Жените в България живеят 7 години по-дълго от мъжете

17.08.2019 г. 11:44:28 ч.
/
Жените в България живеят 7 години по-дълго от мъжете
Разликата между средната продължителност на живота на жените и мъжете в България е точно 7 години в полза на нежния пол, като дамите у нас регистрират средна възраст на преживяемост от 78,4 години, докато за силния пол статистиката отчита 71,4 години. Това показват данни от анализ на Евростат за средната продължителност на живота в ЕС за периода 2017-2018 г., цитирани от БТА.
Общо за населението на страната ни за посочения период средната продължителност на живота е била 74,8 години, което ни нарежда сред страните с най-ниска средна продължителност на живот в ЕС заедно с Латвия /75 г./. Средният показател за продължителност на живота в ЕС е бил 81 години.
Различните нива на смъртност при мъжете и жените у нас определят и средната смъртност на населението в страната, като за 10-годишен период (2008-2018 г.) има регистрирано значително увеличение на преживяемостта при мъжете у нас - 1,9 години, както и при жените - 1,8 години. 
Регистрирана е също и значително по-висока средна продължителност на живота сред населението у нас в градовете спрямо селата - хората в градовете живеят с около 2,9 г. по-дълго отколкото в селата. Средната продължителност на живота в България варира значително и според някои региони - от 73 г. в област Монтана (по-ниска от средната за страната) - до 77 г. в София-град и област Кърджали.
Освен това очакваната средна продължителност на живота на българите, навършили 65-годишна възраст през миналата година, е отчетена в размер на плюс 16 години, като за 10-годишен период този показател се е повишил с 1,2 години. 

За сравнение - средната продължителност на живота на 65-годишните мъже във Франция за периода 2017-2018 г. се измерва с показател от около плюс 20 години, а за дамите там - около плюс 24 години.

Средната очаквана продължителност на живота в ЕС за отчетения период се оценява на около 81 години, като за мъжете в ЕС цифрата е 78,3 г., а за жените - 83,5 години, показват данните на Евростат.
Във всички страни-членки на ЕС е отчетена по-висока продължителност на живота при жените, отколкото при мъжете, сочи европейската статистика.
Според анализа най-големи диспропорции в нивата на средната преживяемост между мъжете и жените в ЕС са регистрирани в Латвия - 9,9 г., Литва - 9,8 г., Естония - 8,8 г., Полша - 7,9 г., Румъния - 7,4 г. и България - 7 години. 
Сравнително по-малки разлики са регистрирани в Словакия (6,9 г.), Унгария (6,8 г.), Португалия (6,2 г.), Хърватия и Франция - по 6 г. и др.
Най-ниски нива на преживяемост между мъже и жени са регистрирани в Холандия - 3,2 г., Швеция - 3,3 г., Великобритания и Дания - по 3,6 г. и Кипър - 4 години. 
Сравнително ниски показатели на продължителност на живота между двата пола са регистрирани и при съседите ни - в Турция разликата е 5,6 г., в Гърция - 5,1 г., в Сърбия - 5 г. и в Северна Македония - 3,8 години - в полза на дамите.
Като цяло продължителността на живота в ЕС за 10-годишен период (2008-2018 г.) се е удължила с 3,2 години. Страните с най-висока средна продължителност на живота като цяло за населението са били Испания (83,4 г.) и Италия (83,1 г.), сочат данните на Евростат. 
Постепенното нарастване на продължителността на живота в ЕС е един от факторите, които допринасят за застаряването на населението на ЕС-28 - наред с относително ниските равнища на раждаемост, които продължават да съществуват от десетилетия. Така например почти всеки пети жител на ЕС или около 20 на сто от населението на ЕС, е на възраст над 65 и повече години, което е доста негативен показател, отчита още Евростат.
 
Източник:Investor.bg

Коментирайте
Подобни новини
33 номинации за наградите за Международния ден на правото да знам 2019
33 номинации за наградите за Международния ден на правото да знам 2019
Лозари от Силистренско се оплакаха от ниски изкупни цени
Лозари от Силистренско се оплакаха от ниски изкупни цени
Борисов: Подготвя се визита на Путин у нас през 2020 г.
Борисов: Подготвя се визита на Путин у нас през 2020 г.
Ремонт на ГКПП-та може да затрудни преминаването по празниците
Ремонт на ГКПП-та може да затрудни преминаването по празницитеЯндекс.Метрика