Начало >Добруджа >Общество

ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Милано - столицата на модата, изкуството и футбола (ВИДЕО)

21.02.2019 г. 09:20:13 ч.
/
ЖИВОТЪТ Е ПЪТУВАНЕ: Милано - столицата на модата, изкуството и футбола (ВИДЕО)
Милано е поредната интересна дестинация, където ни води Зорница Рашева. Там на 16 април празнуват ден на кафето, а собствениците на кафенета разкриват, че по начина на поръчване на ароматната течност, могат да познаят от кой край на света са съответните  туристи. По италианските стандарти една доза еспресо трябва да съдържа точно 42 зърна кафе   и никога захарта не е на бучки, а винаги е  гранулирана - все изисквания, свързани тясно с традициите в Италия. Иначе Милано е прекрасен град, който се намира в северната част на страната и е свързан с нейния икономически  растеж. Известно е, че Северна Италия подържа останалата част от "ботуша". Милано е втори по големина град след Рим с население от около 1 300 000 души, но като се прибавят покрайнините,  цялото население наброява около 4 млн. души. Освен столица на модата и свързан с Алфа Ромео и футболните Милан и Интер, Милано е място, което си струва да бъде посетено. Символът на града е Дуомо, огромната катедрала, строена около 600 г. Строежът й започва през 1386 г. и завършва през 1820 г., като самата сграда преминава през няколко архитектурни стила - барок, неокласика, неоготика. Висока е 108 м, а в една от най-високите части има голяма позлатена статуя на Богородица. Въобще в катедралата и извън нея има разположени над 3 400 статуи, а на туристите се предлага  и уникалната възможност да се види от птичи поглед Милано, като опциите за изкачване са две - или по стълбите или с асансьор.
Преминавайки през прочутата покрита галерия, чието построяване е струвало няколко милиона италиански лири, събрани от около 90 богати италиански фамилии и носеща  името на краля Обединител Виктор Емануил, където са най-известните магазини и заведения, стигаме до един от другите символи на Милано - Ла Скала. Един от  най-престижните световни оперни театрие бил  разрушаван няколко пъти, най-вече по време на Втората ветовна война. Там са се изявявали изключително много български оперни певци. Интерес  представлява  една определена публика, която се казва луджонисти. Тези високоинтелигентни познавачи на оперното изкустно винаги заемат местата на на най-високия балкон и са доста шумни и критични, ако не одобрят дадено изпълнение. 
Като сграда Миланската скала не изглежда много внушително, но вътре има шест етажа и именно на шестия етаж се намират тези луджонисти, които вдигат невъобразим  шум докато не  изгонят от сцената този, когото не одоряват. Голям срам е, ако пред 2000 души, колкото е капацитетът на Ла Скала и сеналожи да се прибереш от сцената. Нещо такова се е случило на Лучано Павароти през 1992 г. по време на изпълнението на Дон Карлос. За радост нито един български певец не е бил критикуван по този начин.
Миланската Скала не е била използвана само за театър.  Тя  може да бъде посетена като музей, там се е играел хазарт.
Продължаваме към замъка Сфорца, притежание на фамилия, която се развива в сърцето на Ренесанса от 1450 до 1553 г. Замъкът е много голям и с времето е запазен почти в автентичен вид.  Цял ден е нужен за разглеждане на огромните галерии и всевъзможните музеи,  и изключителни колекции от творенията на Леонардо да Винчи. За културното развитие на Милано допринася най-вече седмият херцог - Лудовико Сфорца, наричан Мавъра заради по-тъмната си кожа. В църквата Санта Мария дела Грация се намира картината на да Винчи  "Тайната вечеря" Платното е огромно  440/880 см  и няма как да бъде преместено.
Интересен факт е, че 1/3 от филипинското население живее в Милано, наред с доста други националности, търсещи по-добър начин на живот.
В близост до Милано, на около 50 км се намира градчето Бергамо. Градът е разделен на две - Чита Алта или високата и старинна част. В църква там е погребан Доницети, един от великите композитори на тази страна. Има и красив Природо-научен музей. Новият град се намира в подножието на планината и връзката между двете части на града е фуникуляр или лифт на релси, поради голямата денивелация. В близост се намира езерото Комо, впечатляващо с природните си забележителности
 

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Дарение ще зарадва малките пациенти на МБАЛ – Добрич за великденските празници
Дарение ще зарадва малките пациенти на МБАЛ – Добрич за великденските празници
Био зеленчуци от ферма „Добруджанска градина“ във Ведрина на фермерския пазар в Добрич (ВИДЕО)
Био зеленчуци от ферма „Добруджанска градина“ във Ведрина на фермерския пазар в Добрич (ВИДЕО)
Надминахме 95 хиляди последователи във Фейсбук – благодарим ви за доверието!
Надминахме 95 хиляди последователи във Фейсбук – благодарим ви за доверието!
Абитуриентски бал в Банско - готови ли сте за купона на века
Абитуриентски бал в Банско - готови ли сте за купона на века



Яндекс.Метрика