Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул възкръсна за нов живот

07.01.2018 г. 10:14:30 ч.
/
Желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул възкръсна за нов живот
Българският патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартомолей отслужиха заедно молебен по освещаването на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул, предаде репортер на novini.bg.
В молебена участва и свещеникът на българските църкви в Истанбул Ангел Велков, както и свещеникът на двете български църкви в Одрин Александър Чъкърък. Желязната църква е храм със славно минало, който и днес дава самочувствие и гордост на българите. Църквата „Св. Стефан” се издига в кв. “Фенер”, на самия бряг на Златния рог. Къщата, в която се помещава днес храмът е дарена от княз Стефан Богориди. Цариградските българи обаче я преустроили в дървена църква. Осветена по славянски на 09.10.1849 г. тя, както и изграденият след две години Метох, станали люлка на българското духовно и национално Възраждане. Именно в нея на 03.04.1860 г. по време на Великденската служба, Иларион Макариополски с думите “… и всякое епископство православних!” е поел отговорността на български духовен глава. Пак там за първи път бил прочетен издаденият на 28.02.1870 г. “Ферман”, с който българите се признавали за отделен етнос с право на самостоятелна Църква под името Българска Екзархия. През 1898 г. на мястото на изгорялата стара дървена църква се издига нова – желязна. Проектът е на арменския архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението на австрийската фирма “Рудолф фон Вагнер”. Състои се от сглобяеми железни елементи с тежина 500 тона. Докарана с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора, тя е осветена от екзарх Йосиф на 08.09.1898 година. В двора на църквата са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.
Около 3,5 млн. евро /близо 16 млн. турски лири/ са вложени в цялостната реставрация на българската желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. От тези средства България е предоставила целево два транша - за 200 000 евро и за 190 000 евро. Строително-ремонтните дейности и цялостната реставрация на църквата "Свети Стефан" са извършени в рамките на 7 години съвместно от Истанбулската голяма община, Областната управа на град Истанбул и "Фондацията на Православната църква на българската Екзархия" в Истанбул.
Във вътрешно архитектурен план е осъществена цялостна подмяна на пода на първия етаж. Реставрирани са всички декоративни елементи по олтара, иконописите, патриаршеските два трона и иконостаса. Въз основа на новоизградения фундамент на храма се е оформило ново многофункционално помещение-крипта, което ще бъде използвано като изложбена зала и други културни прояви на българската общност. Изградена е съвременна климатична и вентилационна система. Подменени са всички пейки за богомолците и посетителите на църквата. Във външно архитектурен план е извършен цялостен ремонт на металните конструктивни и корпусни елементи на храма. Подменено е изцяло покривното покритие. Променена е и хоризонталната планировка на двора на храма, като са запазени и изцяло обновени гробните места на погребаните видни български възрожденски духовници. На основата на тази планировка е изградена и нова битова сграда в източната част на двора със санитарни възли и малък кухненски бокс. Цялостно е изградена оградата на двора, като са запазени оригиналните декоративни елементи.
Премиерът Борисов Борисов подари на църквата обковано Евангелие. 

 
Източник:Novini.bg

Коментирайте
Подобни новини
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
Премиерът Главчев разпореди да бъде отменено решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
Румен Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница
Румен Радев призова кабинетът "Главчев" да преосмисли решението за частна детска болница
Огнян Атанасов, КНСБ: Повече трудови злополуки и смъртни случаи през 2023 г.
Огнян Атанасов, КНСБ: Повече трудови злополуки и смъртни случаи през 2023 г.
България отбелязва 148 години от Априлското въстание
България отбелязва 148 години от Априлското въстание



Яндекс.Метрика