Начало >Добруджа >Регионални

Кметът на Генерал Тошево очаква сесията на Общинския съвет за решаване на проблема с транспортната схема (ВИДЕО)

02.08.2018 г. 12:20:23 ч.
/ ИА Добруджа
Кметът на Генерал Тошево очаква сесията на Общинския съвет за решаване  на проблема с транспортната  схема (ВИДЕО)
Проблемите са наслагвани с годините. Това заяви в интервю за МГ „Добруджа” кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров  по повод преустановено обслужването от днес на част от линиите, включени в общинската и областната пътни схеми на територията на община Генерал Тошево. Димитров обясни, че вчера е изтекъл договор между Община Генерал Тошево и „Товарни превози - ГТ“ АД за превоз на пътници по част от транспортната схема, а другата изтича на 9 септември.
Бяхме изпаднали в подобна ситуация през 2015 година , когато част от транспортната схема не се изпълняваше по ред причини. Тогава получихме т.нар. „спешна мярка” и до днес всичко бе нормално, каза Димитров.  Според него подобни проблеми съществуват във всички общини. Заради намаляването на населението, все по-малко хора ползват тази услуга. Затова е предприета мярка, като в бюджета на Генерал Тошево за 2018 за заложени безплатни карти за част от транспортната схема. Осигурени са 32 безплатни карти до 22 населени места, с които фирмите да покриват част от загубите си. По предложение на кмета, съветниците са решили, при изтичане на сегашните договори през лятото, да бъдат заделени повече средства в бюджета и за новата обществена поръчка, помощта с картите да обхване всички населени места.
В началото на юли е стартирала процедурата по закона за обществените поръчки, като до крайния срок нямаше нито един кандидат, каза кметът. Той припомни, че на заседание на 2 юли, Общинския съвет не прие да премести стоянката на таксиджиите, която по думите му е ябълката на раздора.
На 9 юли е получено е писмо от превозвачите, изпълняващи общинската и областна транспортна схема, в което заявяват, че докато не бъде преместена стоянката на такситата, няма да преподпишат договори или да участват в обществените поръчки.
Димитров уточни, че фирмите, които обслужват линиите в общината са „Товарни превози – ГТ”, „Пътнически превози”, която изпълнява 4 линии от областната транспортна схема и „Минибус”, която покрива няколко линии от Добрич  до Генерал Тошево.
Видяхме опасността да няма нито една фирма и затова изисках с писмо до областния управител „спешна мярка”, която дава възможност да възложим директно на изпълнител съответните линии.  Получихме такава и в понеделник изпратихме покани до 4 фирми, но до крайния срок, който бе снощи, получихме откази от две от фирмите, а от другите две нямаше отговор. Така от днес изпадаме в ситуация, че по половината от линиите нямаме превоз, каза кметът, като уточни, че другата половина в момента се изпълняват по договор, който изтича на  9 септември. Договорът за областната транспортна схема на Пътнически превози е до края на 2018 г. 
На 6 август е следващото заседание на общинския съвет, когато може да се вземе най-бързото и най-важното решение за хората. Вярвам, че разумът ще надделее и общинските  съветници ще вземат най-правилното и разумно решение, каза още кметът.

Виж видеото


Коментирайте
Подобни новини
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (СНИМКИ)
Фолклорен ансамбъл "Тракия" гостува в Тервел с концерта „В делник и празник“ (СНИМКИ)
 Община Тервел с одобрен проект в „Красива България“ за ремонт на детската ясла
Община Тервел с одобрен проект в „Красива България“ за ремонт на детската ясла
"Фестивал на занаятите в Двореца"  започва от днес в Балчик
"Фестивал на занаятите в Двореца" започва от днес в Балчик
По проект община  Шабла ще изгражда  фотоволтаична електроцентрала върху спортната зала  в града
По проект община Шабла ще изгражда фотоволтаична електроцентрала върху спортната зала в града



Яндекс.Метрика