбележим 90-годишнината на ДТ ”Йордан Йовков” през 2018-а
- Г-н Мандев, след Нова година скачате в „дълбокото“ - ще правите „Стъклена менажерия“ от Тенеси Уилямс. Кое Ви дава самочувствие за тази сериозна драматургия? Каква беше за Вас отиващата си година?
На базата на художествените  резултати на театъра, затова, че ДТ“Йордан Йовков“ влезе трайно в националния културен афиш, си позволяваме да посегнем към Тенеси Уйлямс. Трупата ни играе в Добрич, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив и София. Това е пътят на този театър и на базата на нашите финансови резултати се съгласих да приема един абсолвент на НАТФИЗ да направи дипломната си работа. Атанас  Атанасов е ученик на Красимир Спасов, а „Стъклена менажерия“ е една психологическа драма, трудна драматургия, но е за младите режисьори и актьори за бъдещето на театъра. Това е един жест на нашия театър към младостта, младежта и бъдещето на театъра въобще.
- Колко постановки направихте през 2017 година?
Шест са постановките. Толкова обикновено правим на сезон, за толкова ни стигат силите. Съставът е малък. За повече трябва по-голям състав, за да обхване поне две постановки наведнъж. Пък и времето стига за толкова - пет-шест пиеси. От тях две - три на голяма сцена и толкова в Камерна зала, където работим през по-голямата част от времето, поради липсата на отопление в голямата зала.
- С коя от постановките сте пътували най-много и имате най-много представления?
За този сезон със „Зорба гъркът“ и „Гераците“ на Елин Пелин. С „Гераците“ за месец и половина сме направили 14 представления на голяма сцена. Играли сме го два пъти в Русе, Варна - по две представления дневно и вечерно. Със „Зобра гъркът“ ще гостуваме в Шумен, Пловдив, Стара Загора, все още не сме го показали в София. Има над 30 представления. Тези постановки носят между 50 - 60 хиляди лева от билети на сезон. През 2015 година сме изкарали 106 хиляди лева от билети, миналата 2016-а са 126 хиляди лева. Тази година ще приключим със 156 хиляди. Зрителите  се увеличават прогресивно с по 4 хиляди на година, нарастват всеки сезон. Театърът бележи траен растеж нагоре. Този растеж не може да бъде безконечен, защото демографската криза е сериозна и нашият град е засегнат. Няма ги половината ученици. За десет години те са намалели наполовина. Намаляват и в областта. Много малко обекти има, в които театърът може да играе в областта, защото пиесите от голяма зала изискват други сцени. Този растеж едва ли може да продължи с 20-30 хиляди зрители, но не е и необходимо. С един бюджет, който съм достигнал - от 700 хиляди лева, не бих искал да го сравнявам с това, което заварих преди девет години. Тогава имаше едва  8 хиляди лева от билети. Заплатите бяха 270 лева, имаше 6 човека. За 9 години театърът от „Приемаща сцена“ мина през „Продуцентски център“ и сега от три години сме държавен  „Репертоарен театър“.
- Работите трайно с някои от режисьорите. На кого възлагате?
Да, това са Костадин Бандутов и Стефан Спасов. Работим с доста режисьори, но един млад режисьор определено се наложи. Той в момента поставя в Народния театър „Иван Вазов“, прави пиеси в Бургас, в Стара Загора. Започна режисьорската си кариера оттук - от нашия театър, където вече е направил пет постановки. Това е Стефан Спасов, който е актьор и режисьор. Ученик е също на Краси Спасов. Може да се каже, че оттук започна професионалният му театрален режисьорски път. Съставът е изключително доволен от него. Бандутов има към 12 постановки. Откакто аз съм директор, тук са работили и Павел Павлов, Любомир Малинов, и много други. Сега искаме да работим с млади режисьори и да налагаме имена. Този сезон е вече 90-и в театъра и ще го отпразнуваме с „Албена“. С тази пиеса на Йордан Йовков - нашият патрон, ще направим юбилейната крачка. Една сериозна крачка, сериозна пиеса. Знаете, че „Албена“ и „Боряна“ са крайъгълен камък в българската драматургия. Ще я прави Стефан Спасов. Ще започнем репетиции март месец. Надяваме се, септември 2018-та, около празника на града, да направим един есенен театрален салон. Да поканим добри постановки от София, от Русе, от Сливен, Стара Загора, Варна, Пловдив и с „Албена“ да честваме годишнината на нашия театър, защото той го заслужава. Преди 5-6 години правихме тази пиеса. Пламен Панев, който вече не е между нас, я постави. За съжаление, нямаме запис от постановката. Не можем да я възстановим. Затова решихме да направим нова крачка, нова постановка на „Албена“.
- Дори и враговете Ви признават, че сте добър мениджър. Какво предстои като ремонт на театъра?
Водят се разговори с Министерството на културата по проекта, който съществува от седем години и сме разплатили 57 хиляди лева. Този проект търкаляме от седем години и не може да влезе в нито една програма. Проектът е много скъп. Покривът, парното, климатизацията и рекуперацията на голямата зала са просто задължителни. 1 250 000 лева ще струва ремонтът и ще обхване целия летен период следващата година. Зала за мониторинг и управление ще бъде изградена. На този етап театър „Йордан Йовков“ работи с 32-ма  души,  като 12 са актьорите. Всяка година привличаме и млади попълнения в творческия състав. Предоставили сме прекрасни условия за актьорите в гримьорните и в Камерна зала. Техническият състав е от професионалисти, от хора, които обичат театъра. Справяме се като малка трупа с големи възможности. 

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика