Начало >Добруджа >Общество

Иван Тодоров: Най-добрата помощ, която получаваме, е от личния асистент

15.10.2019 г. 14:44:22 ч.
/
Иван Тодоров: Най-добрата помощ, която получаваме,  е от личния асистент
Международният ден на Белия бастун  - 15 октомври не е ден за празнуване,  но пък е ден, който трябва да се отбелязва, казва председателят на ХобиСклуб  Добрич Иван Тодоров. Над 200 000 000 са хората, които живеят незрящо, допълва  той.  Това е  ден в който  още веднъж  се напомня на човечеството, че има хора с проблеми, към които обществото трябва да се отнася с внимание. „Повечето от нас се оправяме в делника, но нищо не може да се  сравни с човекът-асистент”, отбелязва още Иван Тодоров. По думите му  това е програмата, която най-много   допада на  незрящите, казва още Иван Тодоров. „Аз съм един от късметлиите и в ежедневното ми придвижване ми помага човек. Справяме се така, вече 2-3 години. За голямо съжаление  ресурсът на тази програма се изчерпа,  а и направената в нея промяна е равносилна на това да се откажем от нашите асистенти”, допълва още председателят на ХобиСклуб.
Над 100 са незрящите, които посещават ХобиСклуб.  15 от тях са напълно слепи.  „Преди време, хората , които идваха тук, бяха около 200”, допълва Иван Тодоров. Животът в клуба е много  интензивен. Над 23 са реализираните социални проекти.  „Хората с удоволствие се включват в тях. Те са свързани  предимно с  различни пътувания в страната, които дават възможност  за срещи и за споделяне на опит. Поддържаме връзки и с организации в Румъния”, споделя Тодоров.
Белият бастун е признат като знак за човек, който има зрително увреждане. Самостоятелността, която хората със зрителен проблем постигат,  е недостатъчна и често те се нуждаят от помощ от страна на зрящите.  
На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно,  през февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите, по предложение на председателя на комитета по рехабилитация, взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

Коментирайте
Подобни новини
Днес е Лазаровден - предпоследната събота преди Великден
Днес е Лазаровден - предпоследната събота преди Великден
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
ПГАС - Добрич завоюва трето отборно място на Националното състезание "Млад фермер"
Времето на 27 април
Времето на 27 април
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)
Ученици от Добрич с благотворителен базар на книги в подкрепа на Дом на онкоболните – Варна (ВИДЕО)



Яндекс.Метрика