Кметът Йордан Йорданов: 20 млн. лева са предвидени само ремонт за улици

12.03.2018 г. 11:05:30 ч.
/
Кметът Йордан Йорданов: 20 млн. лева са предвидени само ремонт за улици
- Г-н Йорданов, като че ли добричлии вече изчерпаха търпението си относно състоянието на улиците в Добрич. 12 години вече чакаме този воден цикъл, две от тях са по време на Вашия мандат. Какво ще направи Община Добрич през тази пролет?
Няма да влизаме в обяснителен или оправдателен режим, защото фактите са налице. Когато ме попитат какво сме направили през изминалите две години, винаги припомням, че Oбщината плати санкция от 2,9 милиона лева заради финансовата корекция за депото в Стожер. Останалата част от общо 4,3 милиона, какъвто е целият размер на санкцията, все още не e платенa, защото се обжалва. А тези 4,3 милиона се равняват на парите, необходими за поддържането на уличната мрежа за 6 години. 
Но това, което направихме през миналата година, и аз благодаря за търпението, е преизпълнение на бюджета – 100,91%. Това ни даде възможност да стабилизираме финансово Oбщината и сега вече да заложим по-голямата рамка.
- Какво се случва оттук нататък?
Нормално е след зимата да се отворят дупките по пътищата. Само ще припомня, че за една седмица температурите се промениха от минус 17 до плюс 17. Това е стресираща разлика само за няколко дни. Започнахме запълването на дупките. Дори направих остра забележка на общинското предприятие, защото наредих още в дните след снеговалежите да започнат работа.
- Дупка по дупка или улица по улица - как ще протекат ремонтните дейности? Започнахте с ул. „Отец Паисий”. Колко и кои улици ще ремонтирате?
Тази улица отдавна имаше нужда от основен ремонт. А предвидените улици са много, да не кажа - всички. Какво имам предвид? Миналата година направихме много добро планиране, което дава резултат. Разделили сме града на три. Вече има избрани изпълнители за тротоарите и всеки момент ще започнат работа. Ще създадем неудобство на гражданите, тъй като ще се натрупат различни строителни и ремонтни дейности. Но това неудобство, заедно с водния цикъл, впоследствие ще донесе така жадувания резултат.
 - На 9 март подписахте в Румъния, заедно с кмета на Община Меджидия Валентин Врабие, договор за изпълнение на проект за подобряване на пътната инфраструктура между двата града. Кога започват дейностите по този проект?
Вече започнаха. Подготвили сме процедурите и очакваме до месец - два да имаме избран изпълнител.  Община Добрич ще получи 4 милиона евро за рехабилитация на асфалтовата настилка по бул. „Добруджа” /от кръстовището с бул.„Добричка епопея” до кръговото кръстовище за кв. „Рилци”/, на ул. „Никола Петков”, както и за изграждане на тротоари, и осветление. От тях 3 514 631, 78 евро са от Европейския фонд за регионално развитие, 537 490, 58 евро са от МРРБ и 82 738, 56 евро е съфинансирането на Община Добрич. Проектът ще се реализира в рамките на малко повече от година, но след дейностите по водния проект по двете улици. 
- Ще ви стигнат ли тези 3 милиона, заложени в бюджета за ремонт на улици?
3 милиона са само собствените приходи. Но към тях трябва да прибавим тези 4 милиона евро (8 милиона лева) по проекта с Меджидия, плюс ремонтите на бул. „Добричка епопея” и ул. „Панайот Хитов”, които са по ОП „Региони в растеж”. Общо бюджетът набъбва до близо 20 милиона лева само за улици, при това най-големите и най-важни за града ни.
Не помня Добрич да е имал толкова голям бюджет за ремонт на улици и тротоари.
Отделно от това, не бива да забравяме, че през тази година ще приключи и ремонтът на околовръстното.
- Споменахме водния цикъл. Доволен ли сте от изпълнението на проекта до момента?
Мога да кажа, че дейностите са доста напреднали. Това, което виждам при проверките, е, че професионално се изпълняват всички дейности. Да, неудобно е за хората. Видях за каква кал става въпрос, но всичко ще се оправи. Трябва да сме търпеливи.
- Да попитам и Вас за санкцията от 100 хиляди лева, която бе наложена на Община Добрич заради потрошените плочи по центъра. Откъде Общината ще намери тези пари?
Ненапразно въздишам, защото това е поредната санкция, която ни слага прът в колелата. В момента се позоваваме на чл. 83 от Закона за държавния бюджет – когато има наложена финансова корекция, общините могат да поискат опрощаване до 80 процента от размера на санкцията. Възложил съм на един от заместниците си - Елка Димова, да проучи въпроса. Съвсем скоро очаквам да имаме яснота дали ще можем да се възползваме от този закон. Това обаче би решило само една малка част от проблема. А огромният проблем – състоянието на центъра, е ясен и няма да ни стигне времето, ако трябва да го коментираме в детайли.
Истината е, че нямаме много възможности за действие, освен за пореден път да изпратим писма и покани към изпълнителя - да си изпълни рехабилитацията и подмяната на потрошените плочи.
 - Да, но дори и подменените плочи отново се трошат…
И на мен това ми направи впечатление. Чувам фалшиви сигнали и информации, че едва ли не огромна тежка техника е причинила щетите. Това изобщо не отговаря на истината, защото има заповед за ограничение до 3 тона. Ще Ви дам един пресен пример.
През миналата седмица, след сигнал на граждани за падаща мазилка от блок „Свобода”, ние незабавно се обърнахме към Пожарната служба. От там ни отговориха, че няма да е проблем да отстранят отломките от рушащите се тераси. Но, ако се качат на центъра с противопожарния автомобил, не се знае какво ще се случи с плочите. Е, питам аз, как може в 21 век да се направи такъв проект на пешеходна зона, та да не могат да се качат пожарни автомобили и линейки?
Преди дни бяхме в Меджидия, Румъния, и специално попитах кмета. Там също текат мащабни строителни дейности, но центърът се прави с павета.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика