Изборите зад граница: Опашки и чакане с часове

06.11.2016 г. 17:58:45 ч.
/
Изборите зад граница: Опашки и чакане с часове
Огромни опашки белязаха изборния ден за българите в чужбина - не само в Турция, където за пръв път секциите са намалени до 35, но и в редица европейски столици, където няма ограничения.

Към 16 ч., по данни на Външно министерство, гласувалите зад граница са 39 585. Най-висока активност има в Република Турция - 14 759, следва Великобритания с 5 741, Испания с 3 823 и Германия с 1 991. Разкритите секции са 325 в 71 държави. На много места обаче хората чакаха между 1 и 3 часа на открито, за да упражнят правото си на глас. В ЦИК са получени и сигнали за недостатъчно бюлетини в чуждестранните секции.

Във Великобритания секцията в Баркинг, Лондон, осъмна със 100 души чакащи пред вратата при обичайна активност от около 10 гласуващи в началото на деня. Опашката продължи да се трупа и през деня и времето за гласуване вероятно ще бъде удължено с максимума от един час, каза пред "Нова телевизия" членът на секционната избирателна комисия Николай Везенков, който съобщи, че подобна е обстановката и в други секции в Лондон.

Като причина за забавянията от секционната комисия посочиха необходимостта всеки избирател да попълва по две отделни декларации, че не е гласувал другаде за президент и в националния референдум.

Мнозина българи от Оксфорд пътуват до британската столица, за да гласуват, тъй като секциите в града са претоварени, съобщи във "Фейсбук" живеещата там Мария Спирова.

За опашки съобщават и българи, гласували в секцият в Южен Уимбълдън в Лондон.

След падането на ограничението за изборни секции в страните от Европейския съюз във Великобритания са открити най-много секции - 53.

За опашки за гласуване в Берлин (Германия), където са разкрити 2 секции, съобщи БНТ. Читатели на "Дневник" сигнализираха за затрудено гласуване и в Мюнхен.

Общо 12 секции са разкрити на територията на страната за подадени 3529 заявления за гласуване. Съгласно германското законодателство изборни секции може да има само в официалните посолства и почетните консулства на България.

Търпеливо чакащи на улицата избиратели пред единствената секция в Париж, Франция, показа кадър на продуцента Найо Тицин от "Фейсбук" /на снимката/. Секциите във Франция са общо 10.

Подобна е ситуацията във Виена, в Мадрид и в постоянното консулство на България към ЕС в Брюксел.

"Нова телевизия" съобщава, че българи в Атина масово се отказват да гласуват заради огромни опашки в секцията на площад "Карайскаки". Чака се и в по-малки градове като датския Орхус, съобщиха читатели на "Дневник".
Снимка:Фейсбук Найо Тицин
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Властите в Швеция са взели необходимите мерки за сигурност на "Евровизия"
Властите в Швеция са взели необходимите мерки за сигурност на "Евровизия"
Израел вече контролира пункта в Рафа
Израел вече контролира пункта в Рафа
Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия
Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия
Израел започна евакуацията на Рафах с призив 100 хил. да напуснат
Израел започна евакуацията на Рафах с призив 100 хил. да напуснат



Яндекс.Метрика