Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Белград (ВИДЕО)

13.12.2018 г. 09:43:46 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Белград (ВИДЕО)
Сърбия е прекрасна държава, въпреки че много транзитно преминаваме през нея, когато пътуваме на запад. Но тя си заслужава всеки един километър, разказва нашият гид Зорница Рашева. Сърбите казват: Отидете в малките градчета, не в Белград, защото именно там ще усетите сръбското гостоприемство, култура и история.
Едва ли хората знаят, че Сърбия е най-големият износител на малини в света и страната се нарежда на едно от първите места по тютюнопушене в света, като наследство от ориенталското присъствие. Традицията при тях повелява гостите да бъдат посрещани със сладко и чаша вода. А, що касае столицата Белград, то ние българите имаме голяма заслуга по отношение на нейното създаване или по-скоро узаконяване. Първото й име е Алба булгарика, както е споменавана в латинските исторически извори, но по времето на княз Борис Михаил или това е цар Борис І, след приемане на християнството, та той узаконява този град под името Белград. Става дума за „бял” град, построен върху основите на варовикови галерии. През Белград преминават две големи реки- Дунав и Сава. Те имат общо 200 км. речна ивица. Сърбия преживя големи съвременни катаклизми, но бързо се вдигна на крака. Един точно такъв символ е телевизионната кула в столицата, известна като Авилонската кула. Построена е през 1965 г. и за времето си е била една от най-високите 5 кули в света – 204 м. Сега запазва първенството си само за района на Балканите. По време на бомбардировките на НАТО през 1999 г. кулата е разрушена изцяло, а гражданите започват да събират дарения, за да я възстановят.
В сърцето на Белград се намира Калемегдан или Белградската крепост, която съществува още от римско време. Била е разрушавана и отново възстановявана, но най-интересният й период е бил през 1127 г., когато унгарският крал Стефан ІІ решава да я разруши до основи. Той събаря каменните блокове и ги пренася на отсрещния бряг на Дунав, където сега се намира сръбският град Земун. След 27 години византийският император Мануел Първи разрушил  Земун и с каменните блокове възстановява Белград. Днес Земун е част от сръбската столица.  Там се намира една от най-старите православни църкви – Ружица и  има още една от същия период, посветена на Св.Петка Българска. 
Българската връзка я има и при Георги Раковски, участник в Първа и Втора Белградска легия, заедно с Васил Кунчев-Левски, а именно по това време Апостолът получава и прозвището си, заради лъвския скок, който е направил над рова при Стамбул капия. .
Друго характерно място е улица Скадарска в Стария град. Смята се за бохемския район на града и е сборно място за поети, артисти, писатели.
Име, свързано с Белград е това на Никола Тесла, откривателят н електронните вълни. Дори летището носи името на този велик учен. Тесла е роден през 1856 г. в с.Смиляне, тогава част от Австрийската империя, а днес част от Хърватия. Има и музей в Белград, който е свързан с неговите открития. Никола Тесла е един бил гениален учен и  същевременно много странен като човек. Той например предрича смартфоните 100 години преди тяхното появяване. През 1926 г. той е заявил: Когато въведем безжичната система, целият свят ще се превърне в един голям мозък. Ще бъдем в състояние да общуваме един с друг, независимо от разстоянията. Не само това-чрез телевизията и телефоните ще можем да да се виждаме и чуваме, сякаш сме един до друг. Човек ще може да носи едно такова устройство в джоба си.
Най-голямата православна катедрала не само в Сърбия, но и на Балканския полуостров е „Св.Сава”. Тя побира 10 800 души, но ще бъде изместена по големина от друга внушителна  църква, която се строи в момента в двора на Парламента в Букурещ и носи името „Изкуплението на румънския народ”.
Друга интересна църква се казва „Св.Марко”, където са погребани голяма част от сръбските владетели.
Една от най-късите, но определено интересни улици е ул. Княз Михайло, където са разположени едни от най- красивите архитектурни сгради , както и най-луксозните магазини и бутици. Съществува още от времето на Османската империя.
Характерни за Белград са и подземията. Те са от различни периоди- римски, австрийски, турски, сръбски. Подземните места представляват старите слоеве на столицата, които различните култури са изградили като укрепления на завладявания от тях град. 38 пъти Белград е бил унищожаван и съграждан отново.
Една от най-колоритните фигури дори и в днешно време е Тито. Макар и тоталитарен лидер, той е бил и си остава една от уважаваните личности в Сърбия. Позволил е да се живее доста по-демократично в бивша Югославия и хората продължават да го тачат и досега.
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Възпитаник на гимназията по туризъм в Добрич със сребърен медал от националното състезание по професии
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Нивото на безработица през март в област Добрич е 5,74%
Времето в петък
Времето в петък
Издателство Клет България  провежда  информационно събитие  в Добрич
Издателство Клет България провежда информационно събитие в Добрич



Яндекс.Метрика