Кметът Йордан Йорданов: За всичко неправомерно гражданите ще могат да се обръщат към общинската полиция

07.08.2017 г. 14:35:26 ч.
/
Кметът Йордан Йорданов: За всичко неправомерно гражданите ще могат да се обръщат към общинската полиция
Договор за създаване на звено „Общинска полиция“ подписаха кметът на Добрич Йордан Йорданов и директорът на ОД на МВР комисар Николай Спасов. Опазването на обществения ред, защита правата и свободите на гражданите, опазване на живота, здравето и имуществото им, охрана на обекти – публична и частна собственост, охрана на общински мероприятия, безопасност на движението, оказване на съдействие на общинска администрация при изпълнение на служебните задължения по контролната и административно- наказателната дейност на Общината ще бъдат сред ангажиментите на новото формирование. В звеното ще бъдат назначени седем старши полицаи и един полицейски инспектор. Предстои ОД на МВР да обяви конкурс за посочените длъжности. Средствата за издръжка на звено „Общинска полиция“ са осигурени от бюджета на Община град Добрич. 
 

- Г-н  Йорданов, подписахте договор за общинска полиция. Какво предстои?
Да, подписахме. Но, както се казва, капка масло може да развали водата в цял язовир с чиста вода. Това беше едно от  обещанията, които дадохме преди повече от година и половина - да обособим общинска полиция. Вече подписахме договора. Следва подбор в следващите четири месеца и ще имаме осем служители в общинската полиция. Да поясня какво имам предвид за капката масло. С въпросната финансова корекция, с която се борим  от началото на мандата, година и седем-осем месеца, все още сме в задънена улица. Дори и днес продължаваме да водим разговори. Оказа се, че изключително тромаво и трудно вървят нещата, дори и с отпускането на безлихвен заем. Постоянно се опитваме да се свържем с Министерството на финансите. Водим с тях  разговори, но контрагентите си искат своето. Нормално е да си покриваме задълженията към тях.
- Да разбираме ли, че няма пари за общинската полиция?
Не. Има перо, заделено за тази цел. В края на миналата година, когато водехме дебата за тарифата на превозвачите, взехме решение, че тези средства ще отидат за издръжката именно на общинската полиция. В бюджета има заделени средства малко над  120  хиляди лева. Това, че сме ги отделили, не означава, че нямаме проблеми с бюджета по други пера. Говоря вече конкретно за финансовата корекция на депото за твърди битови отпадъци. Като управленец и аз, и моят екип трябва да мислим мащабно. Хубаво е, че подписахме за общинска полиция, но би било още по-добре да успеем да се справим с този казус, който е едно толкова неприятно наследство. Едва ли хората го разбират точно и ясно. Но това е изключително тежко бреме за нашата Община. Подчертавам – наследено. И ние се борим ежедневно с него. Тази финансова корекция минава от месец в месец, от година в година, докато не се вземе някакво адекватно решение от Министерството на финансите.
- Има ли някакво намаление на сумата?
Да припомня, че цялата сума е 4,3 милиона лева. Разбивката показва следното: 1,7 милиона  Общинският съвет гласува за пет минути да бъде взет кредит от ФЛАГ, за да бъде покрито частично задължението. Друг 1, 2 млн. лева  министерството отпусна като безлихвен заем. Сега ги удържат за последните три месеца. По 50 хиляди първите три месеца, после  юли месец още 850  хиляди и сега още два месеца по около 50 хиляди лева. Остатъкът беше кредит от Фонд ФЛАГ, по който ние изплащаме по 1, 4 хиляди лева. Търсим варианти, но изключително тежко бреме и наследство е тази финансова корекция.
- Депутатите от ГЕРБ Ви обещаха да помогнат по някакъв начин  да бъде опростено това вземане. Но сега се занимават с други неща...
Риторично да попитам: кой? Кой и къде е обещал? Всеки обещава. Аз се нагледах през последната година на истински  обещания, пресъздадени по много добър начин. Ако бяхме актьори в театъра, бих казал, страхотна роля изиграха. Пак питам: кой обеща? Само голи обещания. Няма нищо реално. Аз съм оптимист единствено и само  за делото, което ще излезе септември месец. То е заведено срещу самата санкция. Ако спечелим, Управляващият орган трябва да ни върне тези 4, 3 милиона.
- Кой ще подбере тези осем служители на общинската полиция?
Нека да успокоя всички - няма да съм аз. Нито ще е комисия от Общината. Ще ги подбират от ОД на МВР и подборът ще става точно по Закона за МВР. Истината е, че те  ще са редови служители на МВР. Единствената разлика е, че има звено „Общинска полиция” и ние ги издържаме. Даваме им помещение - наше. Изпълняват единствено и съблюдават нашите общински наредби. Следят за спазване на реда, за паркиране на автомобили, за замърсяване и много други неща по наредбите. Освен подбор  на кадрите, МВР ще извърши и физическа подготовка. Изпити ще минават и ще покриват нормативи според закона.
- Има ли опасност да се дублират дейностите с редовите полицаи?
За дублиране не можем да говорим. Полицаите от ОД на МВР действат в цялата област. За съжаление, те също имат недостиг на кадри. Особено сега – лятото, те са на морето. В нашия случай тези наши полицаи - осем старши инспектори, ще работят само на територията на нашата община. Те по закон ще изпълняват разпореждания от кмет и зам.- кметове, или секретар. И отделно ще бъдат съгласувани с шефа на РПУ-Добрич. Ще бъдат на подчинение на кметството и РПУ. Ще следят за реда и спокойствието в нашия град. Когато има казуси на територията на областта, те не са задължени да се отзовават.
- В какви случаи гражданите могат да се обръщат към тях?
Всичко неправомерно, което видят в нашия град, било изхвърляне на буклуци неправилно, паркиране неправилно, било замърсяване или други нередности, подадени сигнали на 112 или в Общината. На първо време мисля, че са достатъчни осем души от  гледна точка на оптимизация на бюджет  и на ангажименти. На следващ етап може щатът да се разрасне и да стигне 20-25 души. Това е началото. Поставяме го и мисля, че е правилно.
- Какво си казахте с директора на ОД на МВР - Добрич? Добре ли работите?
Няма как да скрия, че с тяхна помощ нещата се случиха. Да, забавиха се във времето, но има обяснение. Предсрочни парламентарни избори, смяна на министри. За момента  нямаме много допирни точки. Те си гледат ангажиментите, ние - нашите. В много добри взаимоотношения сме и очаквам да работим добре съвместно, особено сега, когато подписахме договора.
- Разследващи функции ще имат ли?
Не. Това не е криминална полиция. Ако става въпрос за битово разследване – да, могат да проверяват. Но за тежки престъпления си има други служители. Там действа прокуратура  и криминална полиция. Ще се търсят виновните при битови неуредици.
- Кога стартира общинската полиция? Може ли да се разчита и на видеонаблюдение?
Реално до четири месеца ще завърши подборът. Още един месец организационно и до 5 месеца - може би януари 2018 година, ще имаме общинска полиция на терен. Проектът за видеонаблюдението е замразен. Пак казвам: не е добра ситуацията за бюджета и сме го замразили пак заради финансовата корекция, тоест, заради удръжката на 1, 2 милиона от МФ. Поради тази причина на последната сесия оттеглих докладната за видеонаблюдение. Така че очаквам първо решение на въпроса с корекцията  и  впоследствие ще размразим и  проекта за видеонаблюдение.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика