Кабинетът на Радев - ех, че забавно

07.01.2017 г. 16:09:06 ч.
/
Кабинетът на Радев - ех, че забавно
Преди обявяването на всяко правителство в Бългрия, а такива от няколко години има твърде често, започва медийна кавалкада от бъдещи министри, а при служебните - и на премиери. Сега сме в същата ситуация - дни преди новоизбраният президент Румен Радев да обяви служебния кабинет, който ще назначи, за да подготви предсрочните избори, част от медиите са в интензивна надпревара за състава му. Концепциите варират широко - от приемственост с второто правителство на Бойко Борисов в оставка предимно чрез заместник-министри (според в. "Стандарт") до шарена плеяда от хора, участвали в управленията от Костов насам (по "24 часа"). И всички са гарантирани от "източници" от екипа на новия президент.

По количествен признак най-спряганото име за премиер е на бившия председател на парламента и бивш депутат от НДСВ проф. Огнян Герджиков. В сряда той заяви пред "Дневник", че му е намеквано за такава номинация, но към този момент няма разговори с него по въпроса. "Само за патриарх не са ме канили", пошегува се той. Пред "Капитал" Герджиков нито отрече, нито потвърди информацията.

За креслото на военния министър се "борят" Николай Цонев, бивш активист на НДСВ и министър на отбраната в кабинета "Станишев" на тройната коалиция от квотата на царската партия, и бившият шеф на генщаба о.з. ген. Михо Михов, понастоящем депутат от партията АБВ на Първанов. За външни министри - съответно Гергана Паси, бивш министър на евроинтеграцията също от квотата на НДСВ в кабинета "Станишев", както и зам.-министърът на външните работи в същия период Любомир Кючуков от БСП. Първият вътрешен министър в правителството на Иван Костов - Богомил Бонев, все още е без конкуренция.

Потърсен за коментар, бившият зам.-външен министър Кючуков каза: "Ще отговоря това, което отговарям на всички ваши колеги - слухове не коментирам, а разговори няма". Подобен отговор даде и шефът на младежкото обединение в БСП и бивш зам.-министър на земеделието в кабинета "Орешарски" Явор Гечев.

"Капитал" също може с гордост да обяви, че има източник в екипа на Румен Радев, пожелал да не бъде назован. И това, което той каза, е, че в обкръжението на бъдещия президент "се забавляват искрено, четейки измислици". По думите му тишината откъм бъдещите повелители на "Дондуков" 2 е "по инструкция на човека, който може да я даде".

Тук слагаме точка на профанизирането на темата, която всъщност е много сериозна - защото какво ще бъде управлението на държавата и функционирането на администрацията в продължение на няколко месеца съвсем не е забавен въпрос, най-малко за бизнеса. Както коментира и Любомир Кючуков, да търсят медиите информация е нормално, да си я измислят - не е.

Още на 17 декември Румен Радев заяви пред бTV, че е готов с вариант за служебен кабинет. "Трябва да имам готовност, не мога в последния момент да го сформирам", уточни той, като отказа да посочи фаворита си за премиер. И, разбира се, не е длъжен да го прави. Но избраната тактиката "мълчим и се забавляваме", е доста спорна. И неуважителна преди всичко към гражданите.

Добре би било именно заради тях някой да "проговори" и да обясни най-малко критериите, по които се селектират бъдещите управляващи: дали се търси политически баланс или обратно - политически необвързани експерти, хора с опит в управлението или без досегашен досег с него и т.н.

Големите, а вероятно и свръхочакваквания към Румен Радев, които вотът за него показа, са достатъчно основание за по-големия интерес към кабинета, който ще управлява от негово име, така че допълнителен съспенс не е нужен. Подборът на лицата, които ще влязат във временното правителство, вероятно ще разбули донякъде и политическата енигма на новоизбрания президент - като е възможно да го постави в близост до някоя от настоящите точки в политическата координатна система на страната.

"Смятам, че Радев и екипът му ще опитат да формират самостоятелен властови център. Тук са и очакванията ми, и опасенията ми", коментира Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" в интервю за "Дневник".
А иначе от няколко източника в президентството "Капитал" научи, че са започнали опознавателни срещи между най-близкото обкръжение на Румен Радев и администрацията и съветниците на настоящия президент Росен Плевнелиев.
Снимка:www.capital.bg
Източник:Dnevnik.bg

Коментирайте
Подобни новини
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон
Очаква се цените на бензина и дизела да се запазят същите през летния сезон
НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница
НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници
Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници



Яндекс.Метрика