Начало >Добруджа >Общество

Какво трябва да знаем за зъбните импланти

16.04.2024 г. 15:50:47 ч.
/
Какво трябва да знаем за зъбните импланти
Когато взимаме решение дали да поставим зъбни импланти е важно не само да се консултираме със стоматолог, но и да се поинтересуваме самостоятелно какво представляват те и какви видове има. Има важни специфики, с които трябва да сте наясно, преди сериозно да обмислите решението за поставянето на имплантите. Ето по-важните неща, които трябва да знаете според зъболекарите, които поставят зъбни импланти във Варна.

Какво по-точно е зъбният имплант?

Изработен от титан - материал, който е изключително съвместим с човешкото тяло - денталния имплант се вгражда в костта на челюстта посредством хирургическа операция. Тази процедура има за цел да създаде заместител на естествения корен на зъба, който липсва поради една или друга причина.

Ролята на зъбния имплант е да поддържа различни видове дентални протези, включително зъбни корони и мостове. 

Процесът на имплантиране обикновено протича в два етапа.
Първият етап включва поставянето на самия имплант в костта. След успешното приемане на импланта от тялото започва процесът на остеоинтеграция - биологичен процес, при който костта на челюстта расте около и прониква в повърхността на импланта, създавайки здрава и стабилна връзка.
Вторият етап от процеса включва надграждане на импланта със зъбна конструкция, която може да бъде индивидуално изработена за конкретните нужди на пациента. Това може да бъде зъбна корона, мост или протеза, която ще замести липсващия зъб или зъби. 
По този начин, но и с правилната последваща грижа и поддръжка, имплантите могат да бъдат дълготрайно и устойчиво решение за възстановяването на вашите зъби.

Какво да знаете преди поставянето на зъбни импланти

Планирането и подготовката преди поставянето на зъбни импланти ще предопределят успеха на процедурата и дългосрочното усвояване на импланта от тялото. 

Преди да решите да правите тази процедура, вашият зъболекар ще проучи здравословното ви състояние, включително какви лекарства приемате, които могат да влияят на процеса на остеоинтеграция. Освен това специалистът ще оцени състоянието на устната кухина, което е важно, тъй като здравата кост и гингива са предпоставка за успешна остеоинтеграция и дългосрочна устойчивост на имплантите и протезните конструкции.

Важен аспект от планирането е определението на точния брой импланти, които е нужно да се поставят, както и тяхното местоположение. Зъболекарят ще проучи натоварването, което ще се понася от имплантите по време на нормална употреба. 
В случаи, когато костта или венците са атрофирали поради загубата на зъби, може да се наложи предварителна подготовка на “терена”. Това би могло да включи процедури като повдигане на синусите или присаждане на кост, които имат за цел възстановяване на костния гребен и подобряване на условията за успешно имплантиране на зъбите.

Видове зъбни импланти

След като знаем какво точно се прави преди поставянето на импланти, следва да разгледаме видовете, които могат да бъдат използвани:

Импланти с малък диаметър - тези импланти се характеризират с по-малък диаметър и обикновено са изработени от един елемент, който обхваща както импланта, така и абатмента. Често се използват за стабилизиране или захващане на протези.

Импланти с форма на зъбен корен - този тип зъбни импланти са най-честия избор при много хора. Съществуват около 18 различни варианта на този тип импланти, като всички са изработени от титаний, но са с различна форма и текстура. Въпреки че има малко доказателства, че имплантите с гладка повърхност са по-малко податливи на пери-имплантитис спрямо имплантите с неравна повърхност, няма конкретни доказателства за значително по-дълъг живот на определени типове импланти.

Зигоматик импланти - тези импланти са дълги и могат да бъдат закрепени за костта на бузата, минавайки през максиларния синус. Те се използват предимно за поддържане на цялостна горна протеза в случай на значителна загуба на кост в горната челюст. Въпреки че няма ясни функционални предимства спрямо присаждането на кост, зигоматик имплантите предлагат по-малко инвазивен подход, когато се изисква реконструкция.

Повечето съвременни дентални импланти са с текстурна повърхност, която увеличава контактната повърхност и улеснява процеса на остеоинтеграция - важен фактор за успешното приемане и устойчивост на имплантите в костта на челюстта. Въпреки че повечето импланти са изработени от търговски чист титан, степента на чистота може да варира в зависимост от съдържанието на въглерод, азот, кислород и желязо.
Зъбните импланти представляват иновативно и ефективно решение за възстановяване на усмивката и функционалността на устната кухина след загуба на един или повече зъби. 

Подготовката и информацията, която трябва да знаете преди поставянето на импланти играят решаваща роля за успешното приемане и дългосрочната им стабилност.

Коментирайте
Подобни новини
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Бутикови козунаци ще предложи за Великден сладкарница ТортЕ в Добрич
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич  за предсрочните парламентарни избори
Константина Петрова отново ще води листата на ПП „Възраждане” в Добрич за предсрочните парламентарни избори
Времето на 30 април
Времето на 30 април
Общински съвет - Добрич ще заседава утре
Общински съвет - Добрич ще заседава утре



Яндекс.Метрика