Кметът на Балчик Николай Ангелов: Създаваме добри условия за предстоящия летен сезон

14.03.2018 г. 11:09:23 ч.
/
Кметът на Балчик Николай Ангелов: Създаваме добри условия за предстоящия летен сезон
- За първи път през 2018 година гост в студиото на радио „Добруджа” е кметът на Община Балчик Николай Ангелов. Как започна годината за Вас, г-н Ангелов?
Първите два месеца на годината са подвластни на съставянето и приемането на  общинския бюджет. А този месец вече започва и неговото изпълнение.
- Какво наложи прегласуване на бюджета на Общината, след като вече бе приет на сесия през януари?
Има точно определена процедура за създаване на общинския бюджет - разгласа, обсъждане и промени в него. Единственият орган, който може да предлага промени в бюджета, е кметът. При нас имаше корекция от 20 000 лева, която не бе направена по реда, по който трябва да се случи това. Не може общински съветник да предлага промяна по време на сесия, след като проектът вече е бил гледан в комисии и т.н. В последния момент никой не може да прави промени. Общинските съветници решиха, че имат права. Не знам какво ще реши областният управител. Защото при 24 милиона бюджет, за мен няма значение къде ще отидат 24 000 лева. 
- Има ли приоритети, към които ще се фокусирате?
За да имаш приоритет, той трябва да е свързан с решаването на неотложен и спешен  проблем. Философията на бюджета в Община Балчик е да обхваща всички дейности на обществения живот. Ние отделяме средства както за инфраструктурни проекти, които са видими, така и за образование, култура и спорт. Нямаме ясно изразен приоритет. Имаме равномерно разпределени средства за всичките си дейности. Отделяме и много средства за общинската си болница. През 2017 година отделихме средства за ремонт на няколко общински сгради, които не бяха в добро състояние. В момента мога да заявя, че няма обществена сграда, която да се нуждае от ремонт. Ние ще отделим внимание на малката инфраструктура - паркове, площадки… Винаги има какво да се прави. Един от проблемите са забавянето на европейските програми и техният старт. Имаме одобрени проекти, но също така чакаме одобрение и за два изключително важни проекта. Ако бъдем одобрени, то ще насочим нашите средства в други обекти. Ако не бъдем одобрени, ще насочим част от средствата за капиталовата програма в обекти, които трябва да бъдат интервенирани с европейски пари. Ще се наложи да облагородим пространствата около площад „Приморски”. Това е част от един европейски проект. В момента върви процедура за избор на изпълнител за цялостна рехабилитация на четвъртокласната пътна мрежа. Три  пътя  трябва да бъдат рехабилитирани основно, след  което  нашата четвъртокласна  пътна мрежа ще бъде изцяло реновирана. Това са последните три пътя, които не са ремонтирани. С тях достъпът до всички  населени места ще бъде европейски. Започваме разширение на детската градина в село Кранево, където има повече деца, отколкото може да поеме детското заведение. Във всички населени места има недостиг на деца, докато в Кранево ще удвоим капацитета. Предвидени са средства в бюджета за това. Април месец ще започне изпълнението. Има и малки улички, в които ще инвестираме около милион и половина.
- Как ще коментирате проблема между Община Добрич, Община Балчик и Община Каварна относно претоварната станция и депото в село Стожер?
Аз няколко пъти обявявам, че основните задължения са на Община Каварна. Но тази процедура не се харесва на никого. Пет години ще трябва да спазваме тези правила. Община Каварна и Община Шабла  ще трябва да плащат на Община Балчик, а тя  - на Община Добрич. Когато някой по веригата не си изпълнява задълженията, тя се нарушава и къса. В момента сме подписали споразумение с Община Добрич за всички средства, включително и за средствата,  които дължат общините Каварна и Шабла. Каварна дължи над 500 000 лева. Тъй като Община Каварна не желае да подписва споразумение, се наложи да предприемем мерки. Вече имаме изпълнителен лист и сме подали заявление за блокиране на сметките на Община Каварна. Тази ситуация не ми е приятна. Но всички трябва да разберем, че плащанията трябва да се регулират. През 2016-а стартира депото в Стожер. Не бяхме подготвени. През 2017 г. Община Балчик вдигна такса ”Битови отпадъци”. В момента сме в състояние да си поемаме разходите по депониране на отпадъците. Община Балчик не дължи нищо на Община Добрич, а изплаща задълженията на Каварна към Добрич. Така вече разписах искането до държавния съдебен изпълнител при Районен съд – Каварна, за запор на сметките.
- Наближава новият летен сезон…
Създаваме добри условия за него. Да се надяваме, че и тази година сезонът ще бъда така добър, както последните два. Културната ни инфраструктура е готова.
Надявам  се да решим проблема със задръстването и ще въведем платено паркиране там, където това е необходимо. Общинска фирма ще го управлява и ще създаде  организация по паркиране на автомобилите. Ще има безплатни зони в района на алея „Ехо”, по пътя за Двореца, както и на други места. Така тези, които искат да паркират безплатно, ще трябва да паркират на около 200-300 метра от морето.
- Фестивалната програма на Общината е богата. Предвидени ли са нови прояви?
Основните фестивали се запазват. Запазваме и тяхното  финансиране от Община Балчик. Балчик не е генератор на идеи за подобни фестивали, но подпомагаме добрите идеи. Винаги имаме нови събития.
- С какви проблеми Ви търсят гражданите на Балчик?
60% от хората идват при мен, за да търсят работа. Не знам защо са останали с впечатлението, че Общината е работодател. Общината е работодател на 90 души в общинската администрация. Ние нямаме неограничени възможности да назначаваме хора. Мисля, че нямаме проблеми с безработицата в нашия град. Безработица сред квалифицираните кадри  няма. Дори бих казал, че имаме недостиг на работна ръка. Това е истината.
- Има ли инвестиционни интереси към община Балчик?
През 2017 година бяха изградени два петзвездни хотела, които са сериозна инвестиция. Тази година се изграждат два четиризвездни. Аз обаче искрено се надявам, че ще се увеличат инвестициите в промишлеността. Миналата година „Захарни изделия” си разшириха базата. Назначени са много нови хора на работа. Затова казвам, че няма безработица. Проблемът са доходите или работещите бедни. Човек работи, но не получава достатъчно средства, за да задоволи потребностите си.

Коментирайте
Подобни новини
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Татяна Гичева, ЕВРОПА ДИРЕКТНО: Ще продължим да насърчаваме активното участие на гражданите в процесите на ЕС
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Журналист от Балчик събра в книги своите български и английски интервюта
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Маестра Константина Петкова: Вида Димитрова ми казваше: „Ти, си звука на града!“
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми
Художникът Тодор Балев: Главният счетоводител на ТКЗС-то откри таланта ми



Яндекс.Метрика