Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Бари – градът, в който има повече Италия, отколкото в Рим (ВИДЕО)

18.04.2024 г. 10:52:47 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Бари – градът, в който има повече Италия, отколкото в Рим (ВИДЕО)
В новия епизод на предаването „Животът е пътуване“, отново се отправяме към красивата Италия. Днес се насочваме към Южна Италия към един прекрасен град – Бари. Всички казват, че в Бари има повече Италия, отколкото в Рим. За разлика от туристическите градове в Северна Италия, където се говори и английски, тук туристите трябва да се пригодят към местните хора.

Бари е едно от най-големите пристанища. То е изходна точка за Адриатическо, Йонийско море и Средиземно море. Смята се, че градът е създаден от гърците през Трети век преди Христа.

Бари може да бъде разделен на две – новия и стария град. Старият град (Бари Векия) има какво да Ви покаже – малките тесни улички. Атракция за туристите са местните жени, които могат да Ви направят домашна паста и да Ви забавляват на улицата. 

В тази стара част можете да видите няколко базилики, които са характерни и за Малта. Една от тях е „Сан Никола“. Това е една катедрала, построена преди близо 1000 години. В криптата на храма се пазят мощите на Свети Никола. Той започва своята религиозна дейност, след като император Константин Велики провъзгласява християнството за официална религия и забранява гоненията.
Най-популярната легенда за Свети Никола е как спасил честта на трите дъщери на търговец, загубил богатството си.

Катедралата „Сан Сабино“ е също много интересна със своята типична романска архитектура. 
В града можете да видите и норманския замък „Свево“. Това е крепост, която е била със защитни функции край морето. Впоследствие е реконструирана в замъка, който е днес.
Операта „Петроцели“ също си заслужава да се види. Тя я завършена през 1903 г. На нейната сцена са излизали артисти като Лайза Минели, Франк Синатра, Лучано Павароти и други. Днес сградата е действаща художествена галерия, в която можете да видите творби на световно известни автори.

В старата част можете да разгледате търговския площад. Там се намира и някогашното седалище на Общината, като сградата е била дворец. Там се намира и Кулата на провинението, където навремето са били връзвани провинили се граждани, които да бъда виждани от преминаващите хора. Ако искат те са имали право да ги целят с камъни или да ги ругаят.

Повечето от сградите в новата част на Бари са строени от френски архитекти и често се казва, че ако Париж е трябвало да бъде построен на място с излаз на море, то той е щял да прилича на Бари. Повечето сгради са направени така, че да имат излаз към морето.
Туристическите забележителности в града може да не са много, но автентичността на храната са това, което привличат туристите.

По-голямата част от плажовете се намират на 30 км. от Бари, но си заслужават да се видят заради тюркоазените кристално чисти води.

В следващия епизод ще продължим нашата разходка в Пулия с всички забележителности на региона.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Свободен базар ще се проведе за втори път в Добрич днес
Свободен базар ще се проведе за втори път в Добрич днес
1 май - Ден на труда
1 май - Ден на труда
Велика сряда е – денят на покаянието, прошката и предателството
Велика сряда е – денят на покаянието, прошката и предателството
Одобриха намаление на заплатата на председателя на Общински съвет- Добрич
Одобриха намаление на заплатата на председателя на Общински съвет- Добрич



Яндекс.Метрика